Crucea Roșie Covasna și-a premiat tinerii voluntari
Tinerii din județul Covasna care s-au implicat în activități de voluntariat au fost premiați recent de către filiala Covasna a Crucii Roșii, organizația acordând inclusiv titlul de „Voluntarii anului”.
Peste 50 de tineri voluntari au luat parte la o ceremonie de premiere, unde directorul Crucii Roșii Covasna, Papp Adolf, a vorbit despre importanța voluntariatului nu doar pentru cei care beneficiază de pe urmele acestuia ci și pentru cei care îl practică.
„Voluntariatul este o activitate deosebit de importantă, nu numai pentru aceia pentru care este făcut, ci și pentru voluntari înșiși. Prin voluntariat, tinerii se pot autocunoaște, își află limitele, lucrează în echipă, învață munca de organizare și mai mereu duc la bun sfârșit lucruri care nu sunt deloc ușoare – mai ales că de cele mai multe ori lucrează direct cu oamenii”, a declarat Papp Adolf.
Potrivit acestuia, voluntariatul poate constitui o alternativă pe care o au tinerii, îi ține pe aceștia departe de computer, televizor sau alte activități nu tocmai sănătoase. În plus, mai multe organizații și parlamentari lucrează la un proiect de lege prin care țara noastră s-ar putea alătura altor țări în care voluntariatul constituie o activitate decisivă în parcursul carierei unui tânăr. Astfel, se dorește ca recunoașterea voluntariatului în chestiuni de angajare sau realizarea unui sistem de admitere la facultate cu punctaj crescut pentru cei care au activități de voluntariat să devină decisive la un moment dat, așa cum se întmplă deja în toate țările civilizate.
„Îi așteptăm în rândurile noastre pe toți aceia care consideră că pot să dea ceva din ei altora”, a conchis Papp Adolf, care spune că întotdeauna este nevoie de tineri voluntari entuziaști, care să ajute la creșterea calității acțiunilor Crucii Roșii.
În acest an, Voluntarii anului au fost desemnați Andreea Fedorca, Benedek Eszter, Csákány Olivér și Dóczi Szende.
„Chiar îmi place să lucrez cu copii și bătrâni, oricât de ciudat ar suna pentru unii. Aș vrea să lucrez ca asistentă pe o mașină a Salvării sau într-un spital, dar nu mi-aș dori să devin medic, pentru că nu mi-ar plăcea să lucrez cu aparate, să completez hârtii... ceea ce-mi doresc este să ajut pur și simplu la rezolvarea problemelor oamenilor. Ca voluntar, am învățat foarte multe, iar iarna mă implic alături de alți voluntari în distribuirea alimentelor pentru bătrâni și nevoiași, în vreme ce vara mă ocup mai mult de copiii abandonați”, a spus Andreea Fedorca, voluntară din 2008, care de altfel studiază deja pentru a deveni asistentă.
Un alt voluntar care s-a distins printr-o activitate constantă, Csákány Olivér, spune că prin voluntariat se simte implicat cu adevărat în viața comunității și că acțiunile de voluntariat nu înseamnă doar muncă ci și o adevărată oportunitate de a cunoaște oameni, povești de viață și de a lega prietenii.
Coordonatorul echipei de voluntari a Crucii Roșii Covasna, Buna Hunor, este de părere că, contrar unor păreri generale care asociază tinerii doar cu pofta de distracție și obsesia pentru jocuri electronice ori calculatoare, tinerii au capacitatea de a lucra în beneficiul altora, în special dacă există cineva sau ceva care să-i ghideze și să-i ajute să-și organizeze timpul și acțiunile.
Crucea Roșie Covasna are 185 de voluntari, fiind a doua din țară din punct de vedere al numărului acestora, dar și din punct de vedere al orelor de voluntariat.