ACTUALITATE 10 septembrie 2018

Cum s-a văzut cel mai dulce festival din Transilvania

de Iulia Drăghici - Taraș | 1199 vizualizări

Fotoreportaj de la Festivalul Deliciilor Dulci, din 7 – 9 septembrie, de la Sfântu Gheorghe

Când mirosul desertului glazurat se împletește amețitor cu frumoasa Piață Centrală din Sfântu Gheorghe în soarele cald de septembrie, se naște, inevitabil, un eveniment căruia eticheta de „succes” îi șade ca turnat.

„Porțile” inspirației și bunului gust

Faptul că festivalul avea să fie un nou succes era prevestit parcă, încă de vineri, odată cu amplasarea frumoaselor „porți” de intrare în „lumea deliciilor dulci”. Ideea de a înveli baloți circulari de fân într-un decor care să simbolizeze doi uriași kürtőskalács-i, la fiecare intrare, a fost una nu doar inovativă și spectaculoasă, ci de bun gust. Mai pe scurt, exact ce îi trebuia celui mai mare festival gastronomic din județul Covasna.

Mii de vizitatori  

„Rețeta” Festivalului Deliciilor Dulci, eveniment aflat la a doua ediție, a fost bine aleasă și în acest an, lucru dovedit de miile de vizitatori care s-au perindat prin centrul reședinței de județ de-a lungul celor trei zile de festival.

Înfrățirea județelor Covasna și Brașov și recordul Transilvaniei

Printre momentele cele mai importante ale evenimentului din acest an s-a numărat vizita președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea și a primarului Brașovului, George Scripcaru.

„Turismul nu are granițe, consider că doar împreună putem demonstra că suntem o destinație binecuvântată. Împreună cu județul Covasna, cu toată regiunea Centru să arătăm României că știm să ne promovăm și știm să ne punem în valoare  lucrurile frumoase pe care noi le avem. Vă așteptăm să participați și la evenimentele din Brașov” – a subliniat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

„Combinația asta cu Țara Bârsei și Ținutul Secuiesc este o treabă foarte bună. Contrar a ceea ce spun unii despre secui, eu cred că suntem cei mai buni prieteni unii cu alții, ar trebui să apreciem cu toții tradițiile și cultura Ținutului Secuiesc” – a punctat George Scripcaru, primarul Municipiului Brașov, invitând publicul și la Brașov unde se desfășoară Oktoberfest.

„Înfrățirea” oficială a celor două județe s-a făcut în preajma recordului Transilvaniei.

Anul acesta, firma Kovács Kalács din Lupeni, în parteneriat cu Brutăria Diószegi, a realizat în 13 minute un kürtőskalács lung de 13 metri şi 5 centimetri, la care au folosit 13 kilograme de făină. 13 persoane au înfăşurat cozonacul uriaş, echivalentul a cincizeci de kürtőskalács obișnuiți.

Concursul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc – 2018”

Pentru titlul de „Kürtőskalács-ul Anului”, anul acesta s-au întrecut 17 echipe din Covasna, Harghita și Mureș. Potrivit organizatorilor, juriul de specialitate a acordat punctele cu respectarea strictă a criteriilor de jurizare, dar nici un concurent nu a atins punctajul maxim necesar pentru cea mai înaltă categorie, cea de aur.

În categoria argint s-au clasat: echipa Zolsport din Sânmartin, Sánta Elemér (Parázska), din Miercurea Ciuc, Virág Ildikó din Chichiş, echipa Kovács Kalács din Lupeni, Simon Aranka din Sântionlunca, Star Party din Cetățuia, precum şi Lazana din Tg. Mureș, Földijó Gasztró (Vitéz kürtős) din Budapesta. În categoria bronz s-au clasat: Oltisz din Sfântu Gheorghe, Réti Magdolna din Cernat, Golden Taller din Odorheiu Secuiesc, Paty Levari din Cetățuia, Duka Enikő din Ojdula, Fejér Impex din Târgu Mureş şi Marcsi Kürtősház din Lupeni. Au primit diplome de participare echipele Nasa din Sfântu Gheorghe şi Gelvar din Odorheiu Secuiesc.

Anul acesta vorbim de argint puternic, care străluceşte ca şi aurul, a punctat maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului, adăugând că membrii juriului nu renunță la principii. „Obiectivul nostru, al tuturor, este ca acest festival să devină vestit în întreaga țară, datorită faptului că aici vizitatorii găsesc exclusiv kürtőskalács-uri de înaltă calitate şi încercăm să-i determinăm pe concurenţi să accepte acest lucru. Concurenţii trebuie să fie atenţi la micile detalii, de exemplu, le propunem să nu folosească arome artificiale, acestea nu țin de tradițiile noastre”, a spus preşedintele juriului.

Micii meșteri, în centrul atenției

Copiii au avut un loc central în ediția din acest an, fapt dovedit prin multiplele activități pregătite pentru aceștia.

În cadrul concursurilor destinate copiilor, peste o sută de participanți au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”, iar datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.

Concertele, deserturile și voia bună

Formații de muzică ușoară, printre care și artistul Alex Velea, dar și ansambluri de dansuri populare românești și maghiare au făcut ca atmosfera evenimentului să fie și mai dulce. Au fost și momente în care oamenii s-au prins în horă și ring de dans le-a devenit chiar pietonala din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Urmează ca zilele viitoare organizatorii să „iasă la raport” cu bilanțul final al evenimentului, care indiferent dacă va bate sau nu cifrele de anul trecut, 15.000 de kürtőskalács-i vânduți și peste 20.000 de vizitatori, va pune cu siguranță capitala județului Covasna în rândul celor mai „dulci” locații din țară.

Foto: Kocsis B. János și Codra Botond

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.