Consiliul Local a votat pentru preluarea Sălii Sporturilor
Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri iniţierea demersurilor legale în vederea trecerii fără plată din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sporturilor în domeniul public al municipiului Sfântu-Gheorghe şi administrarea Consiliului Local a Clubului Sportiv Municipal (CSM) şi a bazei materiale sportive. Proiectul CL se referă la sala de sport cu 1.050 de locuri, teren de handbal, cămin sportiv cu
CL Sfântu-Gheorghe a aprobat demararea procedurilor privind trecerea Sălii Sporturilor din administrarea ministerului în cea a oraşului
Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri iniţierea demersurilor legale în vederea trecerii fără plată din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sporturilor în domeniul public al municipiului Sfântu-Gheorghe şi administrarea Consiliului Local a Clubului Sportiv Municipal (CSM) şi a bazei materiale sportive.
Proiectul CL se referă la sala de sport cu 1.050 de locuri, teren de handbal, cămin sportiv cu 71 de locuri, cantină cu 56 de locuri, două terenuri de fotbal cu gradene, case de bilete, plus birourile, anexele şi terenurile aferente. În proiect consilierii au votat şi includerea unui articol care prevede că nu se va modifica destinaţia terenurilor aferente. Iniţierea acestor demersuri de preluare a bazei sportive a fost considerată pripită de către unii consilieri locali, care doreau să vadă unele extrase de carte funciară, o strategie privind viitorul şi utilizarea acestei Săli Sportive sau felul cum va suporta bugetul local cheltuielile de întreţinere a acestui obiectiv sportiv. Directorul Direcţiei Judeţene de Sport Covasna, Marian Ştiopu, a afirmat că Ministerul Tineretului şi Sportului lucrează în prezent la reorganizarea cluburilor din subordinea sa, şi ar trebui aşteptat ca acest lucru să capete contur.
„Totul trebuie pornit de la o analiză, ce beneficii aduce această trecere în domeniul public şi ce prejudicii. (...) este prematur acest pas acum“, a mai precizat Ştiopu, cu menţiunea că ar trebui să se aştepte şi ca ministerul să realizeze investiţiile mari propuse pentru aceste baze sportive. Răspunsul primarului Antal Arpad a fost acela că şi peste o sută de ani se vor găsi unii sau alţii care să considere prematură preluarea bazei, iar el nu consideră deloc nepotrivit momentul.
„Din discuţiile cu d-na ministru şi cu Traian Băsescu ne-au asigurat că ne sprijină, că sprijină această descentralizare. În acest caz am înţeles că ei interpretează corect descentralizarea şi vor aloca fonduri, iar dacă ministerul vrea să investească poate şi dacă baza este în proprietatea administraţiei locale”, a afirmat Antal, menţionând că ştie că în minister nimeni nu doreşte această descentralizare, cu excepţia ministrului. Primarul a mai spus că nu exclud niciun parteneriat, dar normal este ca baza sportivă să fie administrată de municipalitate, nu de Bucureşti.
Consilierul Rodica Pârvan a ridicat şi întrebarea privind garantarea poziţiei de conducere în cazul directorului CSM, Carol Şanta, în cazul preluării Clubului şi a Sălii.
Răspunsul venit din partea altui consilier, Kato Bela, a sunat cam în felul următor: „Cum s-a făcut garanţia pentru locurile de muncă ale directorilor schimbaţi după schimbarea prefectului, cu aceeaşi garanţie răspundem şi noi pentru dl Şanta“.
Şirul diferendelor a fost întrerupt de Keresztely Irma, surprinsă neplăcut de felul cum s-au ridicat unele probleme pe această temă.
Ea a subliniat că în calitate de consilieri trebuie să facă tot posibilul pentru ca oraşul să prospere şi toate clădirile de interes public să intre în administrarea oraşului, iar atât Primăria cât şi Consiliul Local au sarcina de a identifica fonduri şi resurse financiare pentru susţinerea lor.
În privinţa funcţiei de conducere, Keresztely a menţionat că aceste posturi se ocupă prin concurs şi pe baza competenţelor profesionale. „Cred că toate funcţiile de conducere sunt ocupate prin concurs şi competenţe. Dacă nu sunteţi de acord cu acest fapt înseamnă că postul pe care îl aveţi de 14 ani a fost ocupat prin pile şi relaţii”, i s-a adresat Keresztely Rodicăi Pârvan.
Din Sală-n Casă
De la chestiunea preluării Sălii Sporturilor s-a ajuns şi la cea a Casei de Cultură a Sindicatelor, unde consilierii au fost de acord că ar trebui să treacă în administrarea oraşului.
Potrivit independentului Mădălin Guruianu, Consiliul este cel care ar trebui şi în acest caz să iniţieze un demers privind transferul Casei de Cultură a Sindicatelor.
În cele din urmă, proiectul privind iniţierea demersurilor pentru preluarea Sălii Sporturilor a fost aprobat cu un vot împotrivă, trei abţineri şi 17 voturi pentru. Astăzi la prânz, Prefectura va organiza şi o dezbatere publică pe tema Sălii Sporturilor din municipiu, prefectul Codrin Munteanu afirmând că doreşte să cunoască toate datele problemei înainte de a lua vreo decizie. Semnătura sa ar fi necesară pe proiectul de hotărâre de Guvern pe care autorităţile locale intenţionează să îl înainteze în vederea preluării bazei sportive.
Ana Sidon