ACTUALITATE 20 aprilie 2011

Controale şi amenzi ale OPC pe încălţăminte şi îmbrăcăminte

de Monica Vrânceanu | 543 vizualizări
Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Covasna a efectuat în ultimele săptămâni mai multe controale referitoare la respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălţăminte. Controalele au vizat nouă agenţi economici din judeţ, fiind controlate produse în valoare de peste 120 de mii de lei, în vreme ce valoarea produselor cu abateri s-a ridicat la 8.180 de lei. Directorul OPC Covasna, Magdalena

Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Covasna a efectuat în ultimele săptămâni mai multe controale referitoare la respectarea  prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălţăminte. Controalele au vizat nouă agenţi economici din judeţ, fiind controlate produse în valoare de peste 120 de mii de lei, în vreme ce valoarea produselor cu abateri s-a ridicat la 8.180 de lei.

Directorul OPC Covasna, Magdalena Rigo, a declarat că prin controale s-au constatat abateri în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte, iar la un operator economic din Sfântu-Gheorghe au fost găsite perechi de încălţăminte care nu aveau pictogramele ce indică materialele utilizate la confecţionare; pentru abaterea constatată s-a aplicat o amendă de 1.000 lei, produsele cu abateri fiind oprite temporar de la comercializare. Potrivit celor de la OPC, pictogramele trebuie să reprezinte cele trei părţi componente ale încălţămintei: faţa, căptuşeala  cu  acoperişul de brant şi talpa exterioară, astfel încât cumpărătorul să aibă detalii complete cu privire la produsul achiziţionat.

„Tot la operatori economici din Sfântu Gheorghe, s-a constatat existenţa la comercializare a unor încălţăminte care nu aveau toate informaţiile de pe etichetă traduse în limba română, iar pentru aceste abateri s-au aplicat amenzi de 1.000 lei sau avertismente, produsele cu abateri fiind oprite temporar de la comercializare. Compoziţia materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte se indică prin pictograme sau prin indicaţii scrise sub forma de text în limba română, fără a exclude prezentarea acestora în alte limbi străine. Etichetarea se face pe cel puţin unul dintre articolele de încălţăminte al fiecărei perechi şi se realizează prin imprimare, lipire, ştanţare sau ataşarea unei etichete, aceasta trebuind să fie vizibilă, bine aplicată şi accesibilă şi să nu inducă în eroare consumatorul, cu pictograme suficient de mari pentru ca informaţiile conţinute de acestea să fie uşor de înţeles”, a explicat Magdalena Rigo.

Inspectorii OPC au constatat abateri la trei dintre cei nouă agenţi economici controlaţi, aplicând  două amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.000 lei şi un avertisment.

În urmă cu câteva zile, s-a desfăşurat și o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor textile, fiind controlaţi 22 de agenţi economici.

Un operator economic din Târgu Secuiesc a fost prins cu zece bucăţi de pantaloni prespălaţi, tratament care a făcut ca eticheta cu informaţii despre produs să  nu mai fie bine lizibilă. Pentru abaterea constatată s-a aplicat un avertisment, iar produsele au fost oprite temporar de la comercializare.

La alţi operatori economici din Fotoş, Malnaş Băi, Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc s-a constatat lipsa etichetelor cu informaţii de pe unele produse de îmbrăcăminte, în vreme ce un agent economic din Sfântu Gheorghe avea scoase la vânzare mai multe articole de îmbrăcăminte fără ca pe acestea să fie trecute preţurile.

La 12 din cele 22 de unităţi controlate s-au constatat abateri de la prevederile legale. Au fost aplicate patru amenzi contravenţionale în valoare de 4.000 lei şi nouă avertismente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.