ACTUALITATE 17 martie 2011

Clădirile din județ sunt destul de rezistente în caz de cutremur

de Monica Vrânceanu | 425 vizualizări
Inspectoratul de Stat în Construcţii susţine că în niciun caz clădirile existente nu sunt în pericol de prăbușire la un cutremur major Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Covasna susţine că starea generală a clădirilor din judeţ este una destul de bună şi în niciun caz clădirile existente nu sunt în pericol iminent de prăbuşire în cazul unui cutremur mai puternic. Directorul ISC, Mild Zoltan, a declarat că există o ordonanţă prin care au trebuit inventariate toate clădirile construite înainte de 1984, trebuind realizată totodată o expertiză tehnică

Inspectoratul de Stat în Construcţii susţine că în niciun caz clădirile existente nu sunt în pericol de prăbușire la un cutremur major

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Covasna susţine că starea generală a clădirilor din judeţ este una destul de bună şi în niciun caz clădirile existente nu sunt în pericol iminent de prăbuşire în cazul unui cutremur mai puternic.

Directorul ISC, Mild Zoltan, a declarat că există o ordonanţă prin care au trebuit inventariate toate clădirile construite înainte de 1984, trebuind realizată totodată o expertiză tehnică pentru a se vedea clar starea aceastora.

“În momentul de faţă, avem o singură clădire cu risc ridicat - blocul 25 de pe strada Dealului, a cărui consolidare va fi iniţiată anul acesta. Această clădire este clasată în categoria clădirilor RS1, care semnifică acele construcţii care necesită o intervenţie de consolidare. În afară de blocul 25 de pe strada Dealului nu mai avem o altă construcţie cu asemenea risc în Sfântu Gheorghe, după ce blocului ADAS i s-a făcut intervenţie de consolidare, ca şi blocurilor turn din cartierul Simeria”, a declarat Mild Zoltan.

Potrivit acestuia, ordonanţa referitoare la inventarierea şi expertizarea tehnică a clădirilor se referă numai la blocurile de locuinţe, restul construcţiillor - cele ce aparţin diverselor instituţii sau firme, trebuind să se preocupe din proprie iniţiativă de cunoaşterea stării clădirilor lor.

“Tot ceea ce pot spune este că mişcările seismice sunt haotice - nimeni nu poate spune exact ce se întâmplă, cum se situează, unde se încadrează, deci sunt multe alte aspecte care trebuiesc luate în considerare. Ceea ce trebuie ştiut este că, spre norocul nostru, proiectarea în construcţii include deja de ani buni proiectare antiseismică. Dar e important de ştiut că nu ajunge ca doar proiectanţii să ţină cont de aceste prevederi, executanţii la rândul lor trebuie să le respecte, ca să nu avem surprize, cu toate că şi acestea pot apărea oricum”, a mai arătat directorul ISC.

Mild Zoltan a declarat că în restul judeţului nu se cunoaşte cu exactitate gradul de siguranţă la cutremure al clădirilor, dar a subliniat faptul că situaţia nu poate fi una rea, în primul rând pentru că nu avem clădiri atât de înalte, vechi sau şubrede care să pună în pericol viaţa oamenilor. Cu toate acestea, Mild a ţinut să explice faptul că dincolo de siguranţa pe care o poate oferi o clădire, există evenimente ale naturii atât de neprevăzute şi care pot afecta iremediabil starea unei construcţii sau zona generală de calm.

“La o privire mai atentă, sunt multe mişcări şi alte aspecte care ne pot pune în pericol. S-a văzut clar acest lucru la inundaţiile din vara anului trecut, când nimeni nu se aştepta la aşa ceva şi în niciun caz la torenţii de pe versanţi sau la o acumulare de apă cum a fost la km 5 de la Sfântu-Gheorghe. Atât cât se poate, tehnic vorbind, suntem pregătiţi şi deschişi către populaţie, astfel încât în caz de cutremur sau inundaţii să se cunoască paşii care trebuie făcuţi, să nu se creeze panică şi să se lase loc intervenţiilor profesioniste, căci avem specialişti pentru aşa ceva”, a mai spus Mild Zoltan.

Judeţul Covasna a fost grav afectat de inundaţiile din vara anului trecut, sute de gospodării fiind avariate. În ceea ce priveşte cutremurele, se spune despre judeţul nostru că ar fi oarecum ferit de un impact puternic seismic, însă nu de puţine ori s-a întâmplat ca şi la noi să se simtă cutremurele puternice produse în zona Vrancea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.