ACTUALITATE 28 iulie 2023

Daniel Milu: „Spațiile verzi, râurile, lacurile, toată natura trebuie ocrotită”

de David Leonard Bularca | 1027 vizualizări

Viitorul planetei noastre depinde de lucrurile pe care le facem sau nu acum, în prezent. De asta este convins Daniel Milu, care are 18 ani și este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului. El a participat la fiecare acțiune de ecologizare organizată de liceu sau de autorități, pentru că „natura trebuie ocrotită”, spune Daniel. Pe lângă implicarea în activități de ecologizare, tânărul din Întorsura Buzăului a călătorit, a vizitat universități sau facultăți și s-a implicat în „renașterea” radioului din liceu. Mai multe despre Daniel Milu, în interviul următor, care face parte din campania „Tineri fără etichete: 20 de portrete”. 

- Am înțeles că în ultima perioadă ai călătorit și ai vizitat facultăți, universități, muzee, case memoriale. Spune-ne dacă există ceva ce te-a impresionat de-a lungul acestor excursii. Poate o informație pe care ai aflat-o sau ceva ce ai văzut sau realizat tu. 

Este adevărat, am călătorit destul de mult în cadrul excursiilor organizate de liceu. Am avut ocazia să întâlnesc mulți oameni, cu diferite funcții, de la care am putut învăța multe lucruri. M-au impresionat profund toate ofertele de la toate facultățile pe care le-am vizitat, pe scurt, simplul fapt că pentru viitor am o multitudine de opțiuni în alegerea carierei, atât eu cât și toți ceilalți tineri de vârsta mea care nu știu exact ce vor să facă în viitor.

- Ești unul dintre elevii de la „Eliade” care au reușit să aducă din nou la viață proiectul Radio A.R.M.E. Faceți materiale video despre diferite activități care au loc în liceu. Ce te motivează pe tine să faci parte din echipă? 

Da, am reușit să aduc la viață, într-o oarecare proporție, alături de o echipă grozavă, radioul din liceul nostru. De mic am avut o pasiune pentru muzică și pentru radio, am apreciat mereu vocile pe care le auzeam în mașină, acasă, emisiunile cu diferite subiecte. Toate astea m-au motivat oarecum și m-au făcut să zic: Pot și eu! Pot și eu să-mi fac vocea auzită! Și iată că pot. Am realizat deja multe proiecte cu echipa și o să mai urmeze multe.

- Ai participat și la acțiuni de ecologizare de-a lungul timpului. Ce crezi că ar trebui să facem noi, ca societate și comunitate, pentru ca toți semenii noștri să înțeleagă că locul deșeurilor nu este în natură?

Desigur. Fiecare om trebuie să fie conștient de faptul că planeta noastră nu se îndreaptă într-o direcție tocmai bună, dar acest lucru se poate îndrepta. Spațiile verzi, râurile, lacurile, toată natura trebuie ocrotită și este destul de simplu: deșeurile trebuie selectate, pentru a putea fi reciclate, ca mai apoi să poată fi reutilizate, astfel diminuându-se risipa de resurse (care sunt limitate) de care noi dispunem pe această planetă, pe care trebuie să o menținem într-o stare cât mai bună pentru generațiile viitoare.

- Care e cea mai grea parte, din punctul tău de vedere, atunci când faci voluntariat? 

Nu există părți grele când vine vorba despre aceste activități. Tot ce am făcut în cadrul voluntariatului am făcut-o cu zâmbetul pe buze, deoarece știu că nimic nu este în zadar, fiecare copac plantat, fiecare deșeu colectat pot face diferențe și au rolul lor. Deși poate unele treburi par a fi mai complicate sau neplăcute, alături de o echipă sau alți colegi care iau parte la activități, totul devine mult mai simplu.

- Și hai să vorbim și despre părțile bune. Cu ce simți că te-a ajutat voluntariatul? 

Cum am spus anterior, toate aceste acțiuni la care am luat parte ajută mediul, natura și, bineînțeles, pe noi, oamenii, să putem respira un aer curat, să ne putem bucura de toată vegetația de pretutindeni, la fel ca generațiile viitoare care vor exista și care se vor bucura la rândul lor de ceea ce am lăsat noi în urmă: curățenie și o oarecare disciplină. Gândindu-mă la toate astea, m-am simțit bine că am avut și o să mai am ocazia să particip la repararea mediului înconjurător.

- Cum vezi tu noua generație? Auzim des diferite caracterizări, sunt curios ce părere ai tu despre generația ta. 

Cred că suntem o generație diferită, ceea ce ne face și speciali din multe puncte de vedere. Fac și eu parte din această generație. Noi, cei tineri, suntem aproape mereu în dezacord cu generațiile mai mari. Toți credem că nu ne trebuie ajutor, că ne putem descurca și lua deciziile după bunul plac, fără ajutor din partea părinților, bunicilor și așa mai departe. Nu-mi place să recunosc, dar, odată cu înaintarea în viața de adolescent, mi-am dat seama că noi greșim în unele circumstanțe. Da, poate că la anumite lucruri suntem mai buni decât părinții noștri, dar nu înseamnă că nu putem asculta alte sfaturi și puncte de vedere. La un moment dat, o să fie și rândul nostru să arătăm ce putem, deși o să trebuiască multă răbdare.

- Care crezi că este cea mai mare prejudecată pe care generațiile mai mari o au față de tineri? 

S-a creat o mare diferență între noi și cei mari. Am crescut în total alte perioade, a apărut tehnologia și chiar și educația s-a schimbat radical față de ceea ce exista pe vremea comunismului, spre exemplu. Respectul dispare încet din cauza orgoliilor. Generațiile mai mari doresc mereu respect, de multe ori ei nu îl oferă pe al lor, fapt care duce la lipsa de respect venită și din partea tinerilor, care sunt apoi caracterizați negativ din cauza asta. Sper totuși că acest lucru se va repara și ambele părți vor lăsa de la ele, să se formeze un frumos echilibru între toți oamenii de toate vârstele.

- Și ca să ne întoarcem puțin la călătorit, plănuiești să rămâi în țară pentru facultate sau vrei să studiezi în altă parte? 

Nu am de gând să plec din țară, voi studia la Universitatea Transilvania din Brașov, la facultatea de Ingineria traficului și a transportului, facultate pe care am descoperit-o tot cu prilejul excursiilor organizate de liceu. Consider că este exact ce îmi trebuie, pot face exact ce îmi place și în țara mea, aproape de familia mea și de toți oamenii la care țin.

- Ce mesaj ai vrea să transmiți celor care citesc acest interviu?

Nu spuneți nu! Nu refuzați ofertele ce vi se oferă, încercați mereu lucruri noi și profitați mereu de orice oportunitate! Nu trebuie să apară niciodată în capul vostru ideea: „Lasă că se ocupă altcineva”, care este mult prea întâlnită. Fiecare zi este un prilej de a învăța lucruri noi și de a asimila cunoștințe ce vă vor fi utile mai apoi în viață!

------

În acest an, când ziarul Observatorul de Covasna a împlinit 20 de ani, am decis să dedicăm o campanie tinerilor, pentru ca ei să fie în centrul atenției noastre, căci, până la urmă, ei sunt viitorul. Așa a luat naștere campania „Tineri fără etichete: 20 de portrete”, prin care vrem să le oferim tinerilor covăsneni un spațiu în care să se exprime, astfel încât să aflăm și noi ce gânduri, ce așteptări, ce frământări sau nemulțumiri au.

Sursa foto: arhivă personală Daniel Milu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.