Control - fulger la romii din Sfântu-Gheorghe
În aşteptarea căderii „zidului berlinez”, romii încearcă să se integreze
Controalele tematice demarate de Primăria Sfântu-Gheorghe alături de Poliţie şi Jandarmerie au adus o nouă „inspecţie” prin surprindere, de această data în cartierul Orko al romilor.
Controlul a fost neanunţat, miercuri dimineaţă la ora şase, rezultatele acestuia urmând să contribuie la decizia municipalităţii de a dărâma sau nu în luna septembrie zidul de piatră care desparte comunitatea romă de restul oraşului.
Controlul a fost realizat cu implicarea a 34 de poliţişti de ordine publică, 20 de la Biroul Investigaţii Criminale, opt de la Serviciul Intervenţie Rapidă, un specialist criminalist, 30 de jandarmi, 10 poliţişti comunitari şi câte doi lucrători de la Evidenţa Persoanelor, de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la societatea de furnizare a energiei electrice.
Potrivit primarului Antal Arpad, verificările au vizat atât persoanele care locuiesc în comunitatea Orko - formele legale ale acestora, cât şi situaţia animalelor şi a utilajelor pe care le au. Poliţiştii care au participat la acţiune au legitimat 692 de persoane, opt dintre ele fiind amprentate şi fotografiate şi realizându-se 214 controale corporale. Astfel, au fost identificate şase persoane care nu aveau acte de identitate sau ale căror acte erau expirate, aplicându-se şase sancţiuni contravenţionale.
„S-au mai găsit lucruri în neregulă, dar la finalul lunii acesteia vom face o evaluare a situaţiei, pentru a vedea cum procedăm pe mai departe, urmând să decidem şi în privinţa zidului care-i desparte pe romi de restul comunităţii”, a arătat primarul Antal.
Preşedintele Asociaţiei Amenka a Romilor, Dima Mihaly, a declarat că este mulţumit de rezultatul controlului, apreciind că cei din Orko au evoluat în ceea ce priveşte organizarea, curăţenia şi legalitatea.
„După control, care a scos la iveală că 75% dintre caii romilor din Orko au cipurile necesare, fiind practic în regulă, am făcut o şedinţă cu Consiliul romilor, stabilind că împreună cu Primăria vom face astfel încât şi restul cailor să fie înregistraţi. Romii mai au probleme şi cu căruţele fără tăbliţe şi cu faptul că mulţi nu cunosc foarte bine semnele de circulaţie, dar prin întâlniri săptămânale vom rezolva şi aceste aspecte”, a declarat Dima Mihaly.
În ceea ce priveşte faptul că situaţia constatată în cartier va influenţa sigur decizia municipalităţii de a dărâma sau nu zidul de piatră, Dima Mihaly s-a arătat încrezător că progresele romilor vor fi răsplătite pe măsură.
„Zidul respectiv intră oricum în contradicţie cu drepturile omului, aşa că eu cred că există mari şanse de a fi dărâmat. Se vede deja o schimbare în comunitate - romii au devenit mai responsabili, primul aspect grăitor în acest sens fiind acela că gradul de curăţenie a crescut. Vor şi ei să le fie bine, aşa că nu au de ce să nu se alăture cerinţelor”, a mai spus Dima.
Zidul de beton care desparte comunitatea romă din cartierul Orko de restul oraşului, denumit şi „Zidul berlinez”, ar putea fi demolat la 1 septembrie. Primarul Antal Arpad a anunţat însă că desfiinţarea zidului va fi precedată de diverse acţiuni de integrare a comunităţii rome, astfel încât să se simtă parte a oraşului.
Lung de aproximativ două sute de metri şi construit acum mai bine de 20 de ani din beton solid, zidul ce se vrea dărâmat în luna septembrie împarte în două strada Varadi Jozsef în apropierea cartierului Orko. Romii au solicitat autorităţilor, de mai multe ori, dărâmarea acestui zid care, spun ei, i-ar discrimina de restul locuitorilor oraşului.
Sursa foto: Observatorul de Covasna