ACTUALITATE 7 octombrie 2010

CJ Covasna vânează spaţiile Episcopiei Ortodoxe

de Monica Vrânceanu | 594 vizualizări
Consiliului Județean a fost dat în judecată de Episcopia Ortodoxă, deoarece a refuzat eliberarea spațiilor clădirii BNR din Sfântu-Gheorghe Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei a inițiat o acțiune în instanța de la Sfântu Gheorghe, prin care cere respectarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), potrivit căreia s-a obținut, la începutul acestui an, dreptul de folosință a fostului sediu al BNR din Sfântu-Gheorghe. Acțiunea a fost depusă pe sistemul penal și se îndreaptă împotriva Consiliului Județean (CJ) Covasna, deoarece acesta

Consiliului Județean a fost dat în judecată de Episcopia Ortodoxă, deoarece a refuzat eliberarea spațiilor clădirii BNR din Sfântu-Gheorghe

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei a inițiat o acțiune în instanța de la Sfântu Gheorghe, prin care cere respectarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), potrivit căreia s-a obținut, la începutul acestui an, dreptul de folosință a fostului sediu al BNR din Sfântu-Gheorghe. Acțiunea a fost depusă pe sistemul penal și se îndreaptă împotriva Consiliului Județean (CJ) Covasna, deoarece acesta a refuzat, se pare, eliberarea spațiilor clădirii.

Decizii și sentinţe judecătorești ignorate de mai bine de jumătate de an

Preotul protopop Florin Tohănean a declarat că, deși Episcopia are drept de folosință atestat de ÎCCJ pentru fosta clădire a BNR, reprezentanții CJ refuză punerea în practică a sentințelor și deciziilor judecătorești.

„Noi am obținut prin Curtea de Apel Brașov o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă și executorie, aceasta fiind confimată de ÎCCJ, în urma recursului făcut de CJ Covasna. Clădirea este dată în folosința Episcopiei, dar s-a refuzat punerea în practică a dispozițiilor judecătorești. Se pare că unora nu le pasă de ceea ce zice legea, având legături la putere și șantajul politic fiind în floare, existând degeaba hotărâri judecătorești. În nicio țară normală nu se întâmplă așa ceva - când există o sentință a instanței aceasta se pune în aplicare, putându-se contesta apoi, că e dreptul oricui de a o face, dar nu trecând peste lege”, spune Florin Tohănean.

Preotul protopop susține că Episcopia a cerut inclusiv în scris, din luna februarie încoace, punerea în aplicare a sentinței Curții de Apel și a deciziei ÎCCJ, însă după ce demersurile au fost ignorate de către CJ, au început să vină și înscrisuri cu referire la o „situație confuză” a fostei clădiri BNR.

„Am primit răspunsuri aproape hilare, însă situația nu este una de râs. Clădirea este proprietatea Statului român, în administrarea Ministerului Culturii și dată în folosința Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Pot dovedi cu documente, cu corespondența pe care am avut-o cu CJ, că sentințele judecătorești au fost ignorate. Să nu creadă însă cineva că vom abandona această clădire, căci dacă dreptatea nu o vom găsi aici, o vom găsi la instanțele europene”, explică preotul protopop Tohănean.

CJ insistă că are dreptate și așteaptă răspuns de la Ministerul Culturii

Pe de altă parte, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, susține că la ÎCCJ a fost clarificată situaţia, însă omite să se refere la întregul situației.

„Există în vigoare o hotărâre de Guvern care spune că imobilul în care a funcționat BNR  se află în domeniul public al Statului și în administrarea Ministerului Culturii, însă nu ne obligă pe noi, CJ Covasna, să predăm spațiile către Episcopie, așa că așteptăm poziția Ministerului Culturii, administratorul clădirii”, susține Tamas Sandor.

Mai mult, prefectul Gyorgy Ervin declara zilele trecute că președintele CJ, Tamas Sandor, ar fi avut deja discuții referitoare la imobil cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

„Este o situație complicată, acolo au funcționat instituții ale CJ, dar clădirea a fost dată apoi spre folosința Episcopiei. CJ susține însă că are aceleași drepturi ca și Episcopia, dar clădirea e în administrarea Ministerului Culturii, acesta trebuind să pună în posesie Episcopia”, a arătat Gyorgy Ervin.

Clădire disputată prin tribunale

Episcopia Covasnei şi Harghitei a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în urmă cu 4 ani, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004. Consiliul Judeţean a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu-Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil, potrivit CJ.

Fostul sediu al BNR a găzduit mai multe instituții subordonate CJ, însă a fost evacuat la începutul acestui an odată cu decizia ÎCCJ în favoarea Episcopiei. Spațiile eliberate stau însă în continuare goale ca urmare a nepunerii în posesie, în vreme ce Episcopia dorește ca aici să funcționeze un centru pentru activități bisericești și să deruleze acțiuni culturale ale comunității românești.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
''panoramix'', 7 octombrie 2010
Consiliul judetean si-a depasit atributiile ! Pai ce astia au ajuns sa sfideze legiile tarii ? Probabil se cred deja in autonomie ! Ar fi bine sa se ocupe de dezvoltarea orasului si mai putin de citeste integral
ladoga, 7 octombrie 2010
CE ESTE CONSILIUL JUDETEN? PE CINE REPREZINTA, CE PROPRIETATI PUBLICE ARE, DIN CE SURSE SE FINANTEAZA? CARE ESTE RELATIA SA CU AUTORITATILE LOCALE? CE ROL ARE??? SUBSIDIALITATE, AUTOGUVERNATE, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.