ACTUALITATE 23 aprilie 2017

Covăsnenii și brașovenii caută împreună soluții pentru dezvoltarea bioenergetică

de Iulia Drăghici - Taraș | 2459 vizualizări

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy a găzduit vineri, 21 aprilie, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, o întâlnire cu o delegație din județul Brașov. Gazdele au avut misiunea de a prezenta oaspeților, aflați în vizită de studiu, motivele pentru care producerea de biomasă reprezintă nu doar o resursă de energie regenerabilă, ci și o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea rurală durabilă.

Delegația brașovenilor a fost formată din primarii și viceprimarii comunelor Bran, Moieciu și Fundata, președintele Asociației Bran-Moieciu-Fundata, viceprimarul orașului Codlea, dar și președintele Clusterului ETREC și o consilieră a deputatului Roxana Mînzatu.

Green Energy 2În cadrul activităților derulate vineri s-au numărat vizite la sistemele de încălzire de la Incubatorul de Afaceri, la compania de salubritate din oraș (care se ocupă chiar de colectarea deșeurilor verzi din localitate și care, printr-un sistem de tocare, aprovizionează sistemul de încălzire montat la Incubator), la o companie de producție a mezelurilor, dar și la Moacșa, unde au aflat mai multe despre culturile de salcie energetică.

„După vizitele de studiu, delegația, împreună cu reprezentanții clusterului Green Energy, au discutat cele văzute și au dezbătut diferite aspecte privind implementarea unui sistem integrat bazat pe biomasă la nivel de localitate și impactul social și ecologic al acestuia. Delegația a decis ca prin colaborare cu specialiștii din cadrul clusterului să realizeze un plan de dezvoltare a comunelor din punctul de vedere al bioenergiei. (...) De asemenea, s-a discutat despre aderarea administrațiilor din localitățile amintite la cluster pentru implementarea unor sisteme bazate pe biomasă și pentru promovarea acestui concept. Participanții au fost de acord că un program național de sprijinire a implementării sistemelor mici de încălzire bazate pe biomasă ar contribui mult la îndeplinirea așteptărilor europene privind înlocuirea resurselor fosile cu resurse regenerabile ca și materii prime pentru obținerea bioenergiei, program lansat de Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy”, transmit organizatorii evenimentului printr-un comunicat de presă.

Întâlnirea dintre covăsneni și brașoveni, pe teme ce privesc dezvoltarea bioenergetică, nu este o premieră. În urmă cu două luni, reprezentanții Green Energy au fost la rândul lor în vizită la Bran, împreună cu parlamentarul Roxana Mînzatu. Aceștia le-au prezentat membrilor din Asociația Bran-Moieciu-Fundata un program de dezvoltare durabilă a satelor privind implementarea unor soluții de încălzire a clădirilor publice din zonă cum ar fi primăria din localitate, școlile, dispensarul și alte clădiri publice, folosind și valorificând biomasa ca sursă de energie regenerabilă.

Evenimentul de la Sfântu Gheorghe a fost astfel o continuare, mai degrabă practică, pe discuțiile purtate anterior la Bran.

Acțiunea Clusterului Green Energy face parte din proiectul BioVill din cadrul programului Horizont2020 finanțat de Comisia Europeană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.