Circa 50 de medici de familie, prezenţi la o conferinţă despre noutăţile în ortopedie
Centrul medical Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe a găzduit vineri, 24 februarie, o conferinţă medicală pe tema noutăţilor din domeniul ortopediei, la care au luat parte în jur de 50 de medici de familie din judeţ. Dr. Andor Balint-Ciugudean, dr. Ştefan Balint, dr. Ion Loghinescu – toţi medici primari în ortopedie-traumatologie, dr. Sergiu Manea, medic specialist ortopedie-traumatologie, dar şi kinetoterapeutul Loránd Szabó de la Clinicco Ortopedie au fost cei care au susţinut prezentări în faţa participanţilor.
„Avem o consfătuire despre bolile osteoarticulare ale copilului şi vârstnicului în special, în care vom încerca să orientăm un tratament modern pentru aceste boli. Medicii generalişti au primul contact cu bolnavul şi există multe afecţiuni pe care dânşii le pot trata timp îndelungat, până când este necesară intervenţia specialistului. Medicina modernă aduce câteva noutăţi, pe care în întâlnirea de astăzi o să încercăm să le împărtăşim cu colegii medici de familie, pentru că ei au primul contact cu bolnavul. Astfel, aşteptăm o cât mai bună colaborare între medicii de familie şi specialişti, în beneficiul bolnavilor. (...) Este importantă prevenţia şi pe acest lucru ne vom axa astăzi. Speranţa medie de viaţă în Europa a crescut foarte mult în ultimul timp şi sigur, odată cu vârsta şi apariţia afecţiunilor osteoarticulare este din ce în ce mai frecventă. Prevenţia acestor afecţiuni este importantă pentru că atunci când este nevoie de intervenţia specialiştilor, atunci deja necesită spitalizare, intervenţii chirurgicale destul de scumpe”, ne-a spus vineri dr. Andor Balint-Ciugudean, fost profesor universitar la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, actualmente specialist la Clinicco Ortopedie din Braşov.
Conferinţa a fost organizată prin intermediul Colegiului Medicilor şi inclusă în Programul de Educaţie Medicală Continuă, iar participanţii au câştigat nu doar informaţii suplimentare, ci şi puncte credit. „Cred că beneficiul principal este că medicii de familie vor avea o interacţiune cu nişte specialişti în ortopedie şi vor putea înţelege mai bine anumite mecanisme şi patologii, iar astfel vor putea ajuta pacientul orientându-l cât mai bine către medicul ortoped”, ne-a spus un alt reprezentant de la Clinicco Ortopedie.
„Ne dorim ca prin aceste evenimente să participăm activ la educaţia medicală, să venim în sprijinul medicilor cu informaţii utile şi de actualitate, astfel încât medicilor de familie să le fie mai uşor să vină în sprijinul pacientului din punct de vedere al ortopediei”, a transmis managerul general al Centrului medical Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe, Olah Agota.
În cadrul conferinţei s-a transmis şi faptul că locuitorii judeţului Covasna vor putea fi consultaţi în fiecare zi de miercuri după masă de specialiştii de la Clinicco Ortopedie, în cadrul clinicii Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe.