ACTUALITATE 29 octombrie 2010

Centrul de Transfuzie Sanguină din judeţ suferă din cauza lipsei donatorilor

de Covasna Media | 387 vizualizări
Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din municipiul Sfântu Gheorghe a înregistrat o scădere drastică a donatorilor ce îi trec pragul. Directorul interimar al CTS, medicul Imreh Laszlo, a prezentat o statistică referitoare la numărul donatorilor din ultimele 5 luni. Acesta a spus că pe timp de vară media donatorilor era de aproximativ 8,4 pe zi, iar acum, din luna octombrie, a scăzut la 6,3 pe zi, numărul fiind în cădere liberă.

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din municipiul Sfântu Gheorghe a înregistrat o scădere drastică a donatorilor ce îi trec pragul. Directorul interimar al CTS, medicul Imreh Laszlo, a prezentat o statistică referitoare la numărul donatorilor din ultimele 5 luni. Acesta a spus că pe timp de vară media donatorilor era de aproximativ 8,4 pe zi, iar acum, din luna octombrie, a scăzut la 6,3 pe zi, numărul fiind în cădere liberă. Imreh Laszlo a precizat faptul că există o fluctuaţie zilnică între 1 şi 20 de donatori, dar foarte mulţi dintre aceştia sunt refuzaţi deoarece nu îndeplinesc anumite condiţii. Pentru a putea fi declarat donator este necesar printre altele să ai peste 60 de kilograme, să nu fii anemic şi să nu ai alcool în sânge. Directorul interimar a declarat că majoritatea persoanelor sunt refuzate din cauza anemiei sau pentru că vin la donat înfometate.

„Nu putem recolta sânge fără nutrienţi în componenţă deorece secăm organismul donatorului şi nu putem să îl trimitem la spitale pentru că bolnavul nu se recuperează. Înainte de a veni la donat trebuie să mănânce bine fără grăsimi, astfel analizele sângelui ies foarte bune”, a explicat acesta.

Imreh Laszlo a mai precizat că numărul optim zilnic al donatorilor ar trebui să fie între 20 şi 25 de persoane, pentru a se face un stoc generos de sânge şi a se satisface nevoile  foarte multor spitale. Cel mai mare solicitant de sânge este Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, iar stocul de rezervă este trimis către Clinica de Urgenţă din Târgu Mureş.

Transfuzia se va muta într-un nou sediu

Directorul interimar doreşte ca în cel mult două săptămâni să mute CTS în noul sediu, aflat acum în faza de igienizare. Noul sediul al Centrului va fi în locul fostei creşe de pe strada Nicolae Iorga, mult mai spaţios şi amplasat într-o zonă mai liniştită din punct de vedere al traficului rutier. Potrivit directorului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andy Rosin, fost director al Centrului de la Sfântu-Gheorghe, investiţia în amenajarea noului sediu al CTS se ridică la aproape 50.000 de lei. Suma nu este foarte mare deoarece clădirea nu a suferit prea multe modificări la exterior ci s-au executat lucrări de amenajare interioară care să corespundă cu nevoile unui centru de Transfuzie Sanguină.

Program special pentru teritoriu

Imreh Laszlo a mai spus că doreşte să realizeze un program pentru deplasări periodice în teritoriu, în vederea colectării de sânge din zone mai izolate care au fost neglijate în ultimii ani. Prima deplasare ar urma să se facă pe 10 noiembrie la Baraolt, iar spre sfârşitul lunii noiembrie la Întorsura Buzăului sau la Breţcu. Pentru a facilita deplasările în teritoriu, CTS a fost dotat cu o Dacia Duster pentru transportul de personal, iar Consiliul Judeţean va pune la dispoziţie încă o maşină pentru transportul echipamentului de recoltare. Potrivit lui Imreh Laszlo, zona Târgu Secuiesc este acoperită deoarece la Spitalul Municipal din această localitate în fiecare miercuri se recoltează sânge de către o echipă de voluntari.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alin, 31 octombrie 2010
zilnic intre orele 8 si 11
Alin, 29 octombrie 2010
Cladira actuala unde se afla centrul de transfuzie sanguina arata destul de rau, nu prea imi vine sa intru in aceea cladire. O intrebare: care e programul de donare? intre ce ore si in ce zile se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.