ACTUALITATE 12 iunie 2013

Concurs controversat la Școala Populară de Arte și Meserii

de Székely Emőke | 154 vizualizări

Consiliul Județean Covasna a votat în luna aprilie proiectul de hotărâre cu privire la concursul de ocupare a postului de director al Școlii Populare de Arte și Meserii, după ce contractul fostului director, Szilágyi Zsolt, a fost desfăcut. Proiectul de hotărâre a primit votul aleșilor județeni, iar la concurs s-au înscris doi candidați: fiul lui Szilágyi Zsolt, Szilágyi Herbert, și consilierul județean Gáj Nándor. Acesta din urmă a primit o notă mai bună, așadar a câștigat concursul, însă contracandidatul său afirmă că de fapt concursul ar fi ilegal, pentru că printre criteriile de participare nu s-au regăsit studiile culturale de specialitate.

Trebuia o condiție în plus?

În urma concursului, Gáj Nándor a primit nota 9,05, în timp ce Szilágyi Herbert a luat 8,93. Acesta din urmă spune că din condițiile de participare la acest concurs a lipsit chiar cea mai importantă, prevăzută de OUG 189/2008, și anume aceea că instituțiile de specialitate pot fi conduse doar de persoane cu studii de specialitate în domeniu și studii de management. „O instituție culturală nu poate fi condusă de o persoană care nu are studii în domeniul culturii. Este ca și cum eu, cu diploma de profesor de muzică, aș merge să conduc o fabrică. Este ca pe vremea comunismului, când un cizmar a devenit șeful statului” – afirmă Szilágyi. Acesta a spus că a sesizat problema la Prefectura Covasna, în speranța că i se va da dreptate.

Gáj Nándor spune că a respectat condițiile impuse

Contracandidatul lui Szilágyi Herbert, Gáj Nándor, spune că el nu are studii de specialitate în domeniul culturii, iar dacă în condițiile de participare la acest concurs s-ar fi regăsit așa ceva, nu s-ar mai fi prezentat. „Am aflat de acest concurs și am participat. Am îndeplinit condițiile, am dat examen, iar nota mea a fost mai mare. Nu am știut și nu știu despre asemenea condiții, dacă era așa ceva, nu aș fi participat pentru că nu am asemenea studii” – afirmă Gáj Nándor.

Concursul nu a fost contestat

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, ne-a declarat că acest concurs nu a fost contestat de nimeni în perioada în care se putea contesta rezultatul. „Concursul de ocupare a postului de director al Școlii Populare de Arte și Meserii s-a ținut pe baza unei hotărâri de CJ. Acesta a fost în prealabil verificat de juriștii noștri și este conform legii. Într-adevăr, nu a existat prevedere care impune candidaților să aibă studii culturale, dar repet, concursul a fost conform legii, am avut și o perioadă de contestații, în care nimeni, nici domnul Szilágyi Herbert, nici altcineva nu a venit să depună contestație” – spune vicepreședintele Consiliului Județean Covasna.

Prefectul spune că nu au fost nereguli

Szilágyi Herbert a depus o sesizare la Prefectura Covasna, iar prefectul Dumitru Marinescu spune că aceasta nu a avut fond, așadar nu s-au găsit nereguli. „Într-adevăr am primit o sesizare, am verificat cazul și am constatat că nu au fost nereguli în ceea ce privește acest concurs de ocupare a postului de director la școala respectivă” – spune prefectul.

Așadar noul director al Școlii Populare de Arte și Meserii va fi Gáj Nándor, care are nevoie de un proiect de hotărâre din partea Consiliului Județean Covasna care să-i valideze mandatul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.