ACTUALITATE 6 iulie 2014

De la regional la național

de Székely Emőke | 518 vizualizări

Cea de-a doua ediție a Concursului de Ornitologie de la Sfântu Gheorghe a fost un succes

Sala de festivități a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” a găzduit vineri festivitatea de premiere a celei de a doua ediții a Concursului de Ornitologie „Cip-Cip” organizat de Societatea Ornitologică Română, Cercul de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe și Asociația „Alutus”. După câteva zile de muncă, elevii au primit premiile binemeritate și și-au exprimat speranța că în august trupa se va reuni în tabăra din Delta Dunării.

Participanți din 7 județe

Concursul de Ornitologie „Cip-Cip” a avut două componente: una teoretică și una practică. Organizatorul Cătălin Lazăr ne-a declarat că la eveniment au participat elevi de școală generală și de liceu din şapte județe: Covasna, Brașov, Maramureș, Călărași, Galați, Iași și Suceava. „Copiii au venit pregătiți de acasă, au avut ca sarcină identificarea unei specii de pasăre care este în opinia lor cu statut vulnerabil, și au venit cu o prezentare a soluțiilor pe care le-au gândit să le facă să le salveze. Partea practică am organizat-o la Dumbrăvița, unde copiii au identificat păsările în mediul lor natural, apoi a urmat o probă de identificare a păsărilor după imagini și o probă de anatomia și fiziologia păsărilor” – a declarat Cătălin Lazăr. Marii câștigători ai concursului au fost micii ornitologi de la Baia Mare, însă toți participanții au primit premii pentru munca depusă.

La anul, concurs național

Așa cum și-a propus încă de anul trecut, președintele Asociației „Alutus”, Cătălin Lazăr, a spus că în 2015 doresc ca acest concurs să fie național. În acest sens a primit asigurări de sprijin de la consilierul ministrului educației, Romeo Mușoiu, dar și de la reprezentanții autorităților prezente la festivitatea de premiere. „Avem nevoie de concursuri școlare, avem nevoie să scoatem școala în natură. Copiii capătă astfel mai multe abilități practice, ceea ce este foarte important, motiv pentru care susțin acest concurs” – a declarat Romeo Mușoiu. Prezent la festivitatea de premiere, prefectul Marius Popica a spus că și-ar dori ca și cei doi copii ai lui să participe la astfel de concursuri. „Dăm prea multă importanță florilor de plastic și prea puțină importanță florilor adevărate. Asemenea concursuri ne aduc mai aproape de natură, mai aproape de adevăratele valori” – a spus prefectul.

APM și SOR – parteneri de nădejde

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a spus că instituția pe care o conduce va avea mereu porțile deschise către asemenea inițiative. „Rolul nostru este să ocrotim cele trei elemente, apa, aerul și solul. Așteptăm și pe viitor o activitate susținută a sferei civile, vă așteptăm cu mare drag să apărăm ceea ce ne dă natura” – a spus Neagu. Vicepreședintele Societății Ornitologice Române, Alexandru Laposi, este de părere că în SOR a pornit o mișcare bună în ceea ce privește educația. „Nu dorim să facem specialiști din fiecare dintre copii. Dar dacă reușim să îi sensibilizăm, dacă ei nu vor mai trece nepăsători pe lângă o pasăre, atunci avem deja un succes” – a declarat Laposi.

În concluzie organizatorii au spus că și-au atins indicatorii, copiii s-au simțit bine în natură, s-au concentrat pe ceea ce avea de făcut și și-au exprimat dorința de a participa și la următoarele ediții ale concursului. La ediția din acest an a participat și o grupă de copii aflați în asistență maternală, așadar „Alutus” își deschide porțile și către această categorie de copii.

Concursul „Cip-Cip” face parte din proiectul „Păsările. Aripile. Viitorul.”, a cărui valoare este de aproape 40.000 de lei și este finanțat în special de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma selecției naționale din cadrul segmentului „Spaţii verzi. Arii naturale protejate.”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.