ACTUALITATE 10 februarie 2009

Covăsnenii cumpără „numere roşii” din alte judeţe

de Covasna Media | 853 vizualizări
Până când Guvernul se va decide în privinţa unei noi forme a „taxei de mediu“, o parte din covăsnenii nemulţumiţi de ac tuala valoare a ei au găsit o modalitate de a amâna plata aces teia. Îşi înmatriculează temporar autoturismul în alte judeţe, în care „numerele roşii” pot fi obţi nute până la 90 de zile. Asta pentru că în Covasna acestea se eliberează doar pe o perioadă de maxim 30 de zile, în timp ce în judeţele vecine, Braşov, Harghita sau Bacău

Până când Guvernul se va decide în privinţa unei noi forme a „taxei de mediu“, o parte din covăsnenii nemulţumiţi de ac tuala valoare a ei au găsit o modalitate de a amâna plata aces teia. Îşi înmatriculează temporar autoturismul în alte judeţe, în care „numerele roşii” pot fi obţi nute până la 90 de zile. Asta pentru că în Covasna acestea se eliberează doar pe o perioadă de maxim 30 de zile, în timp ce în judeţele vecine, Braşov, Harghita sau Bacău există posibilitatea prelungirii perioadei de înma triculare temporară.

Procedeul este simplu. Autoturismul este vândut fictiv cuiva cu domiciliul în judeţul respectiv, persoană care în baza acestui contract depune o cerere de înmatriculare provizorie. Procedură care, după expirarea numerelor, este reluată pentru că nu se prevede nicăieri câţi „proprietari” poate avea auto turismul până la înmatricularea definitivă.

Taxa de mediu, de 4 ori preţul maşinii

Un astfel de caz este cel a lui Iulian I. Din Sfântu Gheor ghe, care şi-a adus o maşină din Italia. „M-a costat 1.000 de euro cu transport cu tot. Ca să o înma triculez mi s-a calculat o taxă de 15.666 lei, aproape de patru ori preţul maşinii” ne-a spus Iulian. „E o maşină din 1999, Euro2 de 1600 centrimetri cubi şi mi se pare foarte mare taxa” a adăugat acesta. În aşteparea unei „taxe rezonabine“ Iulian a ales să circule totuşi cu maşina. Şi-a luat numere provizorii din Covasna, unde se dau pentru maxim 30 de zile, după care, prin intermediul unei cunoştinţe, şi-a înmatriculat maşina la Miercurea-Ciuc, iar acum se gândeşte să facă acelaşi lucru la Braşov. „Am dat 280 de lei şi o cunoştiinţă mi-a rezolvat nume rele provizorii, acum că-mi expiră şi astea o să obţin numere de Braşov” ne-a declarat Iulian.

Fenomenul este cunoscut atât de Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) cât şi de Serviciul Public Comu nitar Regim Permise de Condu cere şi Înmatriculare a Vehi - cu lelor (SPCRPCIV) din Covasna. Comisarul şef Marian Ioniţă, de la SPR Covasna, ne-a declarat că numărul celor care circulă cu numere provizorii, în special de Braşov, este forte mare în judeţ. La rândul său, şeful SPCRPCIV Covasna, comisarul şef Eugen Deaconu, ne-a declarat că are cunoştinţă depre acest fenomen, dar că nu doreşte să comenteze modul în care posesorii atutotu rismelor respective reuşesc să obţină numere provizorii. „Noi nu prelungim numerele provi zorii decât dacă există dovada programarii la Registrul Auto Român”, ne-a spus Deaconu.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.