CJ Covasna se asociază cu două comune pentru recuperarea băilor tradiționale
Consiliul Județean (CJ) Covasna s-a asociat cu comunele Malnaș și Turia prin două hotărâri diferite având același obiectiv: achiziționarea obiectivelor turistice existente pe domeniile acestora și privatizate cu ani în urmă.
Asocierile au fost votate de către consilierii județeni ieri, în ședință ordinară, iar liniile generale ale celor două hotărâri prevăd aporturi de câte 50% pentru fiecare dintre autoritățile implicate în achiziții.
Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a explicat că este vorba despre recuperarea de către județul Covasna a mai multor băi publice cu efecte uimitoare în diversele tratamente, precum și a altor obiective turistice cuprinse pe teritoriile celor două comune.
”Se dorește dezvoltarea băii din comuna Turia-Băile Bálványos, acești ”mici magneţi turistici” deservind populaţia din punct de vedere al curei balneare şi în acelaşi timp putând funcţiona ca „muzee vii” prin prezentarea tradiţiilor de utilizare a resurselor naturale, plus că sunt locuri de popas. Proprietățile curative ale apelor minerale de la Balvanyos sunt recunoscute de timp îndelungat, localnicii utilizându-le în tratarea a numeroase afecțiuni, căci exploatarea lor din punct de vedere balneologic a început în 1938. În aceeași idee, vrem să dezvoltăm și baia de la Malnaș-Băi. Zona este foarte bogată în izvoare de apă minerale și izvoare cu valori curative. Stațiunea a început să se dezvolte în perioada când familia Semsey o administra, având renume încă de la finele anilor 1800”, a explicat Tamás Sándor.
Potrivit primarului de Turia, Daragus Attila, obiectivele de la Balvanyos - printre care trei izvoare diferite și un jacuzzi natural, au fost privatizate cu ani în urmă și lăsate în paragină. Cumpărarea lor de către autorități va fi însă posibilă acum deoarece societatea harghiteană care le deținea a intrat în procedură de faliment, iar lichidatorul le scoate la vânzare. La Malnaș, obiectivele turistice care se întind pe mai mult de 30 de hectare cuprind nu doar baia caldă și rece ci și un hotel cu restaurant și o mofetă, iar potrivit primarului de aici, Kasléder József, ele au fost achiziționate în trecut de către omul de afaceri brașovean Ioan Nicolae, care nu a investit nimic în întreținere și reabilitare și care acum e dispus să le vândă.
Cele două primării vor fi susținute de CJ pentru achiziționarea obiectivelor, urmând ca acestea să fie incluse în circuitul turistic al județului după ce vor fi refăcute prin diverse accesări de fonduri.