ACTUALITATE 16 noiembrie 2023

Centrul istoric din Târgu Secuiesc va fi complet transformat

de Diana Pantelimon | 869 vizualizări

Centrul istoric al municipiului Târgu Secuiesc va fi complet transformat, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prezentat marți, 14 noiembrie a.c., într-o dezbatere publică esențială pentru comunitatea locală. Proiectul propus prezintă un aspect al centrului istoric mai aerisit, cu mai mult spațiu pietonal și de promenadă, terase, fântâni arteziene, loc pentru evenimente mari, precum festivaluri, concerte, dar și pentru expoziții sau târguri. Se va ține cont și de amenajarea unui spațiu verde. Autoritățile locale își propun ca sufletul orașului să fie, practic,  similar marilor centre urbane din țară.

Invitația la dezbaterea publică a fost lansată tuturor locuitorilor, persoane fizice, juridice, organizațiilor și societăților comerciale. În urma prezentării  unui PUZ pentru un centru istoric al orașului complet transformat, aproximativ 30 de persoane care au fost prezente la dezbatere și-au exprimat opinia cu privire la direcția viitoare a dezvoltării urbane în acest sector istoric al orașului.

Prezentarea PUZ-ului a fost condusă de către drd. Arh. Köllő Miklós, reprezentantul firmei de arhitectură Larix Studio. Acesta a ghidat audiența printr-o „călătorie” în istoria orașului, prezentând fotografii cu detaliile arhitecturale care pot fi reînnoite în prezent, menținându-și caracterul distinctiv.

Proiectul, care a fost elaborat fără directive impuse din partea Primăriei și Consiliului Local, are ca obiectiv păstrarea patrimoniului construit unic și crearea condițiilor pentru o dezvoltare frumoasă.

Arhitectul primăriei, Emil Goidea, și-a exprimat recunoștința față de realizarea notabilă a proiectului de către firma de arhitectură. Totodată, a felicitat echipa pentru documentarea detaliată a fiecărei clădiri și și-a exprimat speranța că proiectul va beneficia de sprijinul tuturor.

„Mulțumim domnului arhitect pentru realizarea deosebită pe care a făcut-o cu acest proiect. Dumnealui este o personalitate recunoscută, nu numai în țară, pentru profesionalismul de care este capabil și de care dă dovadă în domeniul arhitecturii și al urbanismului, dar și al patrimoniului construit. Noi, Primăria și Consiliul Local, nu i-am dat nicio directivă. Nu i-am impus cum să facă planul. Acesta este orașul, acesta este centrul istoric, și cu gândirea lui și a echipei din Gheorgheni, precum și a singurului arhitect din oraș, Gál Zoltán, au reușit să răspundă, printr-un proiect, la două mari întrebări. Una este păstrarea patrimoniului construit, care este un caz unic, și să creeze premisele pentru o dezvoltare frumoasă și de a crea o «cameră de zi», un loc de întâlnire pentru oraș. În faza actuală, tot centrul este o parcare și un parc. Nu se va dezvolta și nu va atrage interes. Există un interes turistic, se plimbă oamenii prin jurul parcului, mai intră într-o curte, două, dar cam asta e tot. Așa cum a fost gândit proiectul, eu sunt convins că va atrage investiții, turism mai mare. Orașul nu va avea decât de câștigat. (...) Încă o dată, felicitări! Proiectul este foarte bine documentat, fiecare clădire a fost analizată și eu sper că va avea și sprijinul tuturor”, a spus, în cadrul întâlnirii, arhitectul primăriei, Emil Goidea.

La finalul prezentării, participanții au adresat întrebări. Majoritatea au ridicat problema parcărilor, care vor fi mai puține. Totodată, a prezentat interes și subiectul panourilor fotovoltaice, dacă se pot instala, sau nu, pe casele cu arhitectură veche.

Despre reducerea locurilor de parcare, Emil Goidea a spus că este o practică obișnuită în toate centrele istorice, având exemple numeroase în țară și străinătate.

În legătură cu întrebarea despre fotovoltaice, Emil Goidea a subliniat că puține orașe cu arhitectură veche au adoptat această tehnologie pe acoperișuri. Orice intervenție în centrul istoric necesită autorizație, acordată în baza certificatului de urbanism, conform regulamentelor și în condițiile în care clădirile să fie amplasate adecvat în raport cu centrul sau centura exterioară a centrului istoric.

După dezbaterea publică, procesul continuă prin obținerea avizelor necesare.

„Următorul pas constă în obținerea avizelor necesare. Odată ce avem avizele, întreaga documentație este depusă pentru a fi avizată de către arhitectul șef. După obținerea avizului acestuia, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal este publicat în conformitate cu prevederile legii transparenței, pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Ulterior, proiectul este inclus în ordinea de zi a ședinței Consiliului Local”, a explicat viceprimarul municipiului, dr. Szilveszter Szabolcs, într-o declarație acordată redacției noastre.

Prin întâlnirea de marți, autoritățile locale și-au propus să implice comunitatea în procesul decizional și să ofere transparență în ceea ce privește schimbările propuse în planul urbanistic pentru centrul istoric. Scopul principal al dezbaterii a fost să adune feedback și sugestii din partea cetățenilor pentru a asigura o dezvoltare urbanistică sustenabilă și în armonie cu istoria și tradițiile locale.

Primăria Târgu Secuiesc încurajează participarea activă a comunității pentru a asigura că deciziile luate vor reflecta cu adevărat nevoile și dorințele locuitorilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 16 noiembrie 2023
Din moment ce toate ṣcolile, grădinițele, creṣele din oraş au fost aduse la standarde europene, toate cartierele sunt modernizate, curate, mi se pare absolut normal (!!!) să stricați ceea ce, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.