Contrabandă cu porci
Miercuri dimineaţa la ora 4, poliţiştii rutieri au oprit la control pe DN 11 o autoutilitară înmatriculată în judeţul Sibiu. La un control mai atent poliţiştii au descoperit 129 de purcei, ce erau transporaţi spre târgul de animale din Oneşti.
În urma verificărilor efectuate au descoperit că purceii nu aveau nici certificate sau acte de provenienţă. Conducătorul autoutilitarei nu avea asupra sa niciun fel de document care să ateste locul de achiziţonare a acestora şi nici autorizaţie de transport animale.
Cei 129 de purcei, aproximativ 2.500 de kilograme, au fost confiscaţi de poliţie şi predaţi Direcţiei Sanitar Veterinare din judeţul nostru iar conducătorul auto a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 7.500 de lei.
Amenda este cumulată pentru infracţiunea de transport de animale fără autorizaţie şi pentru transportul unor animale neidentificate şi fără acte de provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii.
Conform declaraţiilor directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, conducătorul autoutilitarei şi însoţitorul acestuia şi-au schimbat de două ori declaraţia dată la poliţie.
“Din câte am înţeles prima oară au declarat că au achiziţionat purceii din Ungaria, dar şi-au dat seama ulterior că dacă nu au o autorizaţie specială de a intra în ţară cu animale vii şi având în vedere epidemiile animale izbucnite în Europa riscau un dosar penal destul de serios. Din a doua declaraţie a acestora rezultă că purceii sunt proprietatea unuia dintre cei doi şi au fost achiziţionaţi de la Salonta fiind transportaţi la Oneşti la târgul de animale, dar nici de această dată nu au putut prezenta dovezi clare în acest sens. Mai departe la cercetări este treaba poliţiei, iar noi nu putem interveni”, a declarat directorul DSVSA.
Siko Barabasi Sandor a mai spus că reglementările europene în vigoare arată că aceste animale trebuiesc sacrificate deoarece nu prezintă certificate sau analize medicale şi sunt posibili purtători de boli animale ce se pot răspândi în ţară şi pot avea urmări economice grave.
“Fiind posibili purtători de boli, deoarece nu se poate verifica cu exactitate provenienţa animalelor, purceii au fost redirecţionaţi către abatorul din Lemnia, fiind mai aproape de locaţia de unde au fost confiscaţi. Animalele au fost sacrificate şi incinerate. Până la această oră cred că au terminat complet procesul de incinerare”, a completat Siko Barabasi Sandor.
Acesta a motivat necesitatea distrugerii animalelor prin febra aftoasă izbucnită de curând la vecinii de la sud de Dunăre, iar porcii fiind animale paracopitate (cu copita despicată) sunt posibili purtători ai acestui virus.