ACTUALITATE 22 octombrie 2013

Contractele de igienă, obligatorii pentru domeniul alimentar

de Monica Vrânceanu | 1878 vizualizări

Dezinsecția, deratizarea și dezinfecția trebuie realizate periodic, pentru evitarea amenzilor

Legislația română, adaptată celei europene, prevede clar că fiecare firmă trebuie să efectueze periodic acțiuni de dezinsecție și deratizare, în caz contrar putându-se ajunge la amenzi de la 3.000 de lei până la maxim 8.000 de lei. O serie de reglementări din 2004 și Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii conţin prevederi despre obligaţia persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajator să asigure fondurile şi condiţiile necesare pentru aplicarea măsurilor de igienă – dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare (DDD) periodică. Potrivit legii, agenții economici trebuie să efectueze aceste acțiuni periodic – lucrările de dezinsecţie se fac atunci când este nevoie, o dată la minim 3 luni, în timp ce lucrările de deratizare se fac atunci când este nevoie, o dată la minim 6 luni (primăvara sau toamna), fiind obligatorii. De aceste acțiuni se ocupă firmele specializate, iar procesul verbal de recepţie a lucrării, în care sunt trecute toate serviciile DDD care au fost prestate, precum şi substanţele folosite, este singurul document în baza căruia se poate dovedi faptul că lucrările au fost prestate.

Starea igienei, controlată de DSVSA

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Direcțiile Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Potrivit reprezentanților Compartimentului de Farmacovigilență din cadrul DSVSA Covasna, la nivelul județului nostru există opt firme care se ocupă de DDD, iar controalele Direcției sunt realizate în baza unui plan de acțiune. Important de știut este faptul că obligate să facă aceste acțiuni de DDD sunt inclusiv fermele, depozitele de furaje sau farmaciile, adică tot ceea ce intră direct sau indirect în sfera consumului și care ar putea afecta sănătatea publică. În controalele lor, inspectorii sanitar-veterinari urmăresc nu doar existența contractelor și a proceselor verbale ce atestă realizarea acțiunilor DDD, ci inclusiv realitatea din teren: să nu existe gândaci și alte insecte, mucegai și mizerie în apropierea alimentelor sau depozitelor, rozătoare în apropierea animalelor – căci acestea apar mai mult la ferme, și în general în condiții insalubre de depozitare a produselor alimentare ori de creștere a animalelor.

Firmele trebuie „educate” să respecte legea

Directorul executiv adjunct al DSVSA Covasna, dr. Nemes Emeric, ne-a declarat că aceste controale ale Direcției se fac ținând cont inclusiv de evaluarea riscurilor, astfel existând controale ale documentelor dar și controale fizice, care înseamnă și prelevarea de probe pentru analize de laborator.

„Sigur că legislația prevede amenzi, dar scopul nostru principal este să educăm agenții economici și pe cei care au activitate în acest sector al produselor alimentare/animale, astfel încât ei să fie în regulă cu tot ceea ce ține de DDD. Când constatăm abateri, recomandăm unităților un program de inventariere a punctelor critice, după care revenim cu controalele. Sigur, sunt cazuri în care avem de-a face cu nereguli prea mari, ce țin de igienă și de siguranța alimentelor, dar acestea sunt excepții în care desigur că aplicăm sancțiuni”, a explicat Nemes Emeric, care susține că totuși, în județul nostru, la modul general societățile de profil respectă regulile de igienă.

no-rats-

Contractele și procesele verbale vă scapă de amenzi

Cei de la DSVSA susțin că majoritatea unităților ce au legătură cu alimentația publică au contracte cu firmele specializate pe DDD. Cei de la DSVSA controlează atât documentele – contractele, cât și situațiile de la fața locului, iar acestea arată că dezinfecțiile, deratizările și dezinsecțiile sunt realizate așa cum prevede gradul de risc pentru fiecare. În plus, acestor acțiuni și se adaugă celelalte controale ale DSVSA. Societățile care nu au încheiat însă astfel de contracte trebuie să știe că verificările DSVSA pot apărea oricând, iar dacă nu vor prezenta contractele și procesele verbale ce atestă acțiunile DDD riscă amenzi imense, care pot ajunge și la 8.000 de lei.

În acest context, directorul adjunct al DSVSA a explicat că instituția are pe rol multe procese, pe diverse cauze. Dar cele referitoare la unitățile care nu au încheiat contracte pentru DDD nu au șanse de câștig pentru cei amendați, deoarece legislația e clară și arată că respectivele contracte nu sunt negociabile ci sunt obligatorii.

Se anunță controale înăsprite în perioada următoare

În vreme ce controalele DSVSA pot apărea oricând, cei de la Direcție susțin că în perioada următoare, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, acestea se vor înteți în ceea ce privește condițiile de comercializare și respectarea normelor de proveniență a cărnii. Directorul adjunct Nemes Emeric a arătat că se va încerca acoperirea întregului teritoriu prin aceste controale înăsprite, astfel că li se recomandă comercianților să achiziționeze marfa numai de la unitățile autorizate sanitar-veterinar. Inclusiv acești comercianți trebuie să aibă contracte DDD, pentru ca normele de evitare a apariției insectelor, gândacilor, rozătoarelor să fie clar respectate. În ceea ce privește proveniența cărnii, cumpărătorii sunt sfătuiți să se uite la etichetele și ștampilele ce o însoțesc. Astfel, fiecare unitate trebuie să poată prezenta marca de salubritate și marca de identificare a cărnii, ceea ce dă siguranța că produsul e în regulă. În ceea ce-i privește pe producătorii mai mici, cei care vând direct sau cu amănuntul, ei trebuie să aibă un certificat de înregistrare la DSVSA. Pe de altă parte, cei care sacrifică porci pentru consumul propriu sunt sfătuiți să efectueze controlul trichinoloscopic, costurile acestuia fiind mici – câteva sute de lei în funcție de laborator, dar avantajele mari.

Controalele DSVSA vizează inclusiv automatele de lapte – atât pe partea de îndeplinire a condițiilor de calitate și păstrare, cât și pe partea de igienă. Exploatația trebuie să fie înregistrată la Direcția sanitar-veterinară, iar proprietarii acestora trebuie să poată prezenta documente în acest sens.

„Aceste automate trebuie să conțină lapte euroconform, iar aici sunt mai multe caracteristici ce trebuie verificate în laborator. Ideea este însă că nu permitem persoanelor fizice să comercializeze laptele prin automat, deoarece acestea se pot folosi de statutul lor la eventuale controale și să le refuze. Prin urmare, din moment ce în prezent doar persoanele juridice înregistrate la DSVSA au dreptul comercializării laptelui la automate, acest lapte este sigur pentru consum”, a spus Nemes Emeric.

Amenzi pe igienă și depozitări necorespunzătoare

În primul semestru al acestui an, DSVSA a efectuat câteva sute de controale la nivelul mai multor unități înregistrate și autorizate sanitar-veterinar. Au fost controlate carmangerii, măcelării, ferme, piețe și unități de alimentație publică – restaurante și magazine alimentare. În cadrul celor peste 500 de controale au fost aplicate șase avertismente și amenzi în valoare de 1.800 de lei. Deficiențele constatate au fost cele de igienă și depozitare necorespunzătoare, lipsa monitorizării temperaturilor. Au fost controlate și unitățile autorizate sanitar-veterinar, iar aici, fiind vorba în general de unități mai mari ca impact - și evident, mai expuse decât micile unități care sunt înregistrate, neregulile au fost mai puține, astfel că nu s-a aplicat nicio contravenție.

Cert este că în vreme ce marii comercianți sau producători nu prea sar peste regula respectării prevederilor, există încă societăți mai mici care nu au înțeles importanța contractului și acțiunilor DDD – sau unii poate chiar nu știu de obligativitatea acestora. În consecință, intrarea în legalitate este vitală, atât pentru evitarea amenzilor cât și pentru menținerea pe piața economică, menţinere care nu e posibilă decât prin servicii și produse de calitate, care nu pun în pericol sănătatea publică.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.