ACTUALITATE 12 februarie 2013

Covăsnenii, printre cei mai slabi din ţară la examenul auto

de Monica Vrânceanu | 714 vizualizări

Rata de promovabilitate a examenului auto în judeţ este sub 34%

examen auto

O analiză realizată la nivel național arată că județul Covasna se situează printre primele trei în ceea ce privește slaba promovare a examinării pentru permisul auto. Cele mai slabe rezultate la prima examinare au fost în judeţul Harghita (67,10% din candidaţi au fost respinşi), urmat îndeaproape de Giurgiu (66,47%) şi Covasna (66,44%). Potrivit analizei, în 2012 în județul nostru au dat examen pentru permis 6.629 de persoane, iar dintre acestea 2.225 au fost admise și 4.404 respinse; astfel, procentul de promovabilitate la examenul pentru permisul auto a fost de 33,56%.

„Nu suntem mai proşti decât alţii”

Locțiitorul șefului Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere şi  Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, Bokor István, a declarat că situația nu e atât de negativă cum ar părea la prima vedere. Arătând că este în temă cu subiectul, Bokor a subliniat că promovabilitatea anuală de peste 30% din județul Covasna este întâlnită și în cazul municipiului București, ceea ce nu-i face pe covăsnenii mai proști decât alții. Bokor István a spus că trebuie ținut cont de faptul că cifrele cuprind punctajele examenului de sală, dar și calificările examenului practic, deci nu este foarte relevant să ne legăm de capacitatea de învățare a celor care au dat examen pentru permis.

În plus, Bokor nu crede că situația din Covasna are vreo legătură foarte puternică cu faptul că aici există o majoritate vorbitoare de limba maghiară, deoarece examinările teoretice se pot desfășura, la cerere, în limba maghiară.

„Singura influență pe care o putem găsi din acest punct de vedere are legătură cu un site al Direcției de Permise la nivel național, site unde există chestionare ce conțin întrebările care pot pica la examen. Este adevărat, acest site este doar în limba română, iar acest lucru poate fi un dezavantaj pentru nativii de limbă maghiară care ar dori să-și testeze cunoștințele dar nu stăpânesc foarte bine limba română. Situația ne-a fost pusă în vedere de foarte multă vreme, însă se pare că nu există o bază legală care să impună Direcției postarea chestionarelor și în limba minorităților”, a explicat Bokor.

Examen la alegere din 5 limbi

Bokor István a subliniat că examenul teoretic poate fi susținut nu doar în limba maghiară ci și în trei limbi de circulație internațională – engleză, franceză și germană, la cerera unor rezidenți în România. În concluzie, conducerea Serviciului Permise și Înmatriculări apreciază că promovabilitatea anuală de peste 30% nu este una îngrijorătoare, ci dimpotrivă arată strictețea și seriozitatea cu care sunt tratate examenele pentru permisul auto.

La finele anului trecut, în România erau peste 7,1 milioane de deținători de permise auto, din care 2,2 milioane femei. Rezultate slabe la examenul pentru permis s-au înregistrat și în județele Olt și Ilfov, iar cel mai bine s-au descurcat cei din județele Prahova, Bihor, Sibiu și Cluj.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.