ACTUALITATE 30 mai 2016

Ciprian Anton: „Îmi place şi nu mă satur niciodată să stau pe terenul de tenis”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1282 vizualizări

Luna mai s-a dovedit a fi destul de aglomerată pentru campionul naţional la tenis în scaun rulant, covăsenanul Ciprian Anton. În perioada 5 – 8 mai, acesta a participat la turneul internaţional de tenis desfăşurat în capitală, Bucharest Wheelchair Open. La numai câteva zile distanţă, în 12 – 15 mai, Ciprian a mai luat parte la un turneu internaţional, Gyor Cup ITF Futures Series, de această dată desfăşurat în Ungaria. Între 31 mai – 12 iunie, sportivul va participa la alte două turnee organizate în Franţa.

În prezent, campionul naţional şi singurul antrenor de tenis din scaun rulant din România se poziţionează pe locul 265 din 666 de jucători la nivel mondial. „În 2013 am avut cel mai bun rezultat din carieră. Am fost pe locul 235 din 700 de sportivi. În acea perioadă am fost singurul român care a ajuns atât de departe în clasamentul mondial al jucătorilor de tenis în scaun cu rotile”, ne-a declarat sportivul, care ne-a pus la curent cu activitățile derulate de acesta.

Turneul internaţional de la Bucureşti

La turneul de la Bucureşti au participat 24 de jucători de tenis în scaun rulant - şapte din România şi restul din Italia, Turcia, Grecia, Franţa, Marea Britanie, Israel, Spania, Polonia şi Ungaria.

„Pentru noi e o mare realizare că s-a desfăşurat din nou Turneul Bucureşti Open în România. Prima ediţie a avut loc anul trecut. Atunci a avut loc un turneu din categoria ITF Futures, adică la un nivel ceva mai slab. Am crezut că va fi uşor, dar au participat jucători destul de buni din circa şapte ţări. Anul acesta s-a organizat turneul pentru a doua oară, dar categoria a fost mai avansată, adică ITF 3”, ne-a spus Ciprian Anton, care a mai completat: „Meciurile au fost foarte grele, în sensul că au venit jucători foarte buni din lume, chiar şi de pe locul 14  mondial. Tragerea la sorţi, care a avut loc în 5 mai, m-a adus să joc chiar din primul tur împotriva favoritului numărul 1 al turneului”.

Ciprian Anton este, aşa cum ştim deja, primul antrenor român de tenis în scaun rulant. Acesta are în prezent cinci elevi din diverse localităţi din România, pe care îi pregăteşte ocazional. La turneul de la Bucureşti au participat şi o parte din elevii lui Ciprian Anton. „La turneul de anul acesta au participat şapte sportivi români. Mă bucur că şi ţara noastră are tot mai mulţi jucători. Am avut şi categorie de fete. Aici a participat şi Cristina Deac, o elevă de-a mea din Deva, pe care o pregătesc de aproximativ trei luni. Elevi de-ai mei care au participat la acest turneu internaţional sunt şi Fustos Szilard Tibor, din Cluj şi Avîrvarei Andrei, din Piatra Neamţ”, a spus tenismenul.

Concluzia generală a sportivului covăsnean referitoare la turneul din Bucureşti a fost că infrastructura României nu stă bine nici la capitolul tenis. „Competiţia mi s-a părut foarte grea, dar a fost o experienţă foarte bună pentru noi, ca jucători în România. În ceea ce priveşte organizarea, ne-am dat seama că noi ca ţară stăm foarte prost cu infrastructura. În momentul în care a plouat torenţial, terenurile cu zgură s-au umplut cu apă şi s-a instalat o oarecare panică pentru că nu aveam o sală acoperită unde să mergem să jucăm.  Atunci când vin 24 de sportivi din toată lumea, trebuie să oferi condiţii optime”.

Ciprian Anton ne-a mai spus, de asemenea, că turneele de tenis în scaun rulant încep să prindă amploare şi în România. „În luna august vom mai avea încă două turnee în România. Unul se va desfăşura la Cluj şi unul la Oradea. Competiţiile vor fi tot internaţionale, de categorie mai mică – ITF Futures. Sperăm să avem cel puţin 32 de sportiv pe tabloul principal”.

Turneul internaţional din Ungaria 

Ciprian AntonDupă turneul de la Bucureşti, o echipă de trei români a plecat în Ungaria, pentru a participa la un alt turneu internaţional de tenis în scaun rulant, Gyor Cup ITF Futures Series. În total, 32 de sportivi au luat parte la această competiţie.

„Din partea României am fost doar trei sportivi: eu, Fustos Szilard din Cluj şi Mihai Gaiţă din Bucureşti. Acesta a fost un turneu foarte bine organizat. Nouă ne place foarte mult să mergem la competiţii în Ungaria pentru că nu este o distanță foarte mare”, a spus Ciprian Anton.

Despre turneul din Ungaria, Ciprian Anton ne-a mai precizat: „Bafta mea a fost să pic din nou contra favoritului numărul 1. Este o tradiţie deja. Dacă mă întrebi, acesta nu este un lucru rău. Un sportiv mai bun mă forţează întotdeauna să joc şi eu mai bine. Pot să spun că a fost un meci pe cinste”.

„Tenisul îmi place pentru că simt că mă şi pricep un pic, dar şi pentru că îmi pune mintea la contribuţie”

Povestea lui Ciprian Anton a început în 2003, când în urma unui accident de muncă a suferit leziuni la coloana vertebrală şi a rămas imobilizat în scaun rulant. Pentru toţi cei care îl cunosc, tânărul este un exemplu de pozitivism, putere şi hărnicie. Optimismul a luat locul negativismului din viaţa acestuia în momentul în care a descoperit tenisul în scaun rulant. Participarea lui Ciprian Anton la turnee de tenis a început în 2007. „Am fost la foarte multe turnee, în fel de fel de ţări: în Italia, în Ungaria de mai multe ori, Anglia şi altele”.

Întrebat de ce a ales acest sport şi nu altul, Anton a răspuns: „Când mă aşez în scaunul de tenis simt că orice durere dispare. Îmi place şi nu mă satur niciodată să stau pe terenul de tenis. Cred că asta înseamnă să faci ceva de plăcere şi nu din obligaţie. (...) Tenisul îmi place pentru că simt că mă şi pricep un pic, dar şi pentru că îmi pune mintea la contribuţie. Tenisul nu înseamnă numai să loveşti cu racheta în minge, ci şi să gândeşti anumite scheme de joc, iar motivul principal pentru care joc tenis este acela că îmi place sportul individual. Nu îmi place să depind de alţi oameni. La acest sport, munca depusă se vede în rezultatele obţinute. Îmi place foarte mult această senzaţie, ca după zeci de antrenamente, să văd că rezultatul obţinut într-un turneu este doar al meu şi nu al altor colegi”.

Sportivul covăsnean a ţinut să puncteze şi faptul că autorităţile locale din Sfântu Gheorghe i-au fost alături tot timpul. „Trebuie să le mulţumesc celor de la Primăria din Sfântu Gheorghe. Noi, ca şi Club Sportiv (Show Time - n. red.), accesăm fonduri. În urmă cu şase ani aceştia mi-au dat bani pentru un scaun de tenis, care a costat undeva la 2.500 de euro. Anul trecut s-a aprobat un alt proiect, prin care mi-au cumpărat un alt scaun de tenis, mult mai bun şi mai performant, costurile ridicându-se la 3.200 de euro. Mai mult, şi participarea la turneul din Gyor a fost finanţată tot de Primăria din Sfântu Gheorghe. Pentru mine, ca şi sportiv, acest ajutor este foarte important. Mai mult, şi cei de la Direcţia pentru Tineret şi Sport din Covasna îmi pun la dispoziţie, oricând, gratuit, terenurile de zgură. Pe timp de iarnă fac antrenamente la sala sporturilor, unde la fel, am intrare liberă şi pot să mă antrenez zilnic, minim două ore. Pentru asta îi mulțumesc domnului Biro Andras. Țin să îi mulțumesc și lui Mădălin Guruianu pentru că mă susține mereu”.

Ciprian Anton este şi autor de carte

„Ghidul persoanelor cu traumatism vertebromedular” este un volum scris chiar de tenismen, început acum şapte ani şi finalizat anul trecut. „Este o carte în care scriu pe înţelesul tuturor despre această afecţiune a măduvei spinării în urma unui traumatism sau în urma instalării unei boli. Am scris tot ce înseamnă complicaţii, stare emoţională, recuperare şi chiar şi despre cum să ne reintegrăm în societate”, ne-a spus Ciprian Anton.

Mai bine de 280 de exemplare ale cărţii au ajuns deja la persoane interesate. Cartea este scrisă în parteneriat cu psihoterapeutul din Constanţa, Mariana State.

Clubul Sportiv „ShowTime”

Ciprian Anton este şi preşedintele Clubului Sportiv „Show Time”. „În momentul de faţă ne bucurăm de rezultatele bune ale copiilor de la Ju – Jitsu. Au participat la naţionale şi sunt campioni. Cristi Şchiopu lucrează foarte mult cu ei. Fără el nu m-aș descurca în organizarea activităților acestui club”, ne-a spus Anton, care a mai adăugat că în curând, în cadrul clubului se vor organiza din nou cursuri de autoapărare.

Următoarele competiţii

În perioada 31 mai – 12 iunie, Ciprian Anton pleacă în Franţa unde va participa la două turnee de tenis în scaun rulant şi implicit la un stagiu de pregătire. „Vom participa la două turnee. Unul se va desfăşura în perioada 1 – 4 iunie chiar pe Coasta de Azur. Din data de 5 până în 8 vom fi într-un stagiu de pregătire, iar de aici plecăm la un turneu care începe în 9 iunie şi se încheie pe 12. Pentru mine, cel mai important turneu este cel naţional şi anul acesta se va desfăşura în septembrie”, a spus tenismenul.

În ceea ce priveşte obiectivele pe termen lung, Anton ne-a spus: „Din punct de vedere sportiv, mi-am propus să intru în clasamentul primilor 100 de jucători de tenis în scaun rulant. Asta aş vrea să fac anul viitor. Dacă anul acesta aş mai avea vreo 6 – 7 turnee pe lângă toate pe care le-am avut până acum, cred că am şanse să intru în topul celor 180”.

Teme articol: tenis Ciprian Anton Show Time
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.