ACTUALITATE 6 august 2010

Control - fulger la romii din Sfântu-Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 145 vizualizări
În aşteptarea căderii „zidului berlinez”, romii încearcă să se integreze Controalele tematice demarate de Primăria Sfântu-Gheorghe alături de Poliţie şi Jandarmerie au adus o nouă „inspecţie” prin surprindere, de această data în cartierul Orko al romilor. Controlul a fost neanunţat, miercuri dimineaţă la ora şase, rezultatele acestuia urmând să contribuie la decizia municipalităţii de a dărâma sau nu în luna septembrie zidul de piatră care desparte comunitatea romă de restul oraşului. Controlul a fost realizat cu implicarea a 34 de poliţişti de ordine publică, 20 de la Biroul Investigaţii Criminale, opt de la Serviciul Intervenţie Rapidă, un specialist criminalist, 30 de jandarmi, 10 poliţişti comunitari şi câte doi lucrători de la Evidenţa Persoanelor, de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la societatea de furnizare a energiei electrice.

În aşteptarea căderii „zidului berlinez”, romii încearcă să se integreze

Controalele tematice demarate de Primăria Sfântu-Gheorghe alături de Poliţie şi Jandarmerie au adus o nouă „inspecţie” prin surprindere, de această data în cartierul Orko al romilor.

Controlul a fost neanunţat, miercuri dimineaţă la ora şase, rezultatele acestuia urmând să contribuie la decizia municipalităţii de a dărâma sau nu în luna septembrie zidul de piatră care desparte comunitatea romă de restul oraşului.

Controlul a fost realizat cu implicarea a 34 de poliţişti de ordine publică, 20 de la Biroul Investigaţii Criminale, opt de la Serviciul Intervenţie Rapidă, un specialist criminalist, 30 de jandarmi, 10 poliţişti comunitari şi câte doi lucrători de la Evidenţa Persoanelor, de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la societatea de furnizare a energiei electrice.

Potrivit primarului Antal Arpad, verificările au vizat atât persoanele care locuiesc în comunitatea Orko - formele legale ale acestora, cât şi situaţia animalelor şi a utilajelor pe care le au.  Poliţiştii care au participat la acţiune au legitimat 692 de persoane, opt dintre ele fiind amprentate şi fotografiate şi realizându-se 214 controale corporale. Astfel, au fost identificate şase persoane care nu aveau acte de identitate sau ale căror acte erau expirate, aplicându-se şase sancţiuni contravenţionale.

„S-au mai găsit lucruri în neregulă, dar la finalul lunii acesteia vom face o evaluare a situaţiei, pentru a vedea cum procedăm pe mai departe, urmând să decidem şi în privinţa zidului care-i desparte pe romi de restul comunităţii”, a arătat primarul Antal.

Preşedintele Asociaţiei Amenka a Romilor, Dima Mihaly, a declarat că este mulţumit de rezultatul controlului, apreciind că cei din Orko au evoluat în ceea ce priveşte organizarea, curăţenia şi legalitatea.

„După control, care a scos la iveală că 75% dintre caii romilor din Orko au cipurile necesare, fiind practic în regulă, am făcut o şedinţă cu Consiliul romilor, stabilind că împreună cu Primăria vom face astfel încât şi restul cailor să fie înregistraţi. Romii mai au probleme şi cu căruţele fără tăbliţe şi cu faptul că mulţi nu cunosc foarte bine semnele de circulaţie, dar prin întâlniri săptămânale vom rezolva şi aceste aspecte”, a declarat Dima Mihaly.

În ceea ce priveşte faptul că situaţia constatată în cartier va influenţa sigur decizia municipalităţii de a dărâma sau nu zidul de piatră, Dima Mihaly s-a arătat încrezător că progresele romilor vor fi răsplătite pe măsură.

„Zidul respectiv intră oricum în contradicţie cu drepturile omului, aşa că eu cred că există mari şanse de a fi dărâmat. Se vede deja o schimbare în comunitate - romii au devenit mai responsabili, primul aspect grăitor în acest sens fiind acela că gradul de curăţenie a crescut. Vor şi ei să le fie bine, aşa că nu au de ce să nu se alăture cerinţelor”, a mai spus Dima.

Zidul de beton care desparte comunitatea romă din cartierul Orko de restul oraşului, denumit şi „Zidul berlinez”,  ar putea fi demolat la 1 septembrie. Primarul Antal Arpad a anunţat însă că desfiinţarea zidului va fi precedată de diverse acţiuni de integrare a comunităţii rome, astfel încât să se simtă parte a oraşului.

Lung de aproximativ două sute de metri şi construit acum mai bine de 20 de ani din beton solid, zidul ce se vrea dărâmat în luna septembrie împarte în două strada Varadi Jozsef în apropierea cartierului Orko. Romii au solicitat autorităţilor, de mai multe ori, dărâmarea acestui zid care, spun ei, i-ar discrimina de restul locuitorilor oraşului.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Ati, 10 august 2010
Da se poate citi ca sunt citeva idei si pareri fara nici o baza (aproape fara creier asi putea sa zic) ..Daca va priviti in jurul vostru ma refer la oras veti putea observa ca primarul actual a facut citeste integral
''unu care gandeste'', 7 august 2010
Pentru wow !Poate tu sti mai multe si nu spui !Apropo frumos BMW-ul tau !
wow., 7 august 2010
pentru cel care gandeste... ba mai bine taci daca habar n-ai ce vorbesti! da?! taci!!!
''unu care gandeste'', 6 august 2010
Iarasi aberatii ! Mai fratilor zidul ala de care pomeneste primarul nostru este mai precis un gard care este situat pe str.Varady Jozsef in dreptul si de-a lungul blocului cu numarul 2.Acest zid este citeste integral
ionel, 6 august 2010
MARIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE draga,vad ca esti cap proaspata in zona sau TIGANCA(scuze,roma)Atata timp cat copii au inceput sa aiba locuri de joaca,masinile locuri de parcare(in limita posibilitatilor citeste integral
mikky, 6 august 2010
Astept cu interes clipa cand n-o sa mai vad balaoachesi la kuka si caruta asteptandu-i, in timp ce calul se usureaza din plin pe asfalt!intre timp, piranda se usureaza si ea dupa tomberon, iar o citeste integral
radu, 6 august 2010
Asta e buna!!! Rromii nu s - au integrat chiar deloc, cu toate ca stiu cum trebuie sa circule cu carutele si pe unde ar trebui sa circule ei nu respecta aceste lucruri chiar deloc.Singurul lucru pe citeste integral
gigi, 6 august 2010
Draga Maria, primarul acesta a facut mai mult decat cel precedent in 20 de ani. Bineinteles si bune si rele, pentru ca unde exista deja 2 persoane exista si divergente. Nu pot fi toate actiunile pe citeste integral
Maria ANDREESCU, 6 august 2010
PRIMARUL ASTA N-ARE CE FACE? IN AFARA DE FAPTUL CA A SCHIMBAT DENUMIRILE DE STRAZI, A SAPAT CAT PENTRU O BALTA IN PARC, ACUM DARAMA ZIDUL. ASTA E TOT CE VREA SA LASE IN URMA LUI?! INTR-ADEVAR citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.