ACTUALITATE 25 august 2015

De la 1 septembrie, cardul de sănătate chiar devine obligatoriu

de Mirela Cara Dragu | 765 vizualizări

După tot haosul creat în jurul cardurilor de sănătate, lucrurile încep parcă a se limpezi. Declarat obligatoriu încă de la 1 mai, el a putut să lipsească până acum din buzunarul pacienților care se prezentau la medic, întrucât s-a considerat că implementarea sistemului de lucru cu cardurile de sănătate necesită un timp de acomodare. Acest timp va lua însă sfârșit la data de 1 septembrie când unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani va fi cardul național de sănătate.

Excepțiile rămân totuși valabile

În ciuda acestei obligativități, rămân valabile în continuare anumite situații considerate excepționale, în care oamenii pot merge la medic în caz de nevoie, chiar și fără carduri.

O astfel de excepţie este persoana căreia până la data de 1 septembrie, din varii motive, nu i-a fost emis cardul. Astfel, până la emiterea cardului, persoana va putea beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Cei care și-au pierdut sau cărora li s-a deteriorat cardul nu mai pot merge pur și simplu la medic, așa cum se întâmpla până acum. Ei vor avea obligația de a se prezenta mai întâi la CAS în vederea solicitării unui duplicat, care va fi obținut în baza unei cereri și după plata sumei de 15,5 lei, reprezentând contravaloarea cardului. Până la primirea noului card de sănătate, această categorie de asigurați va avea acces la serviciile medicale numai în baza unei adeverințe pe care o vor primi de la CAS în momentul depunerii cererii de eliberare a duplicatului.

Tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani și dobândesc calitatea de asigurat vor primi automat card. În cazul lor, sistemul generează automat carduri, deci nu va fi nevoie să depună cereri în acest sens. Ei vor primi cardurile prin Poșta Română la domiciliul trecut în actul de identitate.

Cardul refuzat trebuie restituit și este înlocuit cu adeverință

Persoanele care din motive religioase sau de conștiință resping ideea utilizării cardului de sănătate au obligația de a depune o cerere în scris la CAS în care să prezinte motivele pentru care refuză cardul. În cazul în care cardul le-a fost deja trimis la domiciliu, aceste persoane vor fi obligate de asemenea să îl restituie în momentul depunerii cererii. În ceea ce-i privește pe acești asigurați, accesul la serviciile medicale se va face pe baza unei adeverințe cu o valabilitate de 3 luni, eliberată tot de CAS. Este bine de știut că adeverința respectivă va rămâne numai la asiguratul care a respins cardul, acesta având obligația de a o prezenta medicului, ori de câte ori are nevoie de îngrijire sau consult medical.

Județul Covasna se împacă bine cu cardurile

Spre deosebire de alte județe din țară, județul Covasna s-a acomodat destul de bine cu cardurile de sănătate. Așa se face că, încă din luna mai, numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a fost mai mare decât cel al serviciilor acordate după vechiul sistem.

Cele 158.411 carduri, câte a primit CAS Covasna, au fost trimise în două tranșe către asigurații cărora le erau destinate. 146.266 au fost distribuite corespunzător, în vreme ce 10.407 au fost returnate de Poșta Română pe motiv de expirare de termen, iar alte 1.714 nu au făcut obiectul trimiterilor poștale. De asemenea, au existat 24 de carduri care nu au fost justificate.

În prezent, la CAS Covasna sunt peste 6.500 de carduri care așteaptă să fie ridicate. Mai mult, 595 de persoane au depus cereri pentru eliberarea unui duplicat, din diverse motive, iar 63 de persoane au refuzat cardul pe motive religioase sau de conștiință.

În acest moment, sunt activate mai bine de 91.000 de carduri, cifră care se modifică permanent, în funcție de numărul de persoane care solicită servicii medicale.

Cele 6.017 carduri care din motive ce țin de sistemul informatic nu au putut fi activate, respectiv cardurile pe care apărea la început numărul 44.168, pot fi activate fără probleme întrucât problema a fost remediată la nivel național, ceea ce înseamnă că toate au devenit acum operaționale.

Așadar, pentru a nu fi nevoiți să meargă după adeverințe la CAS, până la 1 septembrie toți asigurații CAS ar trebui să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia cardurilor naționale de sănătate. În acest scop, ei pot accesa site-ul www.cnas.ro, secțiunea Verificare asigurat sau se pot adresa direct casei de asigurări în evidența căreia se află.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.