ACTUALITATE 30 iunie 2014

Cu o mână luăm, cu alta dăm

de Székely Emőke | 611 vizualizări

De azi crește salariul minim, dar și factura la gaz şi amenzile de circulaţie, însă se ieftinește curentul şi roaming-ul

Luna lui cuptor aduce și bune și rele. Începând de azi vom plăti mai mult pentru factura de gaz, dar și pentru amenzi pentru că odată cu creșterea salariului minim crește și punctul de amendă. 1 iulie aduce aşadar schimbări pe mai multe planuri.

Crește salariul minim

Salariul minim brut pe ţară va creşte din 1 iulie de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei. Aceasta este a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei. Şi amenzile vor creşte, odată cu creşterea salariului minim, deoarece valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut. Mai exact, un punct de amendă va valora 90 de lei de la 1 iulie, iar cea mai mică amendă va fi de 180 de lei.

Creșterea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru firme. Mai exact, acestea vor trebui să plătească fiecărui angajat cu 50 de lei mai mult decât până acum, suma la care se vor adăuga alți 14 lei pentru contribuțiile la stat. În acest condiții, costul lunar total va fi mai mare cu 64 de lei, comparativ cu 1 ianuarie 2014.

În județul Covasna salariul minim este „la modă”, așadar începând cu luna iulie mii de angajați vor primi mai mulți bani în ziua de salariu. Maria, o vânzătoare din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că nu va face mare lucru cu această creștere. „Crește salariul, dar și prețul gazelor, așa că mare lucru nu vom face. Asta e, sper ca mărirea să acopere măcar diferența de la factura de gaz. Sincer, în lunile de iarnă nu cred că le va acoperi” – ne-a spus ea.

Gazul se scumpește cu 2,5%

Gazele se scumpesc pentru a treia oară anul acesta. Cu această creștere de 2,5% se ajunge la o majorare anuală de peste 5 procente. Vestea proastă este că vom mai avea anul acesta o creștere la prețul metanului, de la 1 octombrie, iar la finele anului majorările vor ajunge la 8%. Scumpirea se va resimţi odată cu sezonul rece de către persoanele care au centrală termică, întrucât la un consum de 300 de metri cubi de gaz pe lună factura va creşte cu aproximativ 25 de lei faţă de iarna trecută.

Scade sau nu factura la curent?

Tot de la 1 iulie intră în vigoare și taxa pe stâlp, și cu toate că inițial se spunea că această taxă se va regăsi în facturile noastre ale tuturor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) informează printr-un comunicat că facturile vor fi de fapt mai mici. Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare. Reducerea nu este însă consistentă, la o factură de 100 de lei vom plăti mai puțin cu 2,6 lei.

Ca urmare a unor  modificări aduse legislaţiei, cursurile la şcolile de şoferi s-ar putea scumpi, însă deocamdată nu e nimic cert

S-ar putea scumpi și școlile de șoferi

La 1 iulie intră în vigoare noi reguli pentru şcolile de şoferi, prevăzute de Ordinul ministrului Transporturilor nr. 75/2014. Este vorba de introducerea registrului unic de evidenţă a cursanţilor. Documentul va conţine datele de identificare ale fiecărui aspirant la permis, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Astfel, orele de ieşire la conducere trebuie stabilite cu precizie, pentru că încălcarea acestora va atrage amenzi usturătoare pentru instructorii auto. Şcolile de şoferi vor ţine evidenţa electronică a pregătirii practice a fiecărui cursant. Aceste schimbări pot duce la scumpirea școlilor de șoferi, însă în județul Covasna taxele rămân deocamdată aceleași, adică în jur de 900 de lei pentru categoria B.

Roaming mai ieftin

Utilizatorii români de telefonie mobilă și internet mobil se vor bucura de tarife mai mici pentru serviciile de roaming în călătoriile din spațiul Uniunii Europene, începând cu 1 iulie, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif), a anunţat recent Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Scăderile tarifare sunt între 20% – 55% faţă de tarifele aplicabile în prezent, astfel că utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,2 euro/MB (fără TVA). Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar.

Oameni sceptici

Dintre schimbările de mai sus factura la energia electrică este cea care naște controverse în rândul oamenilor, aceștia neștiind exact ce se întâmplă de fapt. Unii spun că ieftinirea este bună, alții însă nu cred că vor plăti mai puțin. Domnul Ionescu, un bărbat din Sfântu Gheorghe, spune că taxa de stâlp este cu siguranță „ascunsă” undeva pe factură pentru că, spune el, scumpiri avem cât se poate de multe, ieftiniri însă nu. „De când am auzit că se va introduce această taxă de stâlp, știam că noi vom fi cei care o vor plăti. Ne pun taxe peste taxe în cârcă, și nu cred că vom plăti mai puțin pentru factura de curent, cred că vom plăti mai mult” – ne-a declarat el. O pensionară spune însă că orice ieftinire este bună, dar că de fapt va plăti mai mult pentru că degeaba se ieftinește curentul dacă se scumpește gazul. „Cu o mână dau și cu alta iau. Gazele se scumpesc, degeaba se ieftinește curentul, noi tot nu vom plăti mai puțin. Creșteri peste creșteri, și astă iarnă am economisit la căldură, am stat în frig, nici nu vreau să mă gândesc ce va fi iarna viitoare. Până atunci mai scumpesc într-o tranșă” – spune pensionara.

Tinerii se bucură de taxele de roaming reduse

Cei care vor călători în perioada următoare în străinătate spun că reducerile la roaming sunt bune, pentru că li s-a întâmplat ca după o vacanță frumoasă să găsească o factură exorbitantă în cutia poștală. „În luna august voi merge în concediu în Italia. Am prieteni acolo și cum aceștia au concediul în august, îi voi vizita atunci. Mă bucur că se reduc tarifele la roaming pentru că astfel voi putea folosi internetul mai mult. Țin minte că anul trecut m-am întors din Grecia și am plătit în jur de 800 de lei pentru factura de telefonie mobilă. Am înțeles că roaming-ul va fi eliminat de tot, dar și acest prim pas e bun. Nici nu ne mai putem imagina viața fără Facebook sau Viber, așadar le folosim, însă în vacanță exista într-adevăr posibilitatea de a plăti scump pentru acestea” – ne-a spus un tânăr din Sfântu Gheorghe.

Trăgând linie, vedem că luna iulie aduce un val de schimbări, unele bune, altele mai puțin bune. Dacă o vom duce mai bine sau mai rău după aceste schimbări, vom vedea în perioada următoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 1 iulie 2014
E simplu.An electoral, guvernanti angajati politic...Omul simplu trage la caruta " bogatilor".Pana cand isi accepta statutul de om simplu...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.