Consiliul Local Sfântu Gheorghe se va adresa UEFA din cauza scandărilor xenofobe
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe va depune la UEFA o plângere împotriva Federației Române de Fotbal (FRF), pe motiv că nu ia măsuri să oprească manifestările xenofobe și rasiste de pe stadioane. Decizia a fost luată în ședința de marți, 15 noiembrie, și a pornit în urma discuției despre incidentele de vineri, din timpul meciului dintre Sepsi OSK și Petrolul Ploiești.
Subiectul scandărilor xenofobe și rasiste ale suporterilor echipei oaspete a fost abordat la finalul ședinței extraordinare de marți a Consiliului Local.
Președintele de ședință, consilierul Cserey Zoltán-Mihály, s-a arătat îngrijorat de evenimentele petrecute pe stadion, mai exact de scandările împotriva maghiarilor și de comportamentul agresiv al suporterilor. Acesta și-a manifestat temerea că în viitor situația ar putea escalada chiar până la violențe fizice.
„Cel mai trist este că au existat evenimente similare și în trecut, dar nu de asemenea anvergură, și că autoritățile, și aici mă refer la guvernul și parlamentul țării, nu au nici un fel de reacții față de aceste manifestări”, a spus alesul local, în plenul CL, potrivit traducerii puse la dispoziție de primărie.
Ca răspuns, primarul din Sfântu Gheorghe a cerut votul consilierilor locali drept acord de a scrie în numele Consiliului Local o adresă către UEFA, în care să se precizeze lipsa de acțiune a Federației Române de Fotbal.
„Știm că huliganii și ultrașii nu sunt reprezentativi unei țări. Nu putem spune că toți românii gândesc așa cum o fac ultrașii, însă trebuie să spunem clar faptul că, prin pasivitate, Federația Română de Fotbal încurajează acest comportament. Deci, ar fi de competența ei să ia o atitudine hotărâtă prin amenzi mai mari, prin diferite măsuri. (...) Jucarea cu porțile închise este tot o pedeapsă, respectiv ar trebui interziși din tribune acei suporteri care se manifestă în acest fel. Dacă toți cei de aici sunt de acord, atunci aș scrie o scrisoare către UEFA, deoarece nu am nicio așteptare din partea Federației Române. Cred că numai la o presiune externă am putea avea rezultate. Dacă sunteți de acord, aș scrie și o plângere împotriva FRF, deoarece, în acest caz, nu suporterii sunt în principal de vină, ci Federația are datoria de a avea o atitudine hotărâtă”, a spus primarul Antal Árpád, conform aceleiași traduceri, din maghiară în română.
Edilul a mai precizat și că personal a sesizat FRF în trecut pe aceeași temă, a scandărilor xenofobe, a cerut să ia atitudine, dar nu s-a întâmplat nimic.
Într-o intervenție pe același subiect, singurul consilier român din CL Sfântu Gheorghe, Liviu Vasile Comăneci, a spus că pe aceste manifestări nu trebuie pusă eticheta de „ură interetnică”.
„Așa cum zicea și domnul primar, suporterii nu sunt toată populația românească. Ei sunt o parte din susținătorii unei echipe și care bănuiesc că, dacă nu jucau aici, strigau pe alt stadion cum știți că se strigă pe stadion. Deci nu cred că trebuie să legăm chestia asta că cineva are ceva cu noi”, a spus Liviu Vasile Comăneci.
La aceste cuvinte, consilierul József Álmos-Zoltán a replicat că și la meciul "Dinamo-Rapid", de la București, s-a scandat „afară, afară, cu ungurii din țară”.
„Demersul nostru nu este îndreptat împotriva unei comunități, este îndreptat împotriva Federației Române de Fotbal, pentru că Federația Română de Fotbal are obligația legală să intervină, indiferent că vorbim de stadionul Rapid, când joacă cu Steaua, sau că vorbim de stadionul de la Sfântu Gheorghe sau alte stadioane. Deci acest demers al nostru este împotriva FRF-ului care nu își face treaba. Conform Legii, Federația Română de Fotbal are obligația să aibă o strategie anti-rasism și anti-xenofobie, pe care o are doar pe hârtie și nu o actualizează așa cum ar trebui, are obligația să intervină în aceste situații. Pe de o parte, arbitrii ar trebui să oprească meciul în momentul în care sunt scandări, dar acest lucru nu se întâmplă. Pe de altă parte, ar trebui niște sancțiuni mult mai dure împotriva cluburilor, ar trebui să fie meciuri fără spectatori la aceste cluburi unde se scandează și, ceea ce este cel mai important, pentru că noi nu vrem meciuri fără spectatori, pentru că până la urmă meciul este frumos dacă sunt spectatori, să se ajungă acolo să fie interzise acele persoane care scandează sau nu se comportă așa cum ar trebui să se comporte pe stadion. Iar eu cred că acest mesaj al Consiliului Local Sfântu Gheorghe către UEFA este în această direcție”, a mai spus primarul Antal Árpád.
În cele din urmă, aleșii locali au votat în unanimitate în favoarea transmiterii adresei către UEFA.