ACTUALITATE 14 octombrie 2010

CJ Covasna vrea să relanseze Spitalul Judeţean

de Monica Vrânceanu | 590 vizualizări
Luna decembrie va aduce o echipă managerială nouă Consiliul Judeţean Covasna a dat startul reorganizării în Spitalul Judeţean de Urgenţe Sfântu Gheorghe, iar una din primele măsuri în acest sens a fost luată prin numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA). Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a anunțat ieri componența noului CA al Spitalului, în fruntea căruia a fost numit consilierul ministrului Sănătății, medicul Vass Levente. Din noul CA mai fac parte alte

Luna decembrie va aduce o echipă managerială nouă

Consiliul Judeţean Covasna a dat startul reorganizării în Spitalul Judeţean de Urgenţe Sfântu Gheorghe, iar una din primele măsuri în acest sens a fost luată prin numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA).

Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a anunțat ieri componența noului CA al Spitalului, în fruntea căruia a fost numit consilierul ministrului Sănătății, medicul Vass Levente. Din noul CA mai fac parte alte patru persoane, reprezentante ale CJ și ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Posturile de manageri, scoase la concurs

Potrivit lui Vass Levente, principalele aspecte pe care se va axa proaspăt desemnatul CA vizează refacerea imaginii Spitalului Județean prin eficientizarea activității acestuia și oferirea de servicii medicale de o și mai bună calitate, primul pas în acest sens fiind scoaterea la concurs, până pe 10 decembrie, a tuturor celor patru posturi de manageri ai Spitalului. În plus, relansarea Spitalului Județean se va face şi prin atragerea de cadre medicale tinere, CJ putând aproba deblocarea a 9,5 posturi din cele vacante la mijlocul acestui an. Potrivit autorităților locale, tinere cadre medicale ar urma să fie atrase către Sfântu Gheorghe inclusiv prin diverse oferte care le-ar oferi acestora locuințe aici, astfel încât să fie motivate.

Trebuie lucrat la imagine

Vass Levente consideră că Spitalul din Sfântu Gheorghe are un real potențial în direcția dezvoltării și competitivității, însă este foarte posibil să fi pierdut la capitolul imagine prin prisma schimbărilor dese de manageri și a lucrărilor de consilidare din ultimii șase ani.

„Sper la o colaborare fructuoasă între CJ, Spital, pacienți și comunitatea locală, deoarece Spitalul Județean de Urgențe din Sfântu Gheorghe are tot ceea ce-i trebuie pentru a deservi cum se cuvine pacienții, are secții importante şi va trebui să implementăm în mintea oamenilor că nu e ultimul spital ca şi calitate. Este important însă să stabilim o comunicare bună cu toți factorii implicați”, a explicat Vass Levente, apreciind faptul că Spitalul din Sfântu Gheorghe are un compartiment ATI, în condițiile în care alte spitale din țară nu au în gardă nici măcar un sigur medic cu o astfel de specializare.

Bani de dat, dar şi de luat...

Un raport de analiză şi verificare a managementului şi activității desfăşurate la Spital între 2008 şi 2010 a realizat inclusiv auditul unității spitaliceşti, soldul facturilor neachitate la 30 iunie 2010 fiind de 5,1 milioane de lei şi la 30 septembrie 2010 de 2,6 milioane de lei, din care cu termen de plată depăşit 1,1 milioane de lei. De cealaltă parte, Spitalul Județean are de primit din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna 4,9 milioane de lei, sumă provenită din nedecontarea contravalorii serviciilor prestate de Spital.

Potrivit lui Vass Levente, auditul intern a mai relevat faptul că numărul internărilor în Spital este în scădere, probabil şi din cauză că unii pacienți au preferat să se trateze în alte unități spitaliceşti din județ sau din țară.

Vass Levente a mai apreciuat că numărul de personal, raportat la serviciile oferite, se încadrează într-o „limită acceptabilă”, însă nu exclude posibilitatea unor restructurări în condițiile scăderii serviciilor şi numărului de internări.

„Dacă spitalul nu va reuşi să atragă pacienți şi nu va oferi servicii va fi obligat să scadă numărul de paturi, angajați şi al spațiilor”, a arătat Vass, care consideră că strategia Spitalului ar trebui să prevadă dezvoltarea serviciilor prespitaliceşti şi post-spitaliceşti prin colaborarea cu organizațiile nonguvernamentale şi bisericile, în vederea creării unor rețele de sănătate sociale. Spitalul Județean de Urgențe din Sfântu Gheorghe are 25 de secții cu 641 de paturi.

În 2004, aici au fost demarate mai multe lucrări de reabilitare şi consolidare, însă finalizarea acestora a fost întârziată inclusiv ca urmare a pauzelor lungi în privința finanțării de la bugetul de Stat.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a mai spus că există şanse ca în 2011 Spitalul să primească o finanțare de 20 de milioane de euro, în cadrul unui proiect derulat prin Programul Operațional Regional (POR).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
diana, 17 octombrie 2010
ma bucur sa aud ca posturile din echipa manageriala sunt scoase la concurs si mai sper din tot sufletul ca cei care au ocupat aceste functii sa nu mai revina.de fapt mi-as dori,pt toata bataia de citeste integral
Cititor, 14 octombrie 2010
Cine este Vass Levente?
Victor, 14 octombrie 2010
Ce aberatii, cadre medicale tinere, auzi…., este o unitate medicala iar daca tot se doreste o reabilitare si performanta atunci personalul medical nu trebuie sa fie categorisit pe criterii de varsta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.