CNMV și Grupul Școlar Constantin Brâncuși, obligate la plăcuțe bilingve
Un consilier local PPMT solicită ca cele două școli să respecte legea și să afișeze informații inclusiv în limba maghiară
Monica Vrânceanu
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, va înainta câte o adresă către Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) și Grupul Școlar Constantin Brâncuși, solicitându-le să afișeze câte o plăcuță cu caracteristicile unităților de învățământ în limba maghiară. Subiectul a fost discutat joi în ședința Consiliului Local (CL), în urma intervenției consilierului Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Czego Zoltan.
Acesta s-a arătat în primul rând nemulțumit de faptul că premiile Pro Urbe, acordate anual de municipalitate celor care s-au distins prin activitatea lor dedicată comunității, ar fi devenit precum „un coș” în care se aruncă „la întâmplare”.
Potrivit consilierului, premiile nu ar trebui acordate pentru munca depusă de anumite persoane în schimbul unui salariu, ci pentru munca suplimentară. În mod public, Czego Zoltan nu a indicat vreun nume de care nu ar fi mulțumit, dar a solicitat mai multă atenție pe viitor cu privire la cei care primesc acest premiu.
Limba maghiară, îngrădită?
Nemulțumirea consilierului cea mai mare este însă cea legată de faptul că cele două școli – CNMV şi Grupul Școlar Constantin Brâncuși nu au plăcuțe explicative bilingve, plus că există comercianți care nici ei nu folosesc bilingvismul în afacerile lor.
„Sper că nu bat la porți închise, pentru că sesizez că în continuare limba maghiară este îngrădită în Sfântu Gheorghe, nu ne putem folosi limba maternă. Trebuie făcut ceva neapărat în acest sens (...)”, a spus consilierul.
Primarul Antal Árpád s-a arătat de acord cu solicitarea lui Czego Zoltan, arătând că există încă multe limitări în ceea ce privește folosirea limbii maghiare. Primarul a explicat că dacă CL este limitat în atribuții și nu poate obliga proprietarii afacerilor să utilizeze și limba maghiară, altfel stă treaba în ceea ce privește instituțiile de învățământ.
„Școlile sunt finanțate de la CL, așa că e normal să folosească bilingvismul. De altfel, am mai solicitat acest lucru, însă nu s-a făcut nimic. Voi solicita din nou, mai ales că e obligatoriu să o facă, nu opțional”, a spus primarul Antal, menționând că pentru a rezolva și celelalte aspecte legate de utilizarea limbii maghiare în anumite zone ale țării, s-a transmis deja cererea ca acest lucru să fie inclus în Constituție, odată cu modificarea acesteia.
Îndemn la asfaltare, nu la maghiarizare
Consilerul local Rodica Pârvan, director al Grupului Școlar Constantin Brâncuși, a ținut să-l îndemne pe Czego Zoltan să se ocupe de chestiuni mai pragmatice, cum ar fi gropile din oraș.
„În loc să vă ocupați de prostii, mai bine ați face ceva ca să se repare străzile, că sunt locuri în care te poți împiedica și cădea din cauza gropilor. Mai bine asfaltați decât să cereți inscripții pe Grupul Școlar Constantin Brâncuși. Și cum să-i spun...? Să scriu Brâncuși cu accent unguresc, sau cum să fac...?”, a spus Pârvan, care a primit imediat asigurări din partea lui Antal Árpád că solicitarea se va referi la explicațiile legate de instituția de învățământ și nu va viza nicicum maghiarizarea numelor proprii.
Directoarea CNMV, Luminița Costea, a declarat că până nu va vedea exact solicitarea scrisă din partea Primăriei, nu poate comenta nimic pe acest subiect.