Cursuri şi educaţie de 6 luni pentru şomerii covăsneni
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM ) Covasna se va implica în proiectul “Măsuri integrate de ocupare a şomerilor din judeţul Covasna”, derulat de Brahms Internaţional Braşov.
Proiectul a fost prezentat ieri la Sfântu Gheorghe de către cei de la Brahms Internaţional, obiectivul general fiind facilitarea accesului pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată, vizând acoperirea cât mai multor categorii de şomeri sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit reprezentantei Brahms Internaţional, Monica Păltineanu, proiectul va cuprinde trei locaţii din judeţul Covasna - Sfântu Gheorghe, Covasna şi Baraolt, urmând să informeze asupra pieţei muncii şi ocupaţiilor aproape 700 de persoane, în vreme ce 500 vor primi consiliere în vederea stabilirii traseului profesional, peste 400 vor fi formate şi 420 vor primi mediere în vederea ocupării, în vreme ce minim 42 de persoane care vor absolvi aceste cursuri vor fi angajate.
Cele trei locaţii din Covasna au fost alese ca urmare a numărului semnificativ de şomeri existenţi aici, prin acest proiect punându-se la dispoziţie 16 tipuri de programe de formare profesională din care 12 pentru dobândirea de ocupaţii şi patru de competenţe comune - cursuri de calculator, de prelucrarea informaţiilor, de comunicare şi de calificare în diverse meserii.
Cursuri gratuite
Echipa de implementare a proiectului este formată din personal al Brahms şi AJOFM Covasna, urmărită fiind nu doar calificarea şomerilor în cu totul alte meserii decât cele pe care le-au avut până acum ci şi schimbarea mentalităţilor acestora, astfel încât oamenii să-şi recapete încrederea în ei înşişişi, să poată fi capabili să-şi caute locuri de muncă inclusiv pe Internet sau să se prezinte la interviurile de angajare fără nicio teamă.
“Acest proiect se potriveşte precum o mănuşă şomerilor de peste 50 de ani, care nu mai au încredere în ei dar pot reprezenta totuşi o forţă de muncă. Vrem să le arătăm acestor oameni că experienţa lor de viaţă contează şi că, îmbinată cu dobândirea unor noi cunoştinţe, le poate folosi în găsirea unui nou loc de muncă. Alături de această categorie de vârstă poate veni şi generaţia mai tânără, care nu are atâta experienţă dar ştie să folosească un calculator - cred că pot învăţa unii de la alţii şi organizarea modulelor de curs în comun îi va ajuta”, a spus Monica Păltineanu.
Aceasta a mai explicat că la cursuri, care vor dura şase luni, se pot înscrie şomerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, indiferent de vârstă. Cei care se ocupă de proiect susţin că pe parcursul cursurilor, care vor fi gratuite şi vor începe în perioada următoare, se va face o selecţie naturală a înclinaţiei profesionale pe care o are fiecare persoană, urmând să existe şi un dinamism care-i va elimina pe cei neinteresaţi sau neimplicaţi.