ACTUALITATE 24 iulie 2016

Cresc pensiile anticipate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1099 vizualizări

Procentele de penalizare aplicate pensiilor care se acordă înainte de termen, dar care aveau stagiul de cotizare complet, s-au modificat şi sunt mai mici, anunță Casa Județeană de Pensii Covasna.

În 17 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit acesteia, „cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru cei care solicită pensionarea înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, cu o diminuare mai mică, raportată la stagiul de cotizare realizat, nu cu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era prevăzut până acum de Legea 263/2010”, arată un comunicat de presă al Casei Judeţene de Pensii Covasna.

„Noua lege prevede că de acum înainte cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, transmit autorităţile, care mai arată, potrivit unui tabel, că până la un an procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%, peste un an - 0,45%, peste doi ani – 0,40%, peste trei ani – 0,35%, peste patru ani – 0,30%, peste cinci ani – 0,25%, peste şase ani – 0,20% şi între şapte şi opt ani – 0,15%.

Înainte de aplicarea acestei legi, „un bărbat care a lucrat 35 de ani, și a solicitat stabilirea pensiei anticipate parțiale cu 5 ani mai devreme (adică la 60 de ani), avea pensia penalizată cu 45%, calculată după formula: 12 luni x 5 ani x 0,75%”, pentru că acest calcul al pensiei anticipate parţiale se făcea scăzând cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet de cotizare (în cazul bărbaților de 35 de ani).

Autorităţile subliniază faptul că noua lege va produce efecte doar pentru viitor. „Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data intrării în vigoare a legii. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie nu vor beneficia de o recalculare”.

Este util de precizat şi faptul că, potrivit legii pensiilor, cererea de pensionare depusă poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare, dar şi că în termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.

Cine poate cere pensie anticipată?

Pensionarea anticipată parţială poate fi cerută de cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare, stabilit în raport cu data nașterii fiecăruia, şi care au realizat stagiul complet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani”.

Comunicatul de presă transmis de Casa Judeţeană de Pensii Covasna explică: „Perioada de anticipare, exprimată în luni, reprezintă intervalul de timp cuprins între data acordării pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege. Penalizarea cuantumului pensiei se determină prin înmulţirea numărului de luni de anticipare cu procentul de diminuare corespunzător fiecărei situații în parte, iar rezultatul se menţine, lună de lună, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege. Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie NU nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 26 iulie 2016
Cresc.... cu o "gramada" mica de bani: pensiile din sistemul public de pensii sunt foarte mici, pentru un salariat fara functii de conducere aceasta crestere e nesemnificativa, pentru cei care au avut citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.