ACTUALITATE 29 martie 2011

Clădirea Prefecturii Covasna, împărţită de doi proprietari

de Monica Vrânceanu | 605 vizualizări
Urmaşul familiei Fogolyan vrea plăcuţe comemorative pe faţada Prefecturii Descendentul familiei Fogolyan, cetățeanul ungar Szotyori Nagy Aron, a protestat din nou în Prefectura Covasna ieri dimineaţă, atrăgând atenţia că deşi a câştigat în instanţă două încăperi din clădirea Prefecturii, intenţionează să recupereze întreaga construcţie, chiar dacă acest lucru va însemna să o cumpere. Szotyori Nagy Aron a intrat în sala de protocol a Prefecturii Covasna aducând cu el un panou referitor la procesele cu

Urmaşul familiei Fogolyan vrea plăcuţe comemorative pe faţada Prefecturii

Descendentul familiei Fogolyan, cetățeanul ungar Szotyori Nagy Aron, a protestat din nou în Prefectura Covasna ieri dimineaţă, atrăgând atenţia că deşi a câştigat în instanţă două încăperi din clădirea Prefecturii, intenţionează să recupereze întreaga construcţie, chiar dacă acest lucru va însemna să o cumpere. Szotyori Nagy Aron a intrat în sala de protocol a Prefecturii Covasna aducând cu el un panou referitor la procesele cu Statul Român asupra fostelor proprietăţi ale familiei Fogolyan, precum şi mai multe tablouri înfăţişându-i pe diverşi membri ai acestei familii, precum şi pe cel care a fost medicul Fogolyan Kristoff.

Urmaşul familiei Fogolyan a vorbit despre faptul că familia sa a fost una dintre cele mai implicate în viaţa comunităţii din Sfântu-Gheorghe, comunismul ducând la confiscarea mai multor bunuri ale acesteia, proprietăţi care nici până în prezent nu i-au fost restituite în totalitate.

Referindu-se la încăperile din clădirea Prefecturii pe care le-a recâştigat în instanţă, Szotyori a arătat că nu ştie cum anume vor fi utilizate acestea, deoarece intrarea se face deocamdată doar pe poarta Prefecturii, unde există un serviciu permanent de pază, fapt care ar încurca oarecum mersul firesc al lucrurilor.

Prefectul Gyorgy Ervin a arătat că singura soluţie ar fi refacerea unei intrări prin spatele Prefecturii, astfel încât Szotyori să aibă acces separat la încăperile care i-au fost retrocedate.

„Am fost mereu pentru o retrocedare corectă, în acord cu hotărârea judecătorească. Domnului  Szotyori urmează să i se restituie dreptul de proprietate asupra câtorva birouri din clădirea Prefecturii Covasna, iar ca soluţie de utilizare propun să refacem intrarea prin spatele clădirii, iar cele două părţi ale imobilului să fie despărţite astfel încât şi Instituţia Prefectului, ca şi muzeul pe care domnul Szotyori doreşte să-l înfiinţeze, să poată funcţiona în condiţii bune”, a declarat Gyorgy Ervin, arătând că o singură intrare în cazul existenţei a doi proprietari nu ar fi deloc benefică niciunuia dintre aceştia.

Două dintre camerele existente în clădirea Prefecturii au fost câștigate în instanță de către urmașul familiei Fogolyan, existând în acest sens o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Urmașul familiei Fogolyan a mai câștigat, tot în instanță, o parte a clădirii Consiliului Județean Covasna – o construcție din piatră, cu etaj și cu o curte de aproape 700 de metri pătrați.

Acest lucru s-a întâmplat în 2007, după 18 ani de procese, Justiţia română înapoindu-i lui Szotyori Nagy Aron clădirea construită de bunicul său, în urmă cu un secol. Pe de altă parte, Szotyori a declarat că doreşte să cumpere întreaga clădire a Prefecturii, pornind de la preţul la care a fost aceasta evaluată în 1997, în fazele de început ale demersului de retrocedare înaintat de urmaşii lui Fogolyan: 233 de milioane de lei la acea vreme.

„Dacă la acea vreme, în 1997, s-a făcut corect evaluarea clădirii, atunci sunt gata să ducem tratative astfel încât să recuperez, chiar şi prin cumpărare, întreaga clădire, pentru a o pune la dispoziţia celor care vor să cunoască trecutul familiei Fogolyan”, a explicat Szotyori.

Acesta a precizat că, în perioada imediat următoare, va demara procedura pentru amplasarea a două plăci comemorative pe faţa clădirii Prefecturii - în amintirea celor din familia Fogolyan, dorind totodată ca Prefectura să pună la dispoziţia sa un perete interior pe care să fie amplasate mai multe tablouri ale lui Fogolyan Kristoff, supranumit „îngerul alb” la Sfântu-Gheorghe, datorită extraordinarei sale capacităţi de a se dedica pacienţilor, indiferent de statutul social sau de etnia acestora. Szotyori Nagy Aron susţine că a luptat ani de zile pentru recuperarea averii familiei Fogolyan în tribunalele din România şi că a primit foarte puţin înapoi comparativ cu ce s-a luat cu zeci de ani în urmă; în acest sens, urmaşul lui Fogolyan a arătat că inclusiv terenul pe care se află Ştrandul din Sfântu Gheorghe îi aparţine, însă nu i-a fost încă retrocedat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, 29 martie 2011
ce curios,numai un dezertor ca costica si-a gasit sa comenteze.NU CUMVA TE-AI RADIAT CAND AI PROIECTAT CENTRALA NUCLEARA DE LA CERNAVODA?
Costi Holospin, 29 martie 2011
Ati a avut castig de cauza limitat si cu atat veti ramane, ma refer la cele doua incaperi. Prefectura este un imobil de utilitatea publica din cate mai stim si noi si aceste utilitati publice sunt ale citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.