ACTUALITATE 11 noiembrie 2009

Cum ştiţi dacă aveţi gripă nouă; cum vă protejaţi de virusul AH1N1

de Covasna Media | 883 vizualizări
[singlepic=564,250,250,,left]Vă prezentăm simptomele gripei noi şi vă prezentăm setul de reguli ce trebuie respectate pentru a preveni atât îmbolnăvirea, cât şi răspândirea virusului A H1N1. Pandemia de gripă de tip nou a alertat tot globul. În lume sunt confirmate peste 440 de mii de cazuri de îmbolnăvire şi peste 5.700 de decese provocate de virusul gripal. ATENŢIE! Simptomele infecţiei cu virusul gripal

Vă prezentăm simptomele gripei noi şi vă prezentăm setul de reguli ce trebuie respectate pentru a preveni atât îmbolnăvirea, cât şi răspândirea virusului A H1N1.

Pandemia de gripă de tip nou a alertat tot globul. În lume sunt confirmate peste 440 de mii de cazuri de îmbolnăvire şi peste 5.700 de decese provocate de virusul gripal.

ATENŢIE! Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii! Vorbim de rinoree, jenă în gât şi tuse seacă, febră de peste 37 grade, stare generală proastă. Dacă aveţi aceste simptome, este cazul să vă izolaţi în casă şi să vă sunaţi medicul de familie.

Dacă prezenţa virusului este confirmată într-o comunitate, cazurile uşoare pot fi tratate acasă, doar pentru cele severe fiind necesară internarea. Cazurile severe sunt considerate cele în care pacientul este slăbit, nu se poate deplasa, respiră cu dificultate, are convulsii, nu poate bea lichide şi are febră mare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un set de reguli ce trebuie respectate pentru a preveni atât îmbolnăvirea cât şi răspândirea virusului A H1N1: păstrarea distanţei faţă de persoanele ce prezintă simptome specifice gripei, evitarea aglomeraţiei, spălarea pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea şerveţelelor de unică folosinţă în cazul acceselor de tuse sau strănut şi aerisirea locuinţei.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la gripa nouă:

- Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;

- Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;

- Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;

- Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);

- Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Autorităţile sanitare recomandă dezinfectarea  obiectelor folosite de mai mulţi oameni, cum ar fi tastaturile calculatoarelor, receptoarele şi butoanele telefoanelor fixe, butoanele lifturilor sau mânerele uşilor.

Folosirea măştilor în spaţiilor publice ar putea reduce riscul de contaminare, dar, potrivit experţilor OMS, ar fi mai eficient dacă persoanele bolnave ar purta măştile şi nu persoanele sănătoase.

Autorităţile din mai multe ţări au decis impunerea stării de carantină în spitale, închiderea unor hoteluri sau instituţii unde s-au semnalat cazuri de infectare sau dezinfectarea spaţiilor comune, cum ar fi mijloacele de transport, spaţiile de joacă sau instituţiile publice.

Pandemia de gripă porcină, până în 2011

Pandemia de gripă A/H1N1 nu se va termina mai devreme de primăvara anului 2011, avertizează directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi Management Sanitar, recomandându-ne să nu mergem pentru o răceală banală la spital, de unde ne puteam întoarce cu o infecţie spitalicească mai gravă. „Cred că în România s-a reuşit destul de bine izolarea bolnavilor, nu este totuşi un cataclism ce se petrece acum. Cei care se prezintă la spital cu răceli obişnuite riscă să ia infecţii spitaliceşti, mai puternice decât cele obişnuite. La nivel global, din totalul pacienţilor infectaţi, doar între 1- 10% ajung la spital. Dintre aceştia, sub 10% necesită spitalizare“, a explicat dr. Cristian Vlădescu.

În ceea ce priveşte vaccinul pandemic ANTIGRIP, Institutul Cantacuzino are capacitatea de a fabrica toate vaccinurile necesare, care nu diferă de cele produse în orice alt laborator din Europa. „Procedurile de testare sunt similare cu ale tutu ror ţărilor din UE, de aceea este important să dureze strict atât cât cer prevederile din legislaţia europeană, de la ANM. Tulpina virusului respectiv este produsă în afara României, dar vine cam în acelaşi timp la toate laboratoarele din Europa. În România vaccinul va fi pus la dispoziţia publicului în ianuarie 2010.

Se pot urgenta, cel mult, procedurile birocratice care ţin de producerea vaccinului, în niciun caz nu se poate scurta perioada de testare“, a adăugat Cristian Vlădescu. Copiii de până în 10 ani nu vor putea fi vaccinaţi înainte de încheierea etapei de testare, adică până în ianuarie 2010.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.