ACTUALITATE 14 martie 2019

„Dacă vrei să crești o generație sănătoasă, nu o faci din fața calculatorului și telefonului”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1170 vizualizări

Interviu cu directorul Sepsi ReKreativ, Bodor Lóránd

Sfântu Gheorghe pare să devină din ce în ce mai popular ca destinație pentru practicarea sportului de agrement. După ce în vară, coada pentru intrarea la ștrandul din oraș ajungea în strada principală, la început de an și pârtiile de schi din Șugaș Băi au fost intens vizitate de localnici și turiști. Ba chiar s-a înregistrat un record în luna ianuarie în ceea ce privește numărul de urcări ale schiorilor pe cele două pârtii, cu peste 9.500 de tichete vândute. Și cu toate că nu s-a întocmit încă bilanțul oficial pe anul 2018 este aproape evident că, cel puțin din acest punct de vedere, Sfântu Gheorghe pare să înflorească. Așa că am stat de vorbă cu Bodor Lóránd, președintele companiei Sepsi ReKreativ, care administrează toate locațiile de sport ale Primăriei. Am cuprins discuția în următorul interviul, în care se vorbește despre ceea ce reprezintă activitatea societății, cele mai populare locații de sport, dacă există planuri pentru extinderea ștrandului și multe altele.

– Cum ați descrie, în câteva cuvinte, anul 2018, pentru Sepsi ReKreativ?

– Raportat la 2017, eu zic că a fost un an mai plin, mai cu mișcări. Așa simt, că parcă tot mai mulți oameni fac mișcare și vorbesc aici de sportul de masă. Așa mi se pare.

– Știm că Sepsi ReKreativ este o societate pe acțiuni, care are în administrare piscina orăşenească, ştrandul orăşenesc, pârtiile de schi din Şugaş Băi, spa-ul din Şugaş Băi, respectiv sala de sport de 150 persoane de pe strada Vânătorilor din Sfântu Gheorghe și lista mai continuă. Puteți, totuși, să ne explicați, în termeni mai simpli, cum funcționează acest sistem?

– Această societate pe acțiuni are capitalul social împărțit între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în proporție de 99,8% și restul de Urban Locato, cu 0,2%.

– Deci practic este o societate a Primăriei.

– Corect, așa este.

– Prețurile impuse de Sepsi ReKreativ nu sunt de speriat, față de alte locații de agrement din țară. Există planuri de majorări de tarife pentru anul în curs?

– Nu cred că majorăm anul acesta prețurile. Lumea din Sfântu Gheorghe, care cred că și înțelege, că noi, dacă am lucra cu prețurile cu care ar trebui să lucrăm ca să avem o marjă de profit minim, atunci prețurile ar fi mult mai mari. Eu zic că tot ceea ce face ReKreativ în momentul de față are un iz social.

– Deci nu depuneți eforturi pentru a scoate profit din aceste activități, ci mai degrabă îndemnați astfel lumea să iasă la mișcare?

– Eu cred că e mult mai important să creștem o generație sănătoasă prin mișcare, decât un profit rezonabil.

– Așa cum am menționat mai devreme, aveți în administrare așadar baza de înot, pârtiile de schi, ștrandul, patinoarele, terenuri de tenis, Sepsi Arena. Care locație dintre acestea e cea mai populară în rândul covăsnenilor?

– Avem locații unde se practică tot anul mișcare și sunt locații unde avem deschis un anumit timp din an. Cel mai popular sau populat, sau aglomerat este fără discuții ștrandul.

– Noi deja suntem cu gândul la vară așa că vă întrebăm de pe acum: cam pe când vă pregătiți să îl deschideți anul acesta?

– De anul trecut am deschis pe 1 iunie. Nu am așteptat sfârșitul anului școlar pentru a deschide, ci am făcut pasul și am deschis în iunie. Vedeți, activitatea noastră depinde foarte mult de vremea de afară. Iunie și iulie au fost ploioase. Nu ai ce să faci. Circularea și filtrarea apei, dezinfectarea bazinelor trebuie făcută încontinuu, chit că nu e lume la ștrand, trebuie pus în funcțiune. Costurile sunt aproape aceleași și dacă e lume și dacă nu e. No, deci foarte mult depinde de vreme. August a fost o lună cu mult soare și era aglomerat, dar nu numai pe sfârșit de săptămână. Toată săptămâna.

– Așa cum iarna este pentru schiat, vara este pentru bălăcit. Știm că ștrandul, recent modernizat, s-a bucurat de mare popularitate vara trecută, când a fost aproape luat cu asalt de turiști din Brașov sau din împrejurimi. Există planuri pentru extindere?

– Am observat că lumea, nu numai la ștrand, ci și la pârtii și la patinoare vine din Brașov. Am văzut într-o sâmbătă dimineață două mașini de Brașov care erau cu schiurile pe portbagaj care mergeau spre Șugaș Băi. Am fost sus și chiar am văzut mașinile acolo. Pe la prânz, le-am văzut parcate în centru, când scoteau patinele din portbagaj. Așa e și cu ștrandul. Mulți vin din zona Brașovului. Din câte știu eu, ștrandul din zona Noua nu s-a mai deschis și cel de pe Calea Feldioarei e foarte scump.

– E oarecum logică alegerea lor, având în vedere că suntem așa aproape. Dar asta întreb: planuri de extindere sunt? Mai ales la ștrand unde se simte mai mult aglomerația.

– Planuri de extindere nu avem pentru că nu este teren suficient. Pentru un bazin ar mai fi loc, dar degeaba faci un bazin dacă nu ai loc unde să stai, că nu stai toată ziua în apă. Deci nu este teren suficient acolo.

– Dar soluții prin care locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe să se bucure cu prioritate de facilitățile în care s-au investit bani din bugetul local se caută?

– Noi nu putem să găsim soluții pentru așa ceva. Susținătorul financiar, primăria ar trebui să facă un pas către această posibilitate, ca să fie mai accesibil pentru locuitorii municipiului decât cei care vin din afara localității. Din câte știu eu, la Primărie și Consiliul Local se lucrează ca să facă un gard ceva. E în discuții. Nu știu cum e posibil. Noi și prețurile le avem stabilite de primărie. Nu putem să trecem peste această autoritate, nu este în atribuțiile noastre.

– Care sunt cele mai importante obiective stabilite pentru 2019?

– Autorizarea Sepsi Arena, trebuie să modernizăm pârtiile de schi, accesul la pârtiile de schi, trebuie modernizat Spa-ul din Șugaș Băi. Domnul primar ne-a promis o bază de înot nouă în Simeria. La ștrand, nu știu dacă reușim anul acesta, dar și acolo accesul pentru persoane ar trebui să fie mai fluent. Cam atât.

– Sunteți gazdele programului de inițiere în sport. Cum vi de pare  această oportunitate lansată pentru cei mici?

– E un program foarte bun, din punctul meu de vedere. Nu pot să intru în amănunte, că nu noi coordonăm programul, ci suntem doar gazde, dar din punctul meu de vedere susțin mișcarea. Dacă vrei să crești o generație sănătoasă, nu o faci din fața calculatorului și telefonului. Deci măcar atât să facă. Ăsta e primul pas. Dacă se obișnuiește și îi place patinajul, vine la hochei. Dacă îi place mingea de baschet, merge la baschet. Dacă îi place mingea de fotbal, merge la fotbal, avem liga 1, avem echipe de copii. Am observat că și pe partea de fotbal se merge într-o direcție foarte bună. Hocheiul iar și apoi baschetul. În fiecare săptămână avem aici cam 2.500 de copii, fără să scoți un ban din buzunarul părintelui. Asta contează foarte mult. Deci ce să vrei mai mult? În plus, dacă se termină aici ce e gândit, cred că o să avem o infrastructură sportivă foarte bună.

– Revenind la iarnă, cum a arătat activitatea sportivă în această perioadă?

– Gândiți-vă ce posibilități sunt acum: ai terminat munca, în 10 minute poți să urci în Șugaș Băi, schiezi 2 ore și te întorci acasă. Pentru Sfântu Gheorghe, Șugaș Băi e foarte aproape, schiezi liniștit, te întorci acasă. Cu patinoarele la fel. Raportul biletelor vândute în centru, pe sezon, e undeva la 2.200 pentru adulți și 5.700 pentru copii, comparativ cu balonul unde avem 3.500 pentru adulți și 3.600 pentru copii. Asta înseamnă că în centru merg și copii neînsoțiți. Anul trecut, balonul s-a deschis prin februarie, dar în centru era aglomerat că nu puteai să te miști. Acum s-a mai stabilizat procentul.

– În final, pentru că obiectul dumneavoastră de activitate este derulat în jurul sportului de agrement, ce argument ați folosi ca să îi convingeți pe covăsnenii mai reticenți la mișcare să iasă totuși din rutină și să se bucure de facilitățile sportive pe care le oferă municipiul Sfântu Gheorghe?

– Primul lucru ar fi un sfat pentru părinți: să lase copiii să iasă să facă sport, că e unde. Aproape 7 luni din an avem gheață. Patinaj artistic sau hochei pe gheață. Avem pârtiile de schi, cu instructori. Avem înot cu instructori. Dacă acești copii se obișnuiesc cu mișcarea, o să iasă și părintele, că nu are ce să facă. Sau invers. Cel mai bun argument e ăsta: dacă face mișcare copilul, o să facă și părintele. Așa cred eu.

(Sursă foto: Facebook)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.