Clădirea fostului Cinema Arta, disputată în continuare
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, crede că va mai trece mult timp până când municipalitatea va putea intra cu adevărat în posesia clădirii fostului Cinema Arta, deoarece cazul este tergiversat în sălile de judecată.
Primarul Antal Arpad consideră că de la apariția în 2008 a legii de preluare a fostelor clădiri aparținând România Film și până în prezent nu s-a făcut altceva decât să se tergiverseze întreaga situație. Antal Arpad susține că municipalitatea are drepturi depline asupra clădirii, apărând în Cartea Funciară a acesteia ca proprietar, însă în prezent se trage de timp de către fostul chiriaș.
„Pentru că suntem proprietari, noi (Primăria - n.r.) am demarat procesul de evacuare, acesta fiind pe rol. În condiţii normale, dacă un proprietar nu prelungeşte contractul, atunci chiriaşul nu mai are dreptul să rămână în clădire, lucru întărit şi de justiţie. Dar noi trăim în România şi suntem pregătiţi şi pentru situaţia ca după procesele civile să urmeze procesele penale, prin care se mai poate trage de timp ani de zile”, a declarat primarul, adăugând că nu vrea să forțeze actuala situație pentru a nu face loc interpretărilor pe idei etnice și a nu fi acuzat apoi că ”alungă românii din Sfântu Gheorghe”.
Luând în calcul posibilitatea ca întreaga procedură de preluare propriu-zisă a clădirii să mai dureze încă multă vreme, Antal Arpad a arătat că Sala Studio din curtea Teatrului, care urmează să devină sediul Ansamblului de Dansuri Haromszek , ar mai putea folosită și pentru alte acțiuni ale comunității locale, inclusiv de către Teatrul Andrei Mureșanu, care în prezent împarte spațiile de spectacole și repetiții cu Teatrul Tamasi Aron.
Clădirea Cinematografului Arta din Sfântu-Gheorghe a fost dată în administrare publică locală la mijlocul anului trecut, dar face încă subiectul mai multor procese aflate pe rol, fiind închiriată de către fostul RADEF - România Film, pentru mai mulți ani, unui om de afaceri.