ACTUALITATE 21 februarie 2012

De la 1 martie e obligatoriu! Taţii la schimbat de scutece

de Székely Emőke | 376 vizualizări
De luna viitoare, nu numai mama îşi va lua concediu pentru a avea grijă de bebeluş. Şi tatăl va fi obligat să stea, timp de o lună, acasă. De la 1 martie, ambii părinţi vor fi obligaţi, oficial, să aibă grijă de copilul lor cel puţin o lună. Mai exact, de la această dată intră în vigoare directiva europeană...

De luna viitoare, nu numai mama îşi va lua concediu pentru a avea grijă de bebeluş. Şi tatăl va fi obligat să stea, timp de o lună, acasă.

De la 1 martie, ambii părinţi vor fi obligaţi, oficial, să aibă grijă de copilul lor cel puţin o lună. Mai exact, de la această dată intră în vigoare directiva europeană prin care mama sau tatăl îşi poate lua concediu pentru creşterea nou-născutului, iar cel puţin o lună îi va reveni celuilalt partener. Directiva europeană se va aplica în cazul tuturor bebelușilor născuţi după 1 martie 2012.

Club Bebe-Mama-Tata

În cadrul Fundației FER din Sfântu Gheorghe funcționează un club pentru mămici, tătici și bebeluși. Psihologii Árvay Fruzsina, Gál Réka și psihopedagogul Beke Csilla sunt cele trei persoane care se ocupă de funcționarea acestui club. Aici se adună în fiecare săptămână familii, iar pe lângă schimbul de experiență acestea participă și la dezbateri pe diferite teme legate de viața noului venit în familie. Árvay Fruzsina ne-a declarat că la clubul lor vin săptămânal familii cu bebeluși, bunici sau frați mai mari. Despre normativa europeană psihologul spune că are o reticență în tot ceea ce înseamnă lucruri obligatorii, dar crede că noua lege înseamnă o gură de oxigen pentru mulți părinți care se află în concediu de creștere a copilului. „Tatăl poate avea un rol important și în sala de naștere. În cazul nașterilor prin cezariană, când bebelușul nu poate fi pus pe pieptul mamei, tatăl poate fi cel care va lua copilul și îl va pune pe pieptul gol, întrucât contactul cu pielea părintelui este extrem de importantă pentru noul venit, după ce a trecut de trauma nașterii” – ne-a declarat Árvay Fruzsina.

Tații din Covasna nu agreează ideea

Potrivit datelor furnizate de către directorul Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sociale Covasna, Támpa Ödön, în luna ianuarie au fost 201 tătici în județul Covasna care se aflau în concediu de creștere a copilului. Numărul este foarte mic, așadar la noi în județ tăticii nu se înghesuie la schimbat scutece sau împins cărucioare. Am întrebat câțiva bărbați pe stradă pentru a avea și opinia lor despre actul normativ, și despre ideea de a sta acasă cu bebelușul.

Un tânăr din Sfântu Gheorghe, Sántha Ádám, spune că este de acord cu faptul că și tatăl trebuie să aibă grijă de cel mic, dar după opinia lui numai după ce acesta mai crește. „Nu am copii, dar nu cred că ar fi bine să stau acasă cu cel mic pe când soția mea ar lucra. Noi bărbații nu suntem făcuți pentru a schimba scutece și a spăla biberoane. Poate suna bizar, sau revoltător în ziua de azi, dar rolul femeii și al bărbatului, stabilit acum câteva mii de ani, nu trebuie schimbat” – ne-a declarat el.

Un alt bărbat, Alexandru Matiș, este tatăl a doi băieți. El ne-a spus că a ajutat-o pe soția lui și fără să fie obligat de cineva. „Mi se pare normal ca bărbatul să își ajute soția în creșterea copilului. Bebelușul nu este al unui singur părinte, așadar orice bărbat trebuie să știe să schimbe un scutec. Este un lucru de pură obișnuință, la început este mai greu, dar toată lumea se poate obișnui. Cât despre lege, cred că este binevenită, pentru că mulți bărbați au o atitudine reticentă față de bebeluși” – spune Alexandru Matiș.

Mămicile zâmbesc

Am mers în Parcul central din Sfântu Gheorghe, locul de întâlnire al mămicilor, și le-am întrebat ce cred despre noua lege. Acestea au zâmbit :) „Nu cred că ar fi putut inventa ceva mai bun și mai folositor pentru noi, mămicile care stăm acasă. Pe lângă faptul că fiecare copil are nevoie de tată, așa și fiecare tată are nevoie de copil. În această lună sunt convinsă că bărbatul se va schimba în bine. Avem și noi nevoie de un pic de odihnă, așadar salut această inițiativă” – este de părere Maria Mureșan, mama unei fetițe de șase luni.

Fata lu’ tata

Familia Márton este una nu chiar specifică județului Covasna. Soțul este în concediu de creștere a copilului, pe când soția lucrează. Am stat de vorbă cu Kinga, care ne-a spus că a luat doar concediul obligatoriu prenatal și postnatal, după care soțul ei a intrat „în acțiune”, el fiind cel care stă acasă cu fetița lor. Imre, soțul, este încântat de rolul de tată și de tot ceea ce implică acest lucru. Se trezește noaptea, schimbă scutecul, ziua se plimbă cu cea mică. Cu siguranță că atunci când va crește, fetița va fi „fata lui tati”, pentru că de mică este obișnuită să fie în preajma tatălui. Kinga spune că înainte de naștere s-au gândit mult la concediul de creștere a copilului, iar decizia a fost de comun acord. „Nu sunt genul care să stea acasă. Nu sunt o femeie gospodină, prefer să lucrez. Înainte de nașterea copilului m-am gândit că va trebui să stau acasă doi ani, iar acest gând m-a îngrozit. Soțul meu mă cunoaște și m-a acceptat așa cum sunt, așadar nu a fost o surpriză faptul că el a fost cel care a intrat în concediu de creștere a copilului” – povestește Kinga.

Mai multe schimbări din martie

Practic, de exemplu, dacă mama optează pentru concediu de maternitate de un an, pe parcursul acelui an și tatăl va fi obligat să aibă grijă de copil cel puțin o lună. La fel se întâmplă şi în cazul taţilor care îşi iau concediu de creştere a copilului.

Începând cu luna martie se modifică și legislația internă în ceea ce privește concediul de creștere a copilului. Dacă până acum cei doi părinți au putut împărți cei doi ani de stat acasă, acest lucru nu va mai fi posibil. Au fost cazuri în care mama a stat acasă în primul an, iar tatăl în al doilea an de viață al copilului. În cazul copiilor care se vor naște după 1 martie anul acesta, cei doi părinți trebuie să decidă din timp cine va intra în concediu de creștere a copilului, iar acest lucru nu va mai putea fi modificat.

În perioada în care vor sta acasă, părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului vor primi 75 % din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului, dar nu mai mult de 3.400 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.