Cultura cartofului, în continuare sub semnul riscului
Se anunță un an secetos și asta nu face deloc bine agriculturii
Producătorii de cartofi din județul Covasna privesc cu îngrijorare noul an agricol, și asta pentru că vorbim deja de un deficit de apă, ceea ce va implica automat pierderi. Din cauza iernii destul de blânde, care nu a adus suficientă zăpadă, se pare că solul are deja lipsă de umiditate iar prognozele nu sunt tocmai optimiste, anunțând un an secetos. În acest context, producătorii de cartofi au cultivat suprafețe mai mici și se pare că la final vom avea o producție de cartofi la jumătate față de cea de anul trecut.
Directoarea Stațiunii de Cercetare a Cartofului de la Târgu Secuiesc, Mike Luiza, ne-a declarat că veșnica lipsă a strategiilor în agricultură își spune din nou cuvântul: după o dezinformare din toamnă, când s-a zvonit că un kilogram de cartofi va ajunge să coste un euro, mulți dintre producători – în special cei mici, au ținut de marfă, în speranța unor câștiguri care să le acopere pierderile din 2012 și 2011. Bineînțeles că prețul cartofului nu a crescut atât de mult, astfel că oamenii au pierdut șansa de a-i vinde la momentul respectiv cu 1,5 lei kilogramul și au ajuns să vândă acum cu 80 de bani. În plus, pentru că nu au avut spații și condiții optime de depozitare, mare parte din cartofi s-a stricat.
În ceea ce privește cultura nouă de cartofi, aceasta s-a realizat în special cu cartofii de sămânță produși anul trecut în țară.
„Fiecare agricultor și-a produs necesarul de cartofi de sămânță; nu cred să fi ajuns mai mult de 2.000 de tone de cartofi de sămânță importați, deoarece sunt scumpi – costă 1.000 de euro tona, și în aceste vremuri nimeni nu-și prea permite așa ceva. Ce va fi, cum vor fi cartofii sau care va fi prețul cartofilor noi, nu prea putem preconiza: depinde mult de cum va fi la alții, de cum va fi vremea”, a spus Mike, subliniind că anul trecut a fost foarte bun nu doar ca și condiții meteo ci i-a avantajat pe români prin faptul că-n restul țărilor europene nu s-au prea făcut cartofii, astfel că străinii au cumpărat de la noi; și asta din lipsă, nu pentru că am avea noi un cartof concurent cu alții.
Referindu-se la schema ajutorului de minimis pentru cartofi, anunțată de Ministerul Agriculturii la începutul anului, Mike spune că încă nu se știe clar ce și cum va fi. Proiectul inițial vorbea despre o subvenție de 500 de euro pe hectar la cartoful de consum și de una de 1.500 de euro pe hectar la cel de sămânță.
„S-a vorbit dar nu e nimic clar – s-au făcut schimbări în Guvern, la ministere, au venit alții, se ia totul de la cap… deci nu știm dacă va fi sau nu așa ceva, oficial nu e nimic clar pe hârtie. Ceea ce ne demonstrează din nou că agricultura nu e o afacere ci o necesitate, căci o fac cei care au pământuri și nu vor să le lase în paragină. Dar niciodată în țara asta nu vom vedea un agronom bogat, chiar dacă a face agricultură implică multe riscuri economice”, a mai spus Mike Luiza.
În 2012, producătorii covăsneni au pierdut enorm la culturile de cartofi – dar și la altele, din cauza secetei care a uscat culturile în pământ, astfel că producția la cartofii timpurii a fost între 5 și 9 tone la hectar, în condițiile în care producția normală pe hectar era în alți ani între 25 și 33 de tone. Situația s-a remediat în 2013, când în județ am avut o producție medie de 21-22 de tone la hectar.