CNMV în uniforme
Începând din luna februarie, toți elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe vor purta uniforme.
Ideea introducerii uniformelor la școală s-a născut odată cu numirea în funcția de director a profesoarei Luminița Curceanu, adică din toamna anului trecut. Deocamdată CNMV este singura școală din Sfântu Gheorghe care a adoptat introducerea uniformelor. Și alte instituții de învățământ au unele semne distinctive, cum ar fi insigne sau eșarfe, dar uniformă completă nu este purtată la nicio școală din oraș, cel puțin deocamdată.
Idee salutată și de IȘJ
Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, Keresztely Irma, a punctat pozitiv introducerea uniformelor la CNMV. Ea a spus că nu poate introduce reguli în ceea ce privește vestimentația elevilor, dar le-a recomandat tuturor să se îmbrace decent la școală, pentru că școala este o instituție unde elevii ar trebui să beneficieze și de educație estetică.
„Uniforma nu înseamnă uniformizare”
Directoarea CNMV, Luminița Curceanu, este de părere că prin introducerea uniformelor disciplina în școală va fi alta, pentru că prin purtarea uniformei se va ști care sunt elevii CNMV, în cazul în care aceștia chiulesc de la ore, de exemplu. „Introducerea uniformelor nu este o chestiune de uniformizare a elevilor. Este mai degrabă un pas important în conștientizarea faptului că acești elevi aparțin unei instituții. Se poartă uniforme și la școli mari, cu prestigiu, cum ar fi Harvard” – a declarat directoarea CNMV.
Majoritatea părinților sunt de acord
Sintagma „nu poți mulțumi pe toată lumea” s-a aplicat și de această dată. În timp ce unii părinți erau reticenți cu privire la introducerea uniformelor, majoritatea lor au fost de acord. Motivele sunt diferite, dar după spusele directoarei Luminița Curceanu, părinții s-au implicat mult în tot acest proces de introducere a uniformelor. Curceanu a ținut să mulțumească părinților, al căror rol în finalizarea proiectului a fost esențial.
Ciprian Hugianu are două fete care învață la CNMV. El ne-a declarat că a fost de acord cu uniformele încă de la primul zvon despre introducerea lor. „Eu am purtat uniformă la școală și mi se pare un lucru nu numai bun, dar și frumos. Este important ca elevii să conștientizeze faptul că aparțin unei școli, dar și oamenii de pe stradă să vadă că acei elevi sunt de la CNMV. Având două fete, am și un alt motiv pentru a susține uniformele. Situația materială a familiilor nu este la fel, iar acest lucru se vede. Copiii văd la școală că un elev cu părinți înstăriți poartă haine de firmă și se simt prost, complexați pentru că ei nu pot avea astfel de bluze sau pantaloni. Școala nu trebuie să fie un podium de prezentări de modă, iar prin purtarea uniformelor și acest lucru ar fi exclus” – a spus Ciprian Hugianu.
Uniforma crește simțul de responsabilitate al elevilor
Doina Gheorghincă este cadru didactic la CNMV. Ea punctează pozitiv introducerea uniformelor, pentru că în opinia ei uniforma crește simțul de responsabilitate al elevilor. „Ca părinte şi cadru didactic în această instituţie de învaţământ am considerat de la început ca fiind foarte bună ideea lansată de Conducerea Colegiului, şi anume de introducere a uniformelor şcolare pentru toţi elevii care frecventează cursurile în această şcoală. M-am bucurat să constat că de aceeaşi părere sunt şi elevii de la ciclul primar care au demonstrat deschidere la această idee şi au făcut posibil ca ea să fie pusă în practică. Opinia mea este că introducerea uniformelor în şcoală oferă identitate, dezvoltă sentimentul de apartenenţă la un anumit grup, creşte simţul de responsabilitate pentru cei care le poartă şi inoculează atitudinea de respect faţă de statutul de elev şi faţă de sentimentul educaţional în general. Îmi exprim pe această cale mulţumirile faţă de părinţi, în general, care s-au implicat activ în acest proiect, şi colectivelor de părinţi pe clase, în special, pentru că prin seriozitate şi responsabilitate s-au mobilizat şi au făcut posibil ca uniforma şcolară să devină unul din simbolurile CNMV”, ne-a declarat Doina Gheorghincă.
Uniforma conferă prestigiu școlii
Institutoarea Rodica Floroian ne-a vorbit despre avantajele practice ale uniformei spunând că acestea costă mai puțin decât hainele de firmă pe care le poartă unii elevi. „Uniforma conferă prestigiu unității de învățământ pentru că o unitate de învățământ care își desfășoară activitatea după un sistem de valori propriu este normal să dorească să se diferențieze de alte școli și printr-o anumită ținută vestimentară adecvată. De asemenea uniforma mărește sentimentul elevilor de apartenență la un grup și reduce discriminarea. Dacă în mod normal hainele obișnuite îi împing pe elevi să facă discriminări și să se separe unii de alții, cu ajutorul uniformei școlare ei vor fi la egalitate din acest punct de vedere. Din păcate, excluderea anumitor copii din cauza hainelor pe care le poartă este un lucru foarte des întâlnit în școlile din întreaga lume. Uniforma școlară va reduce considerabil acest obicei, iar grupurile de prieteni se vor forma datorită pasiunilor comune și a altor factori importanți. Un alt lucru deloc de neglijat este faptul că uniforma este rentabilă, prețul fiind mult mai scăzut decât al hainelor de firmă și îi scuteste pe părinți de multe „probleme”. Uniforma școlară ar putea fi văzută ca un element de aliniere la modelul liceelor celebre, acele High school-uri pe care le vedem în filme și în care mulți și-ar dori cu ardoare să învețe” – a declarat Rodica Floroian.
Și elevilor le place noua ținută
Părinții a două eleve de la ciclul gimnazial ne-au spus că fetele au văzut uniformele la colegii mai mari de la liceu, le-au plăcut și abia așteaptă să primească și ele ținuta „ca a celor mari”. În rândul liceenilor părerile sunt împărțite, dar cui nu îi place, va trebui oricum să se conformeze. Raluca este elevă la liceu și ne-a spus că ei îi place uniforma, atât modelul în sine, cât și faptul că toți elevii se vor îmbrăca la fel și nimeni nu va arăta cu degetul către colegul lui pentru simplul fapt că nu are haine de fițe.
Tarife
Prețul uniformei este de 220 sau 150 de lei, în funcție de material. Cel de 220 de lei este confecționat dintr-un material mai rezistent, dar pentru un părinte care are la școală doi sau trei copii, ar fi probabil un efort mare să plătească aproape 600 de lei. De aceea conducerea școlii și firma de confecții s-au gândit și la o alternativă mai ieftină. De fapt hainele arată la fel, singura diferență fiind dată de calitatea materialului. Uniforma este neagră cu roşu și este formată din sacou, pantaloni, fustă, cămașă albă și cravată.