ACTUALITATE 17 noiembrie 2014

Covasna, aproape 80% pentru Iohannis!

de Székely Emőke | 157 vizualizări

77,95% dintre alegătorii covăsneni au pus ștampila pe Klaus Iohannis, judeţul nostru fiind devansat la acest capitol doar de Harghita şi Sibiu

Victorie clară în județul Covasna pentru candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, care a luat aproape 80% dintre voturile alegătorilor. Acesta a câștigat alegerile în aproape toate localitățile din județ, excepție fiind Vâlcele și Valea Mare, unde câștigător a fost candidatul alianței PSD-PC-UNPR, Victor Ponta.

Rezultate finale

Biroul Electoral Județean a prezentat luni rezultatele finale ale alegerilor în județul Covasna. Potrivit datelor, 77,95% dintre alegători au pus ștampila pe Klaus Iohannis, față de 22,05%, cât a obținut Victor Ponta. Ca număr total de voturi, Iohannis a luat 70.713 de voturi, iar Ponta 19.997, iar 1.124 de buletine de vot au fost declarate nule. La capitolul prezență la vot situația s-a îmbunătățit față de primul tur de scrutin. Atunci au ieșit la urne 43,12% dintre alegători, în timp ce prezența în al doilea tur a fost de 49,85%, dar şi aşa Covasna a fost printre ultimele la nivel naţional.

Rezultate pe zone

Klaus Iohannis a câștigat alegerile în toate zonele județului. În zona Sfântu Gheorghe 76,09%, în zona Întorsura Buzăului 55,46%, în zona Covasna 75,97%, în zona Târgu Secuiesc 83,98%, iar în zona Baraolt 80,78%. În ceea ce privește rezultatele în cele 5 orașe ale județului, Iohannis a câștigat peste tot. În municipiul Sfântu Gheorghe a luat 22.571 voturi (82,13%) față de 4.902, cât a primit Victor Ponta, la Târgu Secuiesc 6.929 de persoane l-au votat pe Iohannis și 896 pe Ponta, la Covasna Iohannis a primit 4.573 de voturi, iar Ponta 1.575, la Baraolt situația centralizată arată 3.398 de voturi pentru Iohannis și 367 pentru Ponta, iar la Întorsura Buzăului, unde PSD obișnuia să obțină un scor bun, tot Klaus Iohannis a ieșit câștigător cu 2.326 de voturi față de 1.725, câte a primit Victor Ponta. Singurele localități unde candidatul PSD-PC-UNPR l-a detronat pe liberalul Iohannis sunt Vâlcele, unde Ponta a luat 909 voturi față de 808, câte a câștigat Iohannis, și Valea Mare, unde Ponta a fost ales de 263 cetățeni, iar contracandidatul său de 160 de persoane.

Grama: „E o victorie ultra clară a lui Iohannis”

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că UDMR s-a implicat în campania electorală pentru Klaus Iohannis, adăugând că victoria acestuia este clară. „Este o victorie ultra clară a lui Iohannis, populația maghiară a ieșit la vot în masă și a votat mai mult decât pentru un candidat maghiar. Acceptăm situația, însă cred că UDMR s-a implicat în campanie pentru Iohannis, deși este într-o altă coaliție. Asta e UDMR-ul, ne-am obișnuit, și cred că electoratul lor o să-i judece și pe ei într-o zi” – a declarat deputatul Horia Grama.

Obreja: „Ridic pălăria în fața oamenilor”

Pe de altă parte, președintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, spune că ridică pălăria în fața celor care au ieșit la vot. „Aș putea să vă dau ca exemplu mai multe localități, dar vă spun doar de Întorsura Buzăului. De aici sunt plecați la muncă în străinătate în jur de 2.000 de oameni. Aceștia au trimis bani acasă și au dat telefoane prin care și-au îndemnat rudele să meargă la vot. Astfel am obținut cu peste 700 de voturi mai multe decât în primul tur. Îmi ridic pălăria în fața acestor oameni, la fel și în fața secuilor care au votat cu inima și au pus ștampila pe omul în care au mai multă încredere. Îmi ridic pălăria și în fața tinerilor care s-au implicat exemplar pe tot parcursul campaniei electorale, și cred că se va schimba rezultatul partidelor românești la viitoarele alegeri locale, parlamentare și așa mai departe” – a declarat Marius Obreja.

„Rezultatele de duminică = o mică revoluție”

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, consideră că momentul de duminică este asemănător cu cel al revoluției din 1989. „Faptul că Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale are greutatea unei mici revoluții, și cred că este cel mai important moment de după 1989. Nu sunt totuși foarte optimist, pentru că am trăit și vremurile dintre 1996 și 2000, când un președinte de dreapta s-a lăsat învins de sistem. Îi urez succes lui Iohannis, să aibă nervi de fier și să fie consecvent. E important că un minoritar a fost ales preşedintele României, dar eu sper că nu trebuie să aşteptăm să dispară o comunitate mică pentru ca majoritatea să aibă încredere în membrii acesteia. Acest vot al ardelenilor cere un răspuns. Trebuie politici publice clare, pentru că mesajul a fost că ne-am săturat să ni se spună de la Bucureşti ce e bine pentru noi. E nevoie de descentralizare reală şi de modernizarea statului român” – a spus Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 18 noiembrie 2014
Just Lili! Va mai aduceti aminte Arena Nationala? Ce onomastica, ce grandoare de neam prost, ce de autocare! Coreea de Nord nu alta. Bleah!!!
lili, 18 noiembrie 2014
Dle Grama, vad la dvs aceeasi ipocrizie, una spuneti despre UDMR la televizor sau in media covasneana si alta faceti la Bucuresti unde guvernati bine mersi alaturi de acest UDMR "cu care deja v-ati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.