ACTUALITATE 13 ianuarie 2022

Centru de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19, pregătit la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 871 vizualizări

DSP Covasna arată că în fiecare oraș va fi disponibil câte un astfel de spațiu 

Unul dintre centrele de evaluare pentru persoanele care au COVID-19 din județul Covasna va fi în curtea Spitalului Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, în zona urgenței mobile. Reprezentanții spitalului spun că au făcut demersurile birocratice pentru a primi avizele de la DSP și că ideea acestor spații este bună și necesară. Există însă neclarități încă, mai ales privind partea financiară, pentru că nu este completă legislația. 

Și în spitalul nostru am înființat un astfel de centru pentru pacienții cu un test COVID pozitiv. Ca locație, este pe lângă urgența modulară. Am făcut demersurile pentru înființarea și autorizarea acestuia. În momentul de față așteptăm și noi, și alte spitale, normele pentru finanțarea acestui centru de evaluare. (...) Așa cum și în anul trecut, evaluarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 s-a făcut prin Unitatea de Medicină de Urgență”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. 

Înființarea acestor centre este, din mai multe motive, văzută cu ochi buni de reprezentanții SJU Covasna, care spun că astfel va putea scădea presiunea de pe Unitatea de Primiri Urgențe. Anul trecut, de pildă, numărul total de pacienți COVID-19 care au ajuns la Urgențe a fost 1.441. Bolnavi de coronavirus internați anul trecut au fost 694. 

Este o măsură bună pentru că depresurizează cât de cât urgențele. La modul efectiv de realizare a trebuit să ne gândim să fim...hai să spun – creativi, pentru că circuitele trebuie totuși să existe, intrarea pacienților, ieșirea lor. Pe lângă partea administrativă de finanțare. Dar ca și idee, cred că este o idee bună, mai ales prin faptul că monitorizează pacienții cu coronavirus. Până acum nu era reglementată. Sunt reguli stricte și clare, cu parametri stabiliți prin ordin de ministru. Sperăm să fie un control și mai mare asupra evoluției în timp a bolii în cazurile individuale. Anul trecut ne-am „plâns” că pacienții cu coronavirus ajung prea târziu la spital. Poate că prin această măsură și spitalul nostru va fi depresurizat de cazurile grave”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Totodată, prin noile reglementări, datoria de a raporta parametri medicali ai pacienților izolați la domiciliul după infectarea cu noul coronavirus revine medicilor de familie. 

Și directorul medical al Spitalului Județean a spus că ideea înființării centrelor este binevenită, însă ar fi trebuit create mai degrabă în afara spitalelor. 

Părerea mea este că aceste centre ne-ar fi ajutat mult mai mult dacă s-ar fi făcut într-o locație alternativă, deci nu la noi în spital. Așa trebuie să fie implicat tot personalul nostru, medici, asistenți, infirmier, femei de serviciu. (...) Există orașe unde foarte multe centre private au marșat pe această idee și și-au făcut un centru de evaluare. A doua problemă este că încă nu știm cum vor fi aceste centre finanțate, cu ce sume. (...) Și așa este bine, dacă se vor finanța corespunzător, efectiv pe cheltuielile pe care le vom avea pe aceste centre”, a explicat Roșu Mátyás.

Circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în România în valul 5 al pandemiei, iar lista centrelor ar putea fi disponibilă săptămâna aceasta, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de HotNews. 

Document DSP: câte un centru în fiecare oraș din județ

Un document publicat pe site-ul DSP Covasna arată că la nivelul județului Covasna vor funcționa cinci astfel de centre. Pe lângă cel de la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, vor mai fi la: Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna, Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului (secția externă a Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza”) și Spitalul Orășenesc Baraolt. 

Toate au program estimat de lucru începând de la ora 8:00, dar unele încheie la ora 15:00, altele la 17:00. Date de contact și alte amănunte pot fi consultate pe site-ul DSP Covasna, dspcovasna.ro. 

Criteriile în baza cărora oamenii vor fi direcționați către aceste centre urmează să fie făcute publice cât mai curând. La fel și o hartă interactivă cu aceste centre, pentru ca oamenii să știe unde să se adreseze, spunea săptămâna trecută ministrul Alexandru Rafila, potrivit HotNews.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.