ACTUALITATE 23 septembrie 2010

Covăsnenii au pierdut trenul termoizolării

de Monica Vrânceanu | 468 vizualizări
Noile condiții impuse de Ministerul Turismului și Dezvoltării pentru Programul Național de Termoizolare au făcut ca asociațiile de proprietari din orașul Covasna să renunțe la a mai întocmi proiecte, deși inițial se constituiseră tocmai din acest motiv. Viceprimarul orașului, Thiesz Janos, spune că oamenii nu mai au curaj să intre în Program, deoarece vremurile actuale prezintă o nesiguranță pe care nu sunt dispuși să și-o

Noile condiții impuse de Ministerul Turismului și Dezvoltării pentru Programul Național de Termoizolare au făcut ca asociațiile de proprietari din orașul Covasna să renunțe la a mai întocmi proiecte, deși inițial se constituiseră tocmai din acest motiv.

Viceprimarul orașului, Thiesz Janos, spune că oamenii nu mai au curaj să intre în Program, deoarece vremurile actuale prezintă o nesiguranță pe care nu sunt dispuși să și-o asume, mai ales că Guvernul nu mai finanțează un anumit procent din termoizolare, așa cum s-a întâmplat în trecut.

„Am reușit să înființăm șase asociații de proprietari la Covasna, tocmai pe principiul că vom accesa fondurile pentru termoizolare. Cu participarea Ministerului, a Primăriei și a proprietarilor, costurile ar fi fost echitabile. Acum însă s-a modificat legislația, locurile de muncă nu mai sunt sigure și oamenii pur și simplu se tem de creditele bancare, care ar fi singura soluție”, a explicat Thiesz Janos, arătând că nimănui nu-i convine să plătească în locul a 2-3 proprietari care nu-și asumă cheltuielile pe noile condiții ale Programului.

Viceprimarul spune că singura soluție pentru termoizolări rămâne în prezent asumarea de fiecare proprietar în parte a investiției, urmând ca lucrările să fie efectuate în culori identice cu cele inițiale ale blocului, precum și înțelegerea între locatari, la nivel de asociație.

Blocuri vechi de 50 de ani

Thiesz Janos a arătat că cele mai multe blocuri din Covasna ar avea nevoie de termoizolație, majoritatea fiind vechi, construite la mijlocul anilor '70, ceea ce înseamnă că au un confort termic destul de scăzut.

„Iernile sunt friguroase, Covasna aflându-se la poalele munților. Sigur că ar merita să se investească în termoizolare, facturile la agentul termic ar scădea, dar pur și simplu nimeni nu are curajul acum. Nu abandonăm ideea, dar nici nu o punem în practică acum”, a arătat viceprimarul.

Pe lângă blocurile din oraș, în satul aparținător Voinești există blocuri și mai vechi, construite în urmă cu 50-60 de ani; se pare că și acestea ar avea nevoie de intervenții la nivel de reabilitare termică, dar nici aici nu există posibilități financiare.

Programul de termoizolare a fost mai multă vreme blocat la Covasna din cauză că proprietarii de aici nu erau constituiți în asociații. În vreme ce în alte părți termoizolarea s-a derulat în condiții avantajoase - finanțare de 30% din partea consiliilor locale, 50% de la Guvern și restul din partea proprietarilor -, Covasna a reușit să-și creeze asociațiile. Între timp însă, pe fondul crizei, Guvernul a renunțat la finanțare, alegând să ofere garanţii pentru împrumuturile bancare pe care le vor face oamenii pentru a-şi izola locuinţele.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, 23 septembrie 2010
vasy:PAPAGALULE,NU PRIMARIA NU ARE BANI CI STATUL ROMAN,AI FI DISPUS SA PLATESTI PARTEA STATULUI CU IMPRUMUT DE LA BANCA DACA PRIMARIA ISI DA PARTEA?
vasy, 23 septembrie 2010
Buna scuza acum "dragi conducatori",de primarii,de asociatii,toti....pana acum de ce nu v-ati grabit putin?Credeati ca va tine mai mult proiectul asta ?Cam asa se intampla la noi in oras.......mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.