Condiţiile Programului de termoizolare a locuinţelor vor fi modificate
Ministerul Dezvoltării şi Turismului (MDT) a renunţat la vechiul sistem de cofinanţare a termoizolării locuinţelor prin care contribuia cu 50% din costurile acestora, alegând să ofere garanţii pentru împrumuturile bancare pe care le vor face oamenii pentru a-şi izola locuinţele.
În acord cu această decizie, Consiliul Local (CL) Sfântu-Gheorghe va adopta o hotărâre prin care va stabili clar noile prevederi ale programului de termoizolare. Primarul Antal Arpad a declarat că prin noua hotărâre, intrarea în programul de termoizolare va fi condiţionată de lipsa de datorii către Primărie sau societatea de salubrizare Tega.
„Programul a fost schimbat de mai multe ori de la lansarea sa, iar acum Statul nu va mai veni cu finanţare, alegând varianta garanţiilor pentru împrumuturile pe care cetăţenii le vor face la bănci. Practic, proprietarii vor ajunge să suporte cam 70% din valoarea termoizolării. Mai mult, dacă o asociaţie vrea să facă împrumut pentru termoizolare, va trebui acordul a 90% dintre proprietarii ale căror apartamente vor fi vizate. Da, noile condiţii sunt mult mai puţin atrăgătoare decât cele de dinainte, dar cred că tot merită”, a declarat Antal Arpad.
Potrivit primarului, suma plătită ca rată pentru termoizolare se va recupera în primii cinci ani prin economiile realizate la facturi. Chiar dacă a admis că noile condiţii ale termoizolărilor sunt mai puţin atractive, Antal Arpad a precizat că totuşi nu va autoriza nici de acum înainte, în cazul blocurilor, termoizolarea individuală a locuinţelor decât dacă aceasta se va realiza pe o faţadă întreagă.
De la lansarea Programului naţional de termoizolare, Sfântu-Gheorghe a fost fruntaşul acestuia pe ţară, investiţia în acest sens în blocurile cu patru etaje din zona Gării fiind de mai multe ori dată ca exemplu.
Statul - garant al împrumuturilor pentru reabilitare termică
Noile condiţii ale termoizolărilor prevăd că acestea se vor realiza cu ajutorul unor împrumuturi garantate de Stat la care vor avea acces şi persoanele fizice, proprietare a locuinţelor, nu numai asociaţiile de proprietari. Pentru accesarea împrumuturilor însă, va fi necesar ca proprietarii să dispună de cel puţin 10% din valoarea lucrărilor, diferenţa urmând a fi obţinută printr-un împrumut garantat de Stat. Pe perioada efectuării lucrărilor, proprietarii locuinţelor vor fi scutiţi de impozitul pe clădire, neexistând nici obligaţia plăţii taxelor pentru avizele de construcţie.