ACTUALITATE 4 octombrie 2011

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit daune de peste 5.000 de euro în cazul Agache

de Monica Vrânceanu | 84 vizualizări

Statul Român a fost condamnat ieri la plata unor daune morale de 4.800 de euro și 650 de euro daune materiale, în cauza Agache c. România, ca urmare a constatării încălcării articolului 6 alin 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Reclamantul Aurel Dionisie Agache, urmașul maiorului Aurel Agache, a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă la 26 martie 2001, prin care se dispune persoanelor private să-i plătească despăgubiri pentru uciderea tatălui său. La 26 iulie 2001, reclamantul a început procedura de executare în faţa autorităţilor române, dar abia în cursul anului 2009 autorităţile române au completat dosarul depus la autorităţile maghiare în cadrul procedurii de executare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a analizat dacă autorităţile române au acţionat cu consecvență pentru a sprijini solicitanţii la executarea hotărârii din 2001 în ceea ce priveşte legislaţia pertinentă în vigoare. Astfel, s-au constatat întârzieri repetate în transmiterea de corespondenţă imputabile autorităţilor române, ca urmare a procedurilor care au durat cel puţin şapte ani şi jumătate.

Ținând cont de spețe asemănătoare, Curtea a concluzionat că Guvernul nu a prezentat niciun fapt sau argument care să conducă la o concluzie diferită în cauza Agache, astfel că s-a constatat că, în speţă Statul Român, prin organismele sale specializate, nu a depus toate eforturile necesare pentru a sprijini solicitanţii la executarea rapidă a unei hotărâri judecătoreşti.

Prin urmare, s-a constatat că reclamantul Aurel Dionisie Agache a suferit un prejudiciu moral ținând seama de frustrarea cauzată de durata procedurii de executare şi de faptul că autorităţile române nu l-au asistat cu consecvență în eforturile sale de a executa decizia din 26 martie 2001 şi că acest prejudiciu nu este suficient compensat de simpla constatare a încălcării.

Justiţia română, marea vinovată

În aceste condiţii, având în vedere toate informaţiile aflate la dispoziţia sa şi făcând o evaluare pe o bază echitabilă, Curtea acordă reclamantului 4.800 euro în ceea ce priveşte prejudiciul moral. În speţă, ţinând seama de informaţiile aflate în posesia sa, Curtea consideră că este rezonabil să acorde suma de 650 euro, acoperind costurile sub toate capetele. Statul Român trebuie să achite reclamantului aceste sume în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă.

”Această decizie reprezintă o mare satisfacție morală pentru mine, deoarece de la începutul acestei ”lupte”, în decembrie 1989, nu am simțit niciodată că autoritățile Statului Român și-ar face treaba. Statul a anchetat dosarul uciderii tatălui meu în bătaie de joc, iar acum această sentință certifică faptul că Statul nu m-a sprijint, așa cum prevăd normele europene, pe latura civilă a cazului în Ungaria”, a declarat Aurel Dionisie Agache.

Potrivit acestuia, decizia este cu atât mai satisfăcătoare cu cât, susține acesta, de-a lungul timpului a fost de multe ori acuzat de faptul că le-ar ”hărțui” pe persoanele acuzate în dosarul uciderii maiorului Agache.

Colonelul post-mortem Aurel Agache a fost linşat în stradă la Târgu-Secuiesc în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 de o mulţime dezlănţuită, care i-a profanat cadavrul. În urma cercetărilor au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare Reiner Anton, Octavian Paizs, Hejja Dezideriu Konrad Ioan şi Filip Orban Daniela Kamilla, dar aceştia şi-au susţinut în permanenţă nevinovăţia. Procesele în acest caz durează de mai mulți ani și nu sunt încă finalizate; în plus, unul dintre cei trei acuzați a decedat în 2009, iar ceilalți doi se află în Ungaria în prezent.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
dan, 5 octombrie 2011
Pacat ca nu au fost executati toti securistii si turnatorii la Revolutie, era mai rentabil pt.Romania cu 5000EUR/securist ...nu e prea mult, in comparatie cu pensiile care au fost platite pentru citeste integral
"PANORAMIX", 5 octombrie 2011
BINE SPUS !!! ACOLO A FOST URA FATA DE UN ROMAN,MOTIVATA DE CATRE APARATORII CRIMINALILOR, CA URA IMPOTRIVA SISTEMULUI OPRESIV DIN CARE FACEA PARTE MAIORUL AGACHE SI A PRESUPUSELOR ABUZURI COMISE DE citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 5 octombrie 2011
SA NE FIE INVATATURA DE MINTE CE SE POATE INTAMPLA DACA SE SCAPA FRAIELE DIN MAINI....INDIFERENT CUM A FOST MAIORUL IN SERVICIU NU SE IMPUNEAU ATROCITATILE SUFERITE.MAI CUGETATI PENTRU AUTONOMIA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.