Culturile de cartofi, pe cale de dispariție
2013 se anunță mai prost decât anul trecut pentru producătorii de cartofi
Situația cultivatorilor de cartofi este tot mai grea și va deveni cu adevărat dramatică odată cu începerea semănăturilor de primăvară, deoarece cartofii de sămânță sunt aproape inexistenți în țară, iar cei importați au costuri exorbitante.
Inevitabil, primăvara se apropie și deși mai e mult până la dispariția zăpezii, agriculorii se gândesc deja la ce vor face când va veni vremea optimă pentru semănat. Din păcate, cei care se ocupă de cartofi nu au speranțe de mai bine, după ce culturile de anul trecut au fost sărace și proaste din cauza secetei.
Sămânță scumpă, bani ioc
Directoarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului de la Târgu Secuiesc, Mike Luiza, spune că totul se leagă de bani, sau mai bine-zis de lipsa lor: sistemele de irigație costă, cartofii de sămânță costă, iar câștigurile din 2012 au fost mai degrabă pierderi pe care nimeni – mai exact Statul, nu s-a gândit să le aplaneze. Arătând că seceta de anul trecut a produs cartofi puțini și de proastă calitate, Mike Luiza subliniază faptul că un kilogram de cartofi de sămânță din import ajunge la 4 lei. În condițiile în care pentru cultivarea unui hectar de pământ sunt necesare 3.000 de kilograme, asta înseamnă o cheltuială de 12.000 de lei pe hectar, plus costurile de pregătire a terenului, inclusiv cu îngrășăminte de calitate. În plus, românii nu au învățat încă necesitatea de asociere, așa că fiecare cultivă cum îl taie capul, ceea ce a dus la pierderi enorme în 2012 – tocmai din cauza lipsei de putere financiară pentru investiții în sisteme de irigare și pentru contractarea unor clienți cu putere de cumpărare mare.
„De ani de zile repetăm că e nevoie de forme asociative și de o cultivare cu cap. Nimeni nu pricepe asta și așa ajungem la pierderi. În vreme ce în Europa se cultivă suprafețe mici, care dau rezultate pentru că există sisteme de irigații, la noi fiecare face cum vrea. În prezent nu mai avem cartofi și ceea ce găsim sunt aduși din Germania sau Polonia. România, de la lider pe piața cartofilor la un moment dat, a ajuns să aibă o producție de 12 tone/hectar în vreme ce țări care nu au o așa tradiție, precum Turcia, au o producție de 30 de tone/hectar”, a explicat Mike Luiza.
Marea problemă – lipsa sistemelor de irigație
Aceasta susține că acum suntem în cea mai gravă situație a ultimilor ani, producția scăzând de la an la an tocmai pentru că marii cultivatori și-au dat seama că pierd enorm cu cultura cartofilor. În consecință, mulți s-au reorientat spre cultivarea altor produse – ca sfecla, de exemplu, tocmai pentru că cel mai mare consumator de apă e cartoful.
„Trebuie priceput că toate țările civilizate au un plan, mai ales că Centrul European de Avertizare Meteorologică a arătat că 2013 va fi un an fierbinte, chiar mai secetos decât 2012. Producătorii de cartofi, fermierii care se ocupă cu agricultura, vor suferi enorm, căci de doi ani încoace ei nu mai câștigă nimic. Agricultura românească va fi catastrofală pentru că nimeni nu s-a ocupat de sistemele de irigații despre care vorbim de ani de zile, dar în schimb s-au făcut telegondole și piscine”, a mai spus Mike.
Potrivit acesteia, în vreme ce marii producători vor cultiva suprafețe mai mici cu cartofi de sămânță din import, oamenii de la țară vor cultiva, probabil, cartofii care le-au încolțit în beciuri, pentru că nu-și permit să cumpere cartofi de import. Asta va duce însă inevitabil la o nouă cultură proastă, pentru că acești cartofi s-au degenerat în ultimii ani. Mike Luiza a mai spus că, potrivit statisticilor, producția de cartofi de sămânță a scăzut de la 607 hectare în 2008 la 100 de hectare în 2012; în plus, nu s-a investit nimic în îmbunătățirea acestor soiuri, mai ales că lipsa de interes a Statului s-a văzut clar prin lipsa de subvenții – cartoful fiind singura cultură nesubvenționată în agricultură.