Controalele OPC Covasna s-au lăsat cu amenzi în supermarketuri
Aproape în fiecare magazin s-au găsit nereguli, au fost aplicate sancţiuni ori s-au oprit alimentele de la comercializare până la rezolvarea neregulilor
Se apropie Sărbătorile, iar magazinele mari se grăbesc să vândă cât mai mult pentru a-şi spori câştigurile, de regulă apelând la reduceri sau oferte promoţionale, tocmai pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, însă uneori şi pentru a distrage atenţia acestora de la valabilitatea unor produse.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a demarat o campanie de controale în supermarketuri, încercând să le identifice pe cele care practică astfel de obiceiuri şi dorind să-i protejeze pe potenţialii clienţi şi să elimine eventuale nereguli.
Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Covasna s-a conformat campaniei pornite la nivel naţional şi a început verificarea supermarketurilor din municipiul Sfântu Gheorghe şi a celor din judeţ. Atenţia OPC s-a îndreptat spre produsele specifice comercializate în preajma Sărbătorilor de iarnă, dar şi pe produsele neconforme din carne care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Nereguli aproape peste tot
Campania iniţiată la începutul lunii decembrie a avut rezultate dezastruoase pentru comercianţi şi obiective marcate de inspectorii OPC care au luat la rând magazinele, în special pe acelea care aveau înregistrate plângeri din partea consumatorilor cu privire la calitatea produselor.
Directorul coordonator al OPC Covasna, Magdalena Rigo, a declarat că aproape în fiecare magazin s-au găsit nereguli, au fost aplicate sancţiuni ori s-au oprit alimentele de la comercializare până la rezolvarea neregulilor.
“Îmi pare rău că s-a ajuns la asemenea metode de sancţiune, dar legea este lege pentru toată lumea. Dacă alţii o pot respecta trebuie să o respecte şi supermarketurile nu numai comercianţii mici. Opriri temporare sau definitive de la comercializare, avertismente sau amenzi, toate aceste lucruri au fost aplicate de către inspectorii noştri”, a declarat Magdalena Rigo.
De la îngheţată, pizza congelată şi până la figurine din ciocolată specifice de Crăciun, toate au fost trecute pe lista produselor controlate calitativ, la modul de etichetare şi la termenul de valabilitate.
“Inspectorii noştri au identificat 4 kilograme de pizza, 39 de kilograme de plăcintă ţărănească (ambele produse congelate), dar şi 133 de kilograme de îngheţată care prezentau modificări de calitate din cauza întreruperilor repetate a lanţului frigorific. Toate aceste produse au fost oprite de la comercializare”, a explicat şefa OPC Covasna.
Pe lângă această sancţiune, inspectorii OPC au întocmit şi un proces verbal cu o amendă în valoare de 15.000 de lei pentru un hypermarket din Sfântu Gheorghe, cu promisiunea că vor reveni în control pentru a vedea dacă s-au rezolvat problemele cu lanţul frigorific.
Comercializau carne stricată
Controalele inspectorilor OPC nu s-au rezumat la un singur supermarket, urmând un alt control. La următoarea unitate comercială controlată inspectorii au găsit aproape 18 kilograme de carne, peste un kilogram de prăjituri şi produse de patiserie cu termenul de valabilitate expirat. S-a trecut la următoarea etapă a controlului, anume oprirea definitivă de la comercializare a acestor produse, unitatea comercială primind şi o amendă destul de consistentă pentru neregulile găsite - 10.000 de lei.
În acest caz, Magdalena Rigo a declarat că lupta împotriva unităţilor comerciale găsite cu nereguli va continua până la eradicarea completă a problemelor acestora.
“Este inacceptabil să vândă produse expirate, clientul fiind atras în special de oferta promoţională a produselor şi nu de eticheta acestora. Asemenea controale vor mai fi şi în perioada de după Sărbători, deoarece comercianţii sunt tentaţi ca marfa rămasă să o scoată la vânzare şi mi-e teamă să nu găsim nereguli şi atunci. Există posibilitatea ca anumite produse să fie periculoase la consumare după expirarea termenului de valabilitate din cauza unor compuşi chimici din ingrediente. Decât să păţească ceva rău consumatorul mai bine verificăm regulat unităţile comerciale până nu mai găsim niciuna în neregulă”, a explicat directoarea OPC.
Figurine de ciocolată oprite de la comercializare
Un control supriză la un alt supermarket a scos la iveală nereguli la figurinele de ciocolată specifice sărbătorilor de iarnă. Inspectorii au verificat condiţiile de păstrare a acestora şi modul de etichetare şi ambele elemente prezentau probleme, fiind prea cald în locul de depozitare şi lipsind traducerea în limba română a ingredientelor, precum şi modul de utilizare a produselor. În acelaşi magazin au fost găsite 12 kilograme de carne care nu erau păstrate în condiţii optime şi nici nu aveau etichetă de prezentare. Produsele au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor şi s-a mai aplicat încă o amendă contravenţională.
Inspectorii OPC au oprit definitiv de la comercializare aproape 200 de kilograme de produse din carne, semi-preparate şi produse congelate. Peste 30 de kilograme de alimente au primit temporar “interzis” pentru clienţi, iar unităţile comerciale au o gaură în buget de 32.000 de lei din cauza amenzilor aplicate.
Magdalena Rigo a declarat că s-au demarat controale la şase supermarketuri şi au vizat în special produsele care au cea mai mare căutare în această perioadă de dinainte de Crăciun şi Revelion.
“Controalele noastre nu se vor opri aici, le vom mai face vizite şi înainte de Crăciun şi după Crăciun şi înainte de Anul Nou, dar şi în 2011. Îmi pare rău pentru unităţile comerciale sancţionate, dar consumatorul este pe primul plan pentru noi. Dacă nu ar exista nereguli nu ar mai exista nici posibilitatea îmbolnăvirii consumatorilor. Această campanie se desfăşoară la nivel naţional şi niciun supermarket din ţară nu va scăpa de inspectorii pentru protecţia consumatorului ”, a încheiat Magdalena Rigo.
Pentru a evita problemele, inspectorii OPC recomandă cumpărătorilor să privească şi eticheta produselor achiziţionate, deoarece o doză de atenţie nu strică niciodată şi nu vor mai fi expuşi pericolelor. Aceştia spun că nu trebuie privite cu încredere unităţile comerciale mai mari, deoarece acolo se pot strecura cele mai multe nereguli.