ACTUALITATE 25 iunie 2010

Conducerea Spitalului Judeţean – în mâinile consilierilor judeţeni

de Covasna Media | 411 vizualizări
Următoarele unităţi care vor fi preluate sunt spitalele din Covasna, Baraolt și Târgu-Secuiesc Managementul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu-Gheorghe a ajuns de ieri pe mâna consilierilor județeni, prin transferul de la Ministerul Sănătății în atribuțiile şi competențele administrației publice locale. Hotărârea Consiliului Județean (CJ) vine în acord cu cea a Guvernului, potrivit căreia managementul asistenței medicale se transferă către autoritățile administrației publice

Următoarele unităţi care vor fi preluate sunt spitalele din Covasna, Baraolt și Târgu-Secuiesc

Managementul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu-Gheorghe a ajuns de ieri pe mâna consilierilor județeni, prin transferul de la Ministerul Sănătății în atribuțiile şi competențele administrației publice locale.

Hotărârea Consiliului Județean (CJ) vine în acord cu cea a Guvernului, potrivit căreia managementul asistenței medicale se transferă către autoritățile administrației publice locale, iar direcțiile de sănătate publică județene încheie cu acestea protocoale de predare-preluare.

Schimbări în organigramă

Președintele CJ, Tamas Sandor, declara recent că unitatea medicală va fi preluată printr-o analiză minuțioasă și vor fi făcute schimbări importante în ceea ce priveşte organigrama, schema de conducere, structurile şi întregul sistem.

„Spitalul Județean are peste 1000 de angajați şi datorii foarte mari. Potrivit ministrului Sănătății, Cseke Attila, datoriile vor fi şterse şi se vor aloca fonduri pentru lucrările de reabilitare. CJ va desemna un responsabil care va purta discuții cu managementul actual al Spitalului, urmând o recreionare a acestuia, o analiză a auditului intern. Cred că aceste măsuri se impun, deoarece acum vom avea un alt sistem, diferit de cel de la Bucureşti”, spunea Tamas.

În baza acestei descentralizări, același lucru se va întâmpla și cu Spitalul Orăşenesc Covasna, Spitalul din Târgu Secuiesc şi Spitalul din Baraolt.

Consilierul județean Gheorghe Zărnescu a ridicat totodată problema viitorului Spitalului din Întorsura Buzăului, care funcționează în prezent ca o extensie a celui Județean.

Potrivit liderului CJ, ar fi benefic dacă clădirea ar fi preluată de consiliile locale din zonă, sub forma unei asociații, lucru cu care primarii au și fost de acord în cadrul unei întâlniri mai vechi, iar până atunci unitatea va funcționa în continuare ca aparținând de Spitalul Județean. „O să găsim o soluție de interes zonal, este logic să fie așa”, a spus Tamas.

Dintr-un total de 435 de unități sanitare publice existente în prezent în țară, Ministerul Sănătății va transfera către autoritățile locale 373 unități.

În rețeaua Ministerului vor rămâne 62 unități sanitare de interes național, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice județene de urgență (cele din centrele universitare importante).

În urma descentralizării, transferul managementului spitalelor se va realiza către autoritățile administrației publice locale care dețin proprietatea imobilului.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.