ACTUALITATE 18 septembrie 2016

Cererile pentru „Bani de liceu” se depun până la 1 octombrie

de Iulia Drăghici - Taraș | 886 vizualizări

Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” continuă şi în anul şcolar 2016-2017. Potrivit calendarului oficial, liceenii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 150 lei au timp până la 1 octombrie să depună actele necesare pentru a beneficia de ajutorul financiar de la stat în valoare de 180 de lei lunar.

Potrivit programului, depunerea cererilor are loc în perioada 15 septembrie – 1 octombrie. În perioada 1–23 octombrie se efectuează anchetele sociale şi se evaluează eligibilitatea cererilor depuse. Până în 27 octombrie se centralizează cererile, prin intermediul portalului dedicat, iar în 28 octombrie se afişează pe internet lista beneficiarilor. Începând din aceeaşi zi şi până la 2 noiembrie se depun contestaţiile, iar în perioada 2–6 noiembrie are loc evaluarea acestora.

„Tot timpul, de când a fost iniţiat programul, aceasta este perioada de depunere. Nu s-a schimbat nimic. (...) Atunci când a fost introdus, programul a fost primit foarte bine. Au fost foarte mulţi elevi beneficiari. De-a lungul anilor numărul a scăzut datorită faptului că sunt mai puţini liceeni, dar şi datorită faptului că salariile s-au mai mărit şi sunt mai puţine persoane care îndeplinesc acel cuantum de 150 de lei. Totuşi, cei care sunt beneficiari au un avantaj pentru că vorbim de familii nevoiaşe, iar un ban în numerar este binevenit. Este bine că această măsură socială continuă”, ne-a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Covasna, Kiss Imre.

Reglementările programului arată că acesta se poate sista dacă elevul absentează nejustificat minimum 20 de ore, la diferite discipline de învăţământ, dacă a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de 3–5 zile, dacă a obţinut nota la purtare sub 7 sau dacă nu mai frecventează cursurile unităţii de învăţământ sau a fost exmatriculat.

„De obicei, în judeţul Covasna cei care beneficiază de bursă o păstrează până la capăt”, a mai spus Kiss Imre.

Detalii despre beneficiarii programului „Bani de liceu”

„Beneficiari ai Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” sunt elevii care se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 lei, precum şi elevii care beneficiază de o măsură de protecţie ori aflaţi sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiţiei de venit. La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia: alocaţiei de stat, alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a altor ajutoare cu caracter social acordate elevilor”, arată Hotărârea de Guvern nr. 1488 din 9 septembrie 2004, privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”.

Anul trecut, 310 liceeni din judeţul Covasna au fost declaraţi eligibili pentru acest program, iar la nivel naţional numărul beneficiarilor a trecut de 60.000. „Bani de liceu” a fost iniţiat de Ministerul Educaţiei în urmă cu 12 ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.