ACTUALITATE 30 septembrie 2013

Colaborare româno-franceză la TAM

de Monica Vrânceanu | 510 vizualizări

Francois Jacob septembrie 2013 - 2

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe lansează un proiect inedit, care implică punerea în scenă a unei piese în limba franceză, de către un regizor francez. Proiectul a mai fost experimentat în trecut la Târgoviște, este adus la TAM de către managerul Dan Țopa și se derulează în parteneriat cu Compania Francois Jacob Belfort din Franța.

Concret, regizorul francez Francois Jacob va lucra la Sfântu Gheorghe pe textul „Minetti”, scris de austriacul Thomas Bernhard, iar actorul implicat în acest proiect este Sebastian Marina, vorbitor de limbă franceză. Piesa ar putea avea inclusiv o locație neconvențională, regizorul Francois Jacob ocupându-se în prezent cu identificarea acesteia – după ce a luat în calcul spațiile convenționale de la Teatru, s-a orientat și asupra Centrului de Cultură Arcuș, ruina Hotelului Bodoc ori chiar Foaierul Teatrului. În prezent, producția se află în stadiul pregătirii, însă Francois Jacob a declarat că este încântat de perspectiva unei noi colaborări cu actorii români, pe care i-a descris ca fiind extrem de determinați și dornici de a răzbate, indiferent de greutățile pe care le pot întâmpina. Referitor la prima citire a textului, Jacob a declarat că are încredere în succesul proiectului, apreciind că va trebui lucrat inclusiv la pronunția în franceză, deseori cu accent englezesc la actorii români. La rândul său, Sebastian Marina a spus că ideea proiectului îl provoacă, cu atât mai mult cu cât va trebui să joace într-o limbă străină.

Bineînțeles că e o provocare, fiind vorba despre un text în altă limbă, mi-e și oarecum teamă. Dar Francois Jacob, prin atitudinea sa, m-a asigurat de faptul că în cele din urmă vom avea rezultate bune, astfel că m-am mai relaxat. Ca actor însă, orice proiect te provoacă, dar unul de acest tip, în care lucrezi într-o limbă străină, cu un regizor străin, ce aduce poate inclusiv concepte noi, te solicită serios – ceea ce e bine”, a declarat Sebastian Marina.

Despre textul ales, „Minetti” de Thomas Bernhard, regizorul francez a declarat că acesta se înscrie în genul textelor lui Cehov, care la început dau impresia unei comedii și care reușesc să meargă spre dramă în cele din urmă. Directorul artistic al TAM, Radu Macrinici, a spus că Thomas Bernhard se înscrie în registrul dramaturgilor care au luat poziție vizavi de diverse acte sociale, astfel că prin testament a lăsat o dispoziție ca vreme de 71 de ani textile sale să nu poată fi folosite nicicum în Austria; în cele din urmă, moștenitorii au contestat și anulat dispoziția.

Actorii, mai apreciați în Franța

Referitor la regizorul francez Francois Jacob și munca alături de actorii români, acesta s-a arătat surprins de ritmul de lucru alert din teatrele românești. Potrivit lui Jacob, sistemul francez este mult mai cald cu cultura, protejând artiștii nu doar prin remunerația superioară, ci inclusiv prin faptul că nu-i implică în mai multe proiecte deodată. În plus, statutul social al actorilor și artiștilor în general este superior celui din România, în vreme ce sindicatele franceze luptă continuu pentru drepturile artiștilor.

Nu se poate ca un actor să aibă repetiții şi două, trei sau chiar cinci spectacole în aceeași zi. Munca sa este istovitoare, de aceea actorul trebuie lăsat să se limpezească, să se concentreze pe creația sa”, a mai spus regizorul.

Premiera spectacolului „Minetti” de la TAM va avea loc în primăvara anului viitor, iar pentru finanțarea acestuia se caută sponsori și se va depune un proiect și la Consulatul Francez.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.