ACTUALITATE 14 iunie 2016

Centrul de transfuzie sanguină din Sfântu Gheorghe, dotat cu echipamente noi

de Iulia Drăghici - Taraș | 611 vizualizări

Centrul de transfuzie sanguină din Sfântu Gheorghe va fi dotat anul acesta cu aparatură și echipamente noi, performante, folosite în recoltarea și prelucrarea sângelui. Investiţia face parte din programul „O șansă pentru viață”, implementat de Asociaţia React și finanțat de Fundația Vodafone România.

Pe lângă centrul din Sfântu Gheorghe, alte nouă astfel de centre din România vor beneficia de investiţii noi prin programul „O şansă pentru viaţă”. „Centrele județene din Arad, Alba Iulia, Brașov, Constanța și Călărași vor beneficia de renovarea circuitului donatorilor și dotare cu echipament de recoltare sanguină, iar centrele din Bistrița, Drobeta-Turnu Severin, Sfântu Gheorghe, Slobozia și Târgu-Mureș vor fi dotate cu aparatură și echipamente noi, performante, folosite în recoltarea și prelucrarea sângelui”, arată un comunicat de presă.

Aceeaşi sursă mai arată faptul că anual peste 83.700 de donatori folosesc serviciile celor 10 centre. Sângele recoltat este analizat, prelucrat și transformat în preparate sanguine care ajung la pacienții din 80 de spitale din toată țara. Centrele de transfuzii județene sunt singurele unități medicale abilitate să recolteze și să ofere sânge pentru sistemul medical. În fiecare an, peste 150.000 de pacienți sunt beneficiarii direcți ai sângelui furnizat de aceste centre.

„Criteriile după care am selectat cele zece centre, la fel ca și anul trecut, sunt unele transparente. Am ținut cont, pe de o parte, de numărul de donatori deserviți, și pe de altă parte de gradul de deteriorare, în special în ceea ce privește circuitul donatorului, sau de lipsa aparaturii medicale moderne. Prin renovarea noilor centre vrem să ne reîntărim angajamentul de a susține donatorii de sânge și personalul medical în activitatea pe care o desfășoară, salvatoare de vieţi omeneşti”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

Anca Ștefan, președintele Asociației React, transmite prin intermediul comunicatului de presă că proiectul „O şansă pentru viaţă” are şi rolul de a educa populaţia cu privire la importanţa donării de sânge. „Donarea de sânge este gestul prin care fiecare dintre noi, atâta timp cât avem o stare bună de sănătate, putem să salvăm vieți. Când am demarat proiectul de renovare a centrelor de transfuzie sanguină, am pornit de la o realitate descurajatoare pentru potențialii donatori: spațiile de întâmpinare și de donare propriu-zisă erau slab dotate și neprimitoare, uneori chiar insalubre. Prin proiectul «O șansă pentru viață» am reușit să asigurăm spații de donare la standarde europene pentru români, dar și să mobilizăm și să educăm populația în legătură cu importanța vitală a donării, prin sesiunile mobile de donare de sânge”, spune Anca Ștefan.

Proiectul „O şansă pentru viață” a ajuns la ediţia a doua. În 2015 au fost renovate alte opt centre, care în prezent recoltează sânge de la o treime din donatorii din România și deservesc 291 de spitale. Etapa a doua, care cuprinde şi centrul din Sfântu Gheorghe, este finanțată de Fundația Vodafone România cu 190.000 de euro. Valoarea totală a sumei investite de fundație în renovarea centrelor de transfuzie sanguină ajunge, astfel, la 538.530 de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.