Controale şi bani de la APIA
APIA Covasna pune mare accent pe prevenirea situaţiilor în care fermierii ar fi nevoiţi să dea înapoi banii primiţi pe terenuri sau pe capete de animale. De aceea conducerea judeţeană precum şi inspectorii APIA au avertizat fermierii în repetate rânduri despre riscurile pe care şi le asumă prin nerespectarea regulilor stricte impuse de Uniunea Europeană.
Control de la Curtea Europeană de Conturi
Săptămâna trecută doi fermieri mari din judeţul Covasna au fost vizitaţi şi controlaţi de către o echipă mixtă de control, formată din delegaţi ai Curţii Europene de Conturi, reprezentanţi ai APIA central şi APIA Covasna. Au fost controlate două ferme care au beneficiat de fonduri consistente pentru terenuri. „Deocamdată nu avem rezultatul oficial al controlului, dar după ce s-au întors de pe teren membrii echipei ne-au dat asigurări că păşuni atât de curate ca aici, nu au găsit de la Cluj până la noi în judeţ. Este un lucru bun, ceea ce arată că fermierii din Covasna sunt oameni serioşi, care au înţeles că trebuie să îşi facă treaba. În cazul în care pică la control, fermierii trebuie să returneze banii primiţi de la APIA, lucru pe care eu nu îl doresc. Nu vreau ca APIA Covasna să devină un recuperator”, a declarat directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă.
Se dau avansurile pe terenuri
Politica APIA la nivel naţional este ca anul acesta să fie plătite avansurile pe teren pentru toţi cei care au solicitat acest ajutor şi au fost declaraţi eligibili. În judeţul Covasna s-au înregistrat 13.880 de cereri, dintre care au fost eligibile în jur de 13.600. Ceilalţi au avut diferite probleme – ori terenul nu a fost de cel puţin de un hectar, ori au fost alte nereguli. Până în momentul de faţă în judeţul Covasna au fost plătiţi în jur de 11.000 de fermieri, suma acordată fiind de 82 de euro pe an pe hectarul de teren.
Cereri pentru banii de motorină
Fermierii mari cu personalitate juridică pot solicita de la APIA subvenţie pentru motorină. „Am înregistrat 144 de cereri pentru trimestrul trei al anului, faţă de 143 de cereri în trimestrul unu şi 133 de cereri în trimestrul doi din 2011. APIA subvenţionează cu 1,2 lei litrul de motorină folosit de către fermieri. Nu este foarte mult, dar tot este un ajutor” – este de părere Angela Negoiţă.
UE dă bani pentru bunăstarea porcilor şi a găinilor
După ce ne-a impus reguli stricte în ceea ce priveşte condiţiile de sacrificare a porcilor, iată că Uniunea Europeană pune accent şi pe bunăstarea din timpul vieţii a porcilor şi a găinilor. Aşa se face că marii fermieri pot aplica pentru fonduri la APIA în cadrul programului numit „Ajutor de stat pentru bunăstare păsări şi porcine”.
Directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă, a declarat că în judeţ sunt trei mari ferme de porci şi trei de păsări, iar acestea au aplicat deja pentru acest ajutor. Valoarea totală a banilor ce vor fi acordaţi în cadrul acestui program este de aproape 1 milion de lei. În perioada următoare inspectorii APIA vor efectua controale la faţa locului pentru a verifica dacă toate cele şase ferme îndeplinesc condiţiile „de bunăstare” impuse, urmând ca după terminarea controalelor să primească şi banii.