Coadă la ajutorul de încălzire
Zeci de persoane umplu zilnic holul Primăriei pentru a obţine adeverinţa necesară pentru ajutorul de încălzire.
Beneficiarii ajutoarelor pentru încălzire au nevoie printre alte acte şi de o adeverinţă de la primărie, hârtie care atestă că sunt beneficiari de ajutor social. Vineri dimineaţă am intrat în incinta Primăriei chiar după primarul Antal Árpád. Şi el a fost surprins de marea de oameni din holul instituţiei, şi i-a întrebat pentru ce stau la coadă. Celor în jur de 50 de persoane şi aşa nervoase, atât le-a trebuit pentru a începe cearta.
„Nici măcar nu ştiţi pentru ce stăm?”
Oamenii revoltaţi i-au explicat primarului că stau pentru a-şi procura hârtiile pentru ajutorul pentru încălzire. „Cum pentru ce? Dar nici măcar nu ştiţi pentru ce stăm?” – se auzea de pretutindeni. Primarul a urcat la etajul instituţiei, dar nemulţumirile şi comentariile cetăţenilor au rămas. Dénes György este unul dintre acei cetăţeni care au avut nevoie de o adeverinţă pentru a-şi putea depune actele pentru ajutorul de încălzire. „Este ca pe vremuri – spune el. Pentru a rezolva ceva, stai la coadă şi te rogi să ai noroc, să fie toate în regulă, pentru că dacă găsesc ceva, mai stai o dată. Sunt aici de o oră şi încă nu am ajuns la uşă.”
Ajutorul este unul substanţial
Andrade Ioana este o pensionară care trăieşte împreună cu fiul ei care nu are loc de muncă. „Pensia mea este de 600 de lei, vă daţi seama că ajutorul este unul substanţial. Contează foarte mult. Am făcut împrumut la bancă pentru a putea pune centrala, şi mai avem rate şi acolo. Dacă nu am primi acest ajutor, degeaba am centrală, mai bine îngheţ în casă, căci factura la gaz nu am cum să o plătesc” – spune ea, adăugând că nu îi place să stea la coadă, dar dacă aceasta este procedura, nu are ce face. Stă şi aşteaptă până îi vine rândul.
Mii de cereri
La Sfântu Gheorghe beneficiază de ajutor social pentru încălzire aproape 6.000 de persoane. Directorul Serviciului Social, Tankó Vilmos, a declarat că sunt preluate în medie 100-120 de cereri pe zi. „Cei care îşi depun actele până la data de 20 noiembrie, beneficiază de ajutor pe tot parcursul sezonului rece, de la 1 noiembrie, până la 31 martie. În cazul în care cineva nu va depune actele până la această date, va primi ajutor numai pentru perioada în care se încadrează. Dacă va depune la sfârşitul lunii noiembrie, va primi subvenţie pe perioada decembrie-martie, de exemplu.”
În opinia lui Tankó Vilmos, restricţiile impuse pentru acest an nu vor influenţa numărul beneficiarilor acestor subvenţii.
Ce spune legea
Pe perioada sezonului rece, ajutoarele de încălzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de până la 786 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, în cazul persoanelor singure.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
Până la finalul lunii noiembrie, consumatorii vor fi înştiinţaţi dacă beneficiază sau nu de ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Nu pot beneficia de acest ajutor persoanele care, pe lângă locuinţa de domiciliu, au în proprietate clădiri sau alte spaţii locative.