ACTUALITATE 20 iulie 2011

Conform unui sondaj realizat în Sfântu-Gheorghe doar 46% dintre maghiari vor autonomie

de Monica Vrânceanu | 508 vizualizări
Un sondaj comandat de PNL Sfântu-Gheorghe relevă aspecte locale interesante Mai puţin de jumătate dintre etnicii maghiari din Sfântu-Gheorghe sunt de acord cu autonomia, primarul Antal Arpad se află în graţiile populaţiei şi munca sa este apreciată de către oameni, care consideră că drumurile trebuie să reprezinte în continuare o prioritate, în vreme ce prezenţa la vot ar fi extrem de scăzută, atât în rândul etnicilor români cât şi al celor maghiari - acestea sunt doar câteva dintre realităţile locale pe care

Un sondaj comandat de PNL Sfântu-Gheorghe relevă aspecte locale interesante

Mai puţin de jumătate dintre etnicii maghiari din Sfântu-Gheorghe sunt de acord cu autonomia, primarul Antal Arpad se află în graţiile populaţiei şi munca sa este apreciată de către oameni, care consideră că drumurile trebuie să reprezinte în continuare o prioritate, în vreme ce prezenţa la vot ar fi extrem de scăzută, atât în rândul etnicilor români cât şi al celor maghiari - acestea sunt doar câteva dintre realităţile locale pe care le reflectă un sondaj realizat de către Asociaţia Ştiinţifică Pro Scientia Administrativa, la comanda PNL Sfântu-Gheorghe. Sondajul a fost realizat exclusiv în Sfântu-Gheorghe, în perioada 4-7 iulie, pe un număr de 984 de respondenţi reali, având o marjă de eroare sub 3%.

 

Suntem pe drumul cel bun...

 

Preşedintele PNL Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu, a prezentat ieri sondajul din care reiese clar că populaţia din municipiu este mult mai puţin preocupată de chestiunile politice şi mult mai mult de chestiuni ce ţin de buna administrare şi stare a oraşului.

Cei mai mulţi respondenţi – români şi maghiari, au apreciat că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în Sfântu-Gheorghe, majoritatea consideră că mutarea Poligonului mare ar trebui realizată, însă tema preluării Hotelului Bodoc de către autorităţile locale şi judeţene pare să fie una controversată. În aceeaşi idee, atât românii cât şi maghiarii au apreciat în cadrul sondajului că renovarea Pieţei Mihai Viteazul a durat deja prea mult timp.

 

Autonomia – surpriza sondajului

 

Una dintre marile surprize ale sondajului vine însă pe tema autonomiei; astfel, la întrebarea „În ce măsură sunteţi de acord cu ideea realizării autonomiei?”, doar 46,41% dintre respondenţii de etnie maghiară au răspuns că sunt de acord cu aceasta. În opinia liderului PNL Sfântu-Gheorghe, acest lucru arată că oamenii, inclusiv maghiarii, sunt preocupaţi de probleme reale ale vieţii, ceea ce denotă o normalitate a abordării situaţiei actuale, care anunţă o criză şi mai puternică în 2012.

Întrebările legate de cultura politică au relevat că există, atât printre români cât şi printre maghiari, oameni care nu cunosc etnia sau culoarea politică a primarului Antal Arpad; pe de altă parte, activitatea acestuia a fost în mare parte pozitiv apreciată de către participanţii la sondaj.

La întrebarea legată de etnia pe care ar trebui să o aibă primarul din Sfântu-Gheorghe, etnicii români s-au arătat mai toleranţi decât cei maghiari; astfel, în vreme ce 18,28% dintre maghiari au răspuns cu „indiferent”, acest răspuns a fost dat de 52% dintre români.

 

Personalităţi... şi nu prea

 

Majoritatea respondenţilor de etnie maghiară i-au trecut pe liderul Partidului Conservator (PC) Covasna, Dan Suciu, şi pe consilierului local PSD Rodica Pârvan la personalităţi cu imagine extrem de negativă, alături de Horia Grama; de remarcat este faptul că reacţii de respingere faţă de Dan Suciu au inclusiv respondenţii de etnie română.

În ceea ce priveşte respondenţii români, aceştia au dat „extrem negativ” unor nume precum Tischler Ferencz, Tulit Attila şi Balint Jozsef.

Respondenţii români au apreciat cu „extrem pozitiv”, în ordine, personalităţi locale precum Mădălin Guruianu, Rodica Pârvan, Sabin Calinic, Keresztely Irma, Dan Manolăchescu sau Horia Grama.

Percepţia cea mai echilibrată între respondenţii celor două etnii o au liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, şi viceprimarul Sztakics Eva.

 

Antal Arpad, favorit pentru un nou mandat

 

Antal Arpad se află în fruntea intenţiei de vot a respondenţilor pentru funcţia de primar - cu 44,64%, urmat fiind de liderul PNL Mădălin Guruianu - cu 10,17% şi de viceprimarul PCM Balint Jozsef - cu 9,38%. În această listă se mai regăsesc şi nume precum Dan Manolăchescu, Horia Grama, Mild Zoltan, Calinic Sabin sau Palela Rădiţa.

Primele trei persoane pe care respondenţii nu le-ar alege în funcţia de primar au fost nominalizate ca fiind Dan Suciu, inspectorul şcolar general Keresztely Irma şi viceprimarul UDMR Sztakics Eva. În ceea ce priveşte preferinţele pentru partide şi formaţiuni politice, UDMR continuă să conducă în acest sens în preferinţele etnicilor maghiari, urmat fiind de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) al lui Tokes Laszlo, în vreme ce PCM înregistrează o cădere spectaculoasă faţă de 2008, fiind preferat acum de numai 6% dintre respondenţi.

Lideri naţionali ai PNL şi PSD precum Crin Antonescu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află în topul simpatiei respondenţilor, aici regăsindu-se însă şi nume din PDL precum Elena Udrea şi Vasile Blaga, în vreme ce primul-ministru Emil Boc este indicat pe ultimele locuri, atât de către etnicii români cât şi de cei maghiari.

Sondajul comandat de PNL Sfântu-Gheorghe va fi folosit în realizarea strategiilor partidului la alegerile locale din 2012.

 

Click pe imagine pentru a mari!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
florin, 22 iulie 2011
@vasy: era cu minus in fata, adica nu erau de acord.
florin, 21 iulie 2011
sunt si eu printre aia 98,79% :)) credca aia 367 erau surzi si muti :)) anonymus te semnezi, anonime sunt si sondajele, fara valoare. Cu respect un alt anonim :))
vasy, 21 iulie 2011
Propaganda comunista acest sondaj,nu cred ca un procent asa de mare de romani sunt de acord cu autonomia.Dar ma rog,cineva trebuie sa scrie ceva si in ziarul asta.
Primar_la_Hetea, 21 iulie 2011
98.79 % buna gluma
jancu.hu, 21 iulie 2011
se intimpla ceva,cui mai trebuie autonomie? vin alegerile? sttii linistitiiiii!
anonymus, 21 iulie 2011
Rezultatele referendzumului organizată în raza oraşului Sfîntu Gherghe (37 localită + Sf. Gheroghe) de către Consiliului National Sacuiesc referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc Numărul citeste integral
Alin, 21 iulie 2011
Sincer pe mine mereu m-a lasat rece ideea de autonomie, fie ea culturala, politica sau administrativa. Cat despre personalitatile politice locale fiecare are plusuri si minusuri in proportii citeste integral
Ilyes Ibolya, 21 iulie 2011
Felicitari pentru initiativa PNL pentru curajul de a "diagnostica" starea de fapt a comunitatii locale. Exista in articol nume ale persoanelor publice care mie, desi traiesc in acest oras, nu imi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.