Cum să obții ajutor de urgență de la stat, după un incendiu sau o calamitate naturală
În contextul cazului din Barcani, unde două gospodării au fost mistuite de flăcări lăsând familiile fără munca de o viață, prefectul de Covasna, Ráduly István, a adus la cunoștința cetățenilor care trec prin astfel de nenorociri, că au o posibilitate de a obține fonduri de la stat.
Pentru acest lucru, trebuie depusă la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) o cerere-tip.
„Ați văzut și auzit ce s-a întâmplat la Barcani, unde au ars două gospodării. Putea să fie o nenorocire și mai mare. (N.red. Am constatat că) cetățenii nu cunosc care sunt posibilitățile legale de a obține ajutoare de la stat. E bine că merg la primărie, că de acolo trebuie să înceapă, cu primarul, dar în același timp pot să se îndrepte și către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Covasna cu o cerere. S-a schimbat formularul începând cu 1 ianuarie 2024. În acest formular scrie foarte clar ce anume trebuie să mai adauge la această cerere. Aici sunt bani mulți. În ultima perioadă, în județul Covasna, s-au acordat ajutoare de acest tip, dar cetățeanul interesat trebuie să meargă să depună cererea”, a transmis recent, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István.
Potrivit formularului vizat, banii se acordă în baza articolului 54, alin (1) din HG 1154/2022, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Aici se arată că pe lângă cerere, se depune și un formular pe propria răspundere. Documentele trebuie înregistrate la agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială în a cărei rază teritorială domiciliază/are reşedinţa sau locuieşte solicitantul. Acestea pot fi depuse personal ori transmise prin poştă sau prin mijloace electronice.
„La propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice se pot aproba, prin hotărâre a Guvernului, ajutoare de urgenţă destinate familiilor şi persoanelor aflate în situaţii de necesitate ce pot apărea din cauza calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, bolilor grave, precum şi ca urmare a altor situaţii ce pot conduce la apariţia riscului de excluziune socială”, se arată la articolul 84 din Legea 196/2016.
Nu s-a precizat însă și care sunt sumele de care pot beneficia cei care depun astfel de cereri.
Două gospodării din localitatea Barcani au fost mistuite de flăcări la mijlocul acestei luni. Incendiul a afectat locuințele și anexele pe o suprafață totală de aproximativ 380 de metri pătrați. Pentru stingerea focului, au fost mobilizați 30 de pompieri, nu doar din Întorsura Buzăului, ci și din Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.
Nu au fost răniți, însă două persoane au suferit atacuri de panică și au primit asistență medicală la fața locului.
Nenorocirea a solidarizat comunitatea din zonă, care a început să colecteze fonduri, prin diverse acțiuni, pentru ajutorarea victimelor.