Consiliul Judeţean Covasna a aprobat: Referendum pentru Ţinutul Secuiesc, în martie 2012
Forma inițială a proiectului propus de PCM a fost modificată, după îndelungi contre și discuții între PCM și UDMR.
Proiectul Referendumului prin care județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș să se reorganizeze în unul singur – denumit Ținutul Secuiesc, a fost aprobat de către Consiliul Județean (CJ) Covasna în ședința de ieri. Astfel, referendumul se va organiza pe 11 martie 2012, însă forma inițială a proiectului introdus de Partidul Civic Maghiar (PCM) a fost modificată, după îndelungi contre și discuții care i-a implicat pe consilierii PCM și cei ai UDMR. Dacă reprezentanții Alianței Românești au ales să nu participe la votul pentru Referendum, discuțiile dintre cei din PCM și UDMR pe subiectul Referendumului au durat aproape trei ore, transformând ședința de ieri a CJ în una dintre cele mai lungi din istoria acestei instituții.
Proiect slab, prost argumentat, şi chiar ilegal
Ședința a început cu prezentarea proiectului conceput de PCM, acesta fiind apoi crititcat îndelung de către cei din UDMR, care au arătat că proiectul ar fi foarte slab, prost argumentat sau chiar cu ilegalități pe alocuri. După două ore, cei din UDMR au cerut o pauză, iar apoi la revenire au prezentat o serie de modificări necesare proiectului. UDMR a solicitat modificarea denumirii proiectului, care din „Proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum local”, s-a transformat în „Hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Covasna privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea „Ţinutul Secuiesc – Székelyföld”. Prin proiectul inițiat de către PCM, covăsnenii ar fi trebuit să răspundă la întrebarea „Ca locuitor al judeţului Covasna, doriţi ca în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României să se înfiinţeze unitatea administrativă Ţinutul Secuiesc, cu teritoriul şi prerogativele descrise în proiectul de lege cu titlul Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc?”. În urma modificărilor aduse de către cei din UDMR, hotărârea finală s-a ales cu două întrebări la care oamenii vor răspunde cu Da sau Nu: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna?” și ”Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc – Székelyföld» şi cu faptul că judeţul Covasna va face parte din această unitate administrativ-teritorială?”.
A dispărut cuvântul „autonomie”
În cele din urmă, proiectul a fost votat de către UDMR și PCM, devenind astfel Hotărâre de CJ și urmând să se materializeze pe 11 martie 2012.
„UDMR nu a rezistat și a trebuit să vină cu ceva modificări față de propunerea noastră inițială, pentru ca să pară ideea lor. În cele din urmă însă, eu cred că e bine că până la urmă s-a votat acest proiect pentru care PCM s-a zbătut atâta. Sigur, din formularea inițială a dispărut cuvântul ”autonomie” și aici proiectul a fost ”slăbit”, ca să spun așa, dar ideea de bază a rămas aceeași. UDMR a vrut să demonstreze cumva că această idee i-ar fi aparținut și a reformulat gândul nostru, al celor din PCM. Cu toate acestea, cred că am obținut un rezultat foarte bun, mai ales dacă ne gândim că UDMR a pornit la drum cu gândul de a vota contra; faptul că nu au avut argumente arată clar că ideea PCM a fost una foarte bună”, a declarat după adoptarea hotărârii președintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József. Acesta a mai precizat că în săptămânile care urmează se vor definitiva astfel de proiecte și pentru județele Harghita și Mureș, astfel încât proiectul adoptat ieri la Sfântu-Gheorghe să dobândească utilitate reală prin organizarea de referendumuri în toate județele implicate.
Referendum respins de partidele românești
Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că ceea ce s-a votat ieri în CJ este ilegal și că o astfel de hotărâre ar trebui atacată negreșit de către Prefectura Covasna. ”Pentru configurarea și reconfigurarea granițelor administrative ar trebui un referendum la nivel național, dacă s-ar dori legalitatea unei asemenea hotărâri. Ideea este că Guvernul și Parlamentul au în atribuție propunerea de legi, iar schimbarea granițelor administrativ-teritoriale nu se face printr-un simplu referendum de doi bani. Și dacă dintr-o comună vrea să se desprindă o localitate, referendumul se face în întreaga comună, nu doar în localitatea care vrea să se separe – pe acest principiu, e logic că dacă se vrea modificarea granițelor administrativ-teritoriale, este nevoie de referendum la nivel național în acest sens. În altă ordine de idei, această hotărâre nu are suport legal, plus că este o sfidare la adresa României și a românilor”, a arătat Horia Grama, arătând că, după ce va vedea textul integral al hotărârii și se va consulta cu juriști, este posibil să ia și o decizie în privința demersurilor de atacare a acesteia.
Prim-vicepreşedintele PDL Covasna, fostul deputat Petre Străchinaru, vede toată chestiunea Referendumului ca fiind o speculație în jurul aceleiași idei și s-a arătat uimit de faptul că UDMR a picat în ceea ce, consideră el, ar fi o capcană a PCM. „PCM i-a provocat pe cei din UDMR cu acest proiect de hotărâre care nu are nicio rezonanță în zona hotărârilor constituționale. Din câte știu eu, Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc zace în Parlament, fără șanse de a trece... cred că cei din PCM au propus hotărârea în ideea în care dacă va trece acest Statut vreodată să existe un fir de ață de tras, dar în rest nu văd nicio aplicabilitate... Este doar o nouă ocazie de cheltuire a unor bani – organizarea acestui referendum și o ocazie pentru noi puseuri politicianiste”, a spus la rândul său Petre Străchinaru.
Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, consideră că hotărârea adoptată în CJ nu are nicio valoare și că face parte, practic, din suita de demersuri politicianiste cu care ne-au obișnuit partidele politice în ultimii ani.
”Cred că altele sunt prioritățile care ar trebui să fie pe agenda CJ, din punct de vedere administrativ, economic și chiar politic”, a mai spus Obreja, opinând totodată că și acest demers „se va topi” ca multe altele.